|
|
Konu Araçları |
ilişkin, kontrollü, uygulamasina, üretiminin, yönetmelik, örtüalti |
Kontrollü Örtüalti Üretiminin Uygulamasina İlişkin Yönetmelik |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kontrollü Örtüalti Üretiminin Uygulamasina İlişkin YönetmelikKONTROLLÜ ÖRTÜALTI ÜRETİMİNİN UYGULAMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK KONTROLLÜ ÖRTÜALTI ÜRETİMİNİN UYGULAMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK KONTROLLÜ ÖRTÜALTI ÜRETİMİNİN UYGULAMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 27/12/2003 Resmi Gazete Sayısı: 25329 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından BİRİNCİ BÖLÜMGenel Hükümler Amaç Madde 1 - Bu Yönetmelik; örtüaltı yetiştiriciliğinde üretimin planlanması, geliştirilmesi, pazarlanması ve gerekse gıda güvenlik zinciri içerisinde kaliteli üretimin tüketiciye ulaştırılması aşamasında, kontrollü üretim sistemini geliştirmek amacıyla hazırlanmıştır Kapsam Madde 2 - Bu Yönetmelik; kontrollü örtüaltı üretiminin uygulanması için il ve ilçe müdürlüklerinin, üreticilerin, ürünü toptan alan alıcı, kişi, kurum, kuruluş veya firmaların, satış ünitelerinin, ihracatçıların görev ve sorumluluklarını kapsar Hukuki Dayanak Madde 3 - Bu Yönetmelik; 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Bakanlığımıza verdiği görevler, 15/5/1957 tarihli ve 9615 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu ve 28/6/1995 tarihli ve 22327 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır Tanımlar Madde 4 - Bu Yönetmelikte yer alan; Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını, İl Müdürlüğü : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il müdürlüklerini, İlçe Müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ilçe müdürlüklerini, Birlik: Tarımla ilgili ürün, ürün grubu veya konu bazında faaliyette bulunan, belirli üretim kapasitesine sahip veya belirli bir ekiliş alanında üretim yapan, belirli sayıdaki üreticinin bir bölgede gönüllülük esasına dayalı olarak kurdukları, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe haiz, kamu yararına çalışan tarımsal üretici birliklerini, Örtüaltı Üretimi: Örtüaltında yapılan üretim şeklini, Örtüaltı Üreticisi: Örtüaltında her türlü bitkisel üretim yapan gerçek ve tüzel kişileri, Satış Ünitesi: Örtüaltında üretilen ürünü üreticiden alıp tüketiciye ulaştıran ve bu işi ticari amaçla yapan her türlü satıcı ve satış yapılan yeri (manav, market, pazarcı, ihracatçı vesaire), IPM: Entegre mücadele tekniklerini, ifade eder İKİNCİ BÖLÜMGörev ve Sorumluluklar İl ve İlçe Müdürlüklerinin Görev ve Sorumlulukları Madde 5 - İl ve ilçe müdürlüklerinin görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir a) İl ve ilçe bazında örtüaltı üreticilerini kayıt altına almak, b) Her üreticinin TC kimlik numarası ile birlikte üretim yaptıkları her örtülü alanı ayrı ayrı numaralandırmak, c) Kayıt işlemleri, eğitim, yayım ve kontrol hizmetlerini ürün bazında yürütmek, d) Örtüaltı üreticileriyle ilgili alınan kayıtları, bilgisayar ortamında oluşturmak Bu kayıtları her üretim sezonu için güncelleştirmek, e) Üretim kayıt cetveli (Form-1) ile, ürün orijin belgesini (Form-2), matbu olarak temin etmek, f) Ürünün hasat aşamasında (Form-1)'leri onaylamak ve bir suretini muhafaza etmek, g) Uygulamada görülen aksaklık ve hatalara müdahale etmek, gerekli uyarıları yapmak, h) Örtüaltı üretiminde hastalık ve zararlılara karşı kullanılacak zirai mücadele ilaçlarının teknik talimatlar doğrultusunda kullanımını sağlamak ve ilaçlamalar sırasında kontrol etmek, ı) Üreticinin IPM tekniklerini kullanarak üretim yapması halinde ürün bazında hazırlanmış olan Entegre Mücadele Teknik Talimatlarına uymasını sağlamak ve bu uygulamaları Entegre Projenin Yürütülmesi Hakkındaki Talimat esaslarına göre yürütmek ve kontrol etmek Üreticilerin Görev ve Sorumlulukları Madde 6 - Üreticilerin görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir a) Ürün, ürün grubu ve konu bazında kendi birliklerini kurmak, b) Birlikler kendi kontrol sistemlerini oluşturarak, istihdam edecekleri ziraat mühendisleriyle koordineli bir çalışma düzeni oluşturmak, c) Yetiştirme dönemindeki uygulamaları eksiksiz ve zamanında (Form-1)' lere işlemek, d) (Form-1)'deki bilgileri doğru ve eksiksiz olarak doldurmak, örtüaltında kolayca görülebilen bir yere asmak, e) Ürünün hasat aşamasında il/ilçe müdürlüğü tarafından tasdiklenen (Form-1)' lerin bir suretini birliğe vermek, bir suretini dosyada muhafaza etmek, f) Hasat edilen ürünün, toptan satışı sırasında ürün orijin belgesini (Form-2), doldurmak, imzalamak, il/ilçe müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra ürünü alan kişi, kurum, kuruluş veya firmaya vermek, g) Ürünü perakende satanlar tüketicinin talebi halinde, ürün orijin belgesini ibraz etmekle yükümlüdür, h) Üretilen ürünlerde ilaç kalıntıları için, Türk Gıda Kodeksinin 12 nci maddesinin hükümleri uygulanır, ı) Örtüaltı üretiminde hastalık ve zararlılarla mücadelede teknik talimatlara uymak ve kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçları, ilaç etiketinde belirtilen esaslar dahilinde kullanmak zorundadır, j) IPM tekniklerine göre üretim yapılması halinde Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Entegre Teknik Talimatına uymakla yükümlüdür Ürünü Toptan Alan Alıcı, Kişi, Kurum, Kuruluş veya Firmaların Sorumlulukları Madde 7 - Ürünü toptan alan alıcı, kişi, kurum, kuruluş veya firmaların görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir a) Aldığı her ürün çeşidi için ürün orijin belgesi (Form-2) almak, b) Ürünün nakledilmesi aşamasında, yapılacak kontrollerde ürün orijin belgesini (Form-2) ibraz etmek, c) Ürün teslimi sırasında ürün orijin belgesinin (Form-2) bir suretinin arkasına açık adres, ürünün adı ve miktarı belirtmek, tasdiklemek, dağıtım ve pazarlama ünitesine vermek Bu konuda Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 31 inci maddesi uygulanır d) Gıda güvenirliliği açısından tehlike oluşturan aynı partiden ürünlerde, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 15 inci maddesinin (h) bendi uygulanır Satış Ünitelerinin Sorumlulukları Madde 8 - Her türlü denetim ve kontrollerde veya tüketicinin istemesi halinde ürün orijin belgesini (Form-2) ibraz etmekle yükümlüdürler İhracatçıların Sorumlulukları Madde 9 - Üretici birliklerinden veya doğrudan üreticiden ürün alarak ihracat yapan gerçek ve tüzel kişiler ürün orijin belgesini (Form-2) almak ve bir suretini kendi dosyalarında muhafaza etmekle yükümlüdürler ÜÇÜNCÜ BÖLÜM:Çeşitli Hükümler Genel Hükümler Madde 10 - Örtüaltı üretimin hangi aşamasında olursa olsun, yapılacak denetimler sonucu gıda güvenliği açısından ürünün taşıdığı riskten üretici sorumludur Yürürlük Madde 11 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer Yürütme Madde 12 - Bu Yönetmelik hükümleri Tarım ve Köyişleri Bakanı tarafından yürütülür **Ekler için RG ye bakınız** Kaynak: mevzuatadaletgovtr |
|