![]() |
Jandarma Kantin Yönetmeliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Jandarma Kantin YönetmeliğiJANDARMA KANTİN YÖNETMELİĞİ JANDARMA KANTİN YÖNETMELİĞİ Jandarma Kantin Yönetmeliği İçişleri Bakanlığından: Resmi Gazete Tarihi: 15/09/2003 Resmi Gazete Sayısı: 25230 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Kanuni Dayanak Amaç Madde 1 - Bu Yönetmelik; Jandarma Genel Komutanlığına bağlı askeri kantinlerin gelirleri ile teşkil, idare, murakabe, işletme ve kontrol şekillerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır ![]() Kapsam Madde 2 - Bu Yönetmelik; Jandarma Genel Komutanlığına bağlı kuruluşlardaki bütün kantinleri kapsar ![]() Tanımlar Madde 3 - Bu Yönetmelikte geçen deyimlerden; a) Kuruluş: Karargah, birlik ve kurumları, b) Merkez: Bir piyasası bulunan il ve ilçe gibi yerleşim yerlerini, c) Gelir kaynağı: Orduevi, askeri gazino ve askeri kantin dışında kalan ve gelir sağlayan çay ocağı, berber, sinema, lahmacun fırını, tekel, jeton, kart, milli piyango şans oyunları bayiliği, fotoğrafhane, iş ocakları, gıda kontrol müfreze laboratuarları ve benzeri işletmeleri, d) Kantin: Jandarma Genel Komutanlığına bağlı kuruluşlardaki kantinleri, e) Kantin şubesi: Kantine bağlı olarak açılıp işletilen satış yerlerini, f) Reyon: Kantinlerde belirli gruplarda toplanan malların satıldığı bölümleri, g) Yan kuruluş: Kantine bağlı olarak çalışan gelir getirici işletmeleri, h) Muaddel: Üretilecek ürünün belirli bir standartta olması için içerisine konacak mamul, yarı mamul veya hammaddelerin cinsini, miktarını ve maliyetini gösteren belgeyi, ı) Kışla Komutanı: Kantin kurmaya ve işletmeye yetkili kılınan komutanı, ifade eder ![]() Kanuni Dayanak Madde 4 - Bu Yönetmelik; 04/01/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk *****lı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 106 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır ![]() İKİNCİ BÖLÜM : Teşkilat ve Görevler Kuruluş Madde 5 - Askeri kantinlerin kuruluş ve işletilmesine ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir: a) Kışla içerisindeki askerlerin ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlik, kurum ve karargahlarda çalışan sivil personelin çeşitli zaruri ihtiyaçlarını daha ucuza ve kolaylıkla sağlayabilmeleri, erbaş ve erlerin kışla dışı ilişkilerini azaltarak, sağlık ve disiplinin korunması amacıyla, her kışlada ihtiyaca binaen bir askeri kantin açılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Kantinler, askeri kantinin kurulacağı birliğin bağlı bulunduğu en az Tugay/Bölge veya eşiti seviyedeki komutanlıkça Jandarma Genel Komutanlığından izin alındıktan sonra kurulur ve ilgili karargah, birlik veya kurum tarafından işletilir ![]() ![]() ![]() c) Askeri kantinler ve şubeleri, kışla sınırları içersinde hizmet vermeye uygun, kapalı ve emniyetli yerlerde kurulur ![]() ![]() Kantin Heyetinin Teşkili Madde 6 - Kantin heyeti, bir yıllık bir süre için seçimle teşkil edilir ![]() a) Kantin heyetinde, bir başkan (muvazzaf/sözleşmeli subay), bir muhasip üye ve bir mutemet olmak üzere en az üç kişi bulunur ![]() b) Kantin heyetlerinde en az bir astsubay bulunması şarttır ![]() c) İş hacmi ve şube sayısı fazla olan kantinlerde üye sayısı yeteri kadar artırılır ![]() d) Kantin heyetlerinde muhasip ile mutemetlik görevi aynı kişide birleşemez ![]() e) Bu Yönetmeliğin 43 üncü maddesinde belirtilen durum gereğince bilanço usulü (tek düzen) muhasebe sistemi uygulayan kantinlerde muhasip, kışla komutanı tarafından bu görevi yapabileceğine kanaat getirilen personel arasından atanır ![]() ![]() f) Tek düzen muhasebe sistemi uygulayan kantinlerde ücreti kantin gelirlerinden karşılanmak üzere sözleşmeli muhasebe personeli çalıştırılabilir ![]() ![]() Adayların Belirlenmesi Madde 7 - Kantin heyeti seçimine katılacak adaylar, aşağıdaki esaslar çerçevesinde belirlenir: a) Kantin heyetine, subay, astsubay, uzman jandarma, sivil memur ve uzman erbaşlar aday olarak gösterilebilir ![]() b) Başkan, muhasip, mutemet, iş hacmi ve şube sayısı fazla olan kantinlerde ilave edilecek diğer üyeler; seçimden önce, tahsil ve yetenekleri ile birlik/karargah/kurumda seçimden sonra kalacakları süre dikkate alınmak suretiyle ayrı ayrı belirlenerek, kışla komutanlığı tarafından aday gösterilir ![]() c) Aday sayısı, seçilecek asil üye sayısının üç katından az olamaz ![]() d) Bir kışlada birden fazla kuruluş bulunduğu takdirde, adayların kuruluş mevcutlarına göre belirlenmesi esastır ![]() e) Kantin heyetine mal saymanları, hesap sorumluları, tahakkuk memurları, ikmal subayları ve saymanlık mal sorumluları aday gösterilemez ![]() f) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, altı aydan fazla hapis cezası ile cezalandırılmış olanlar, bu cezaları paraya çevrilmiş veya ertelenmiş olsa bile aday gösterilemezler ![]() ![]() Kantin Heyetinin Seçimi Madde 8 - Kantin heyetinin seçiminde dikkate alınacak esaslar aşağıda belirtilmiştir: a) Asil ve yedek üyeler; kışla komutanlığı tarafından gösterilen adaylar arasından, kışlada görev yapan subay, astsubay, uzman jandarma, sivil memur ve uzman erbaş mevcudunun en az yarıdan bir fazlasının katılacağı toplantıda, toplantıya katılanların oylarıyla seçilir ![]() ![]() ![]() b) Seçim sonucunda her görev için en fazla oy alanlar asil, daha az oy alanlar ise, aldıkları oy sayısına göre sıralanarak yedek üye olarak belirlenir ![]() ![]() c) Seçimin cereyan tarzı ve sonuçları, kışla komutanı tarafından görevlendirilecek ve en az üç kişiden oluşacak tasnif heyeti tarafından bir tutanakla tespit edilir ![]() ![]() d) Kantin heyetinin seçimi, her yılın Aralık ayı ilk haftasında yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() e) Kantin heyetinde görev alanlar, gelecek dönemlerde tekrar seçilebilir ![]() Kantin Heyetlerinin Değiştirilmesi Madde 9 - Kantin heyeti başkan ve üyeleri; a) Herhangi bir nedenle görevlerinden iki aydan fazla ayrı kalmaları, b) İstifa etmeleri, c) Görevini kötüye kullanmaları, d) Görevlerinde başarısız olmaları, durumlarında, kışla komutanı tarafından değiştirilir ![]() Yedek Üyelere Görev Verilmesi Madde 10 - Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen sebeplerle boşalan üyeliklere, seçim sonu tutanaklarındaki sıraya göre yedek üyeler görevlendirilir ![]() ![]() ![]() Görev ve Sorumluluklar Madde 11 - Kışla komutanı; askeri kantini kurmak, kantin heyetinin seçimini sağlamak, kantin faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini gözetmek ve kantin gelirlerinin sarf yerlerini tespit etmekle görevli ve sorumludur ![]() Kantin heyeti ise, kantin hizmeti ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi, kantin hesaplarının tutulması, kantine ait belge, defter ve evrakların muhafazası ve teftişe tabi dönem/dönemlerin teftişini vermekle görevli ve sorumludur ![]() Aylık bilançoların düzenlenmesi ve imzasından önceki devreye ait sorumluluklar, kantin heyeti, ilgili üye veya görevliye aittir ![]() ![]() Kantin Şubeleri Madde 12 - Bir askeri kantine bağlı olarak; a) Üst komutanlık payları kesildikten sonra geliri ait olduğu birlik tarafından kullanılmak üzere, aynı birliğe mensup birbirine yakın iki kışlada konuşlanan veya aynı kışlada konuşlanmakla birlikte farklı komutanlıklara bağlı bulunan birliklerde, b) Geniş bir alana yayılmış olan kışla sınırları içerisinde, c) Kışla içindeki ve dışındaki lojman bölgelerinde, d) Atış ve tatbikat veya eğitim için uzun süreli olarak garnizon dışına veya yurt dışına intikal eden birlik veya kurumlarda, e) İl ve ilçe merkezlerine uzak ve ulaşımı güç yerlerde konuşlu birliklerde, f) Kış şartları nedeniyle ulaşımı sağlayan karayollarının sık ve uzun sürelerle kapandığı bölgelerdeki konuşlu birliklerde şubeler açılabilir ![]() Ancak, yukarıda belirtilen kıstaslara uygun olarak kantin şubesi açılması teklif edilecek birlik ve kurumlardaki görevli olan personel ve ailelerinin mevcudunun kantin hizmeti vermeyi gerektirecek miktarda olması hususu dikkate alınır ![]() g) Kantinin bulunduğu kışla sınırları dışındaki kantin şubelerinde, kantin heyetine karşı sorumlu olmak üzere emirle bir rütbeli personel görevlendirilir ![]() Kapatılma Madde 13 - Herhangi bir sebeple kapatılması gereken kantinlerin nakit, mal, demirbaş ve belgeleri, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından verilecek emre göre diğer bir askeri kantine devredilir ve ilgili kışla komutanlığınca sonuç hakkında bir ay içerisinde silsileler yolu ile Jandarma Genel Komutanlığına bilgi verilir ![]() ![]() ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Kantinlerden Yararlanma, Tertip ve Hizmet Esasları Kantinlerden Yararlanma Madde 14 - Askeri kantin ve kantin şubelerinden; a) Kışla içerisinde bulunması halinde; askerler ile Türk *****lı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 115 inci maddesinde belirtilen *****lı Kuvvetlerde çalışan sivil personel (Sivil memur ve işçiler), b) Kışla dışında veya lojmanlar bölgesinde bulunması halinde ise; yukarıda belirtilen personel ile birlikte, bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler yararlanabilirler ![]() Tertip ve Temizlik Madde 15 - Askeri kantinlerin tertip ve temizliği aşağıdaki esaslar çerçevesinde sağlanır: a) Kantinlerin iç dizaynı, görevli personelin çalışmalarında verimlilik ve istifade eden personele kolaylıklar sağlayacak şekilde yapılır ![]() b) Temizlik maddeleri, gıda maddelerinden ayrı yerde depolanır ve satışa sunulur ![]() c) Çabuk bozulabilen maddeler ile dondurulmuş gıda maddeleri uygun soğutucularda satışa sunulur ![]() d) Kantinler günün belirli saatlerinde temizlenerek hiçbir surette kirli kalmalarına müsaade edilmez ![]() e) Kantin ve depolarının haşerelere karşı etkin bir biçimde korunabilmesi için gerekli önlemler kantin heyeti tarafından alınır ![]() Hizmet Esasları Madde 16 - Kantinden yararlanan personele en iyi hizmeti vermek için: a) Kantinde reyon/satış sorumlusu olarak görevlendirilecek erbaş ve erler, bu görevi en iyi şekilde yapabilecek olanların içinden seçilir ![]() b) Kantinden yararlanacaklar ile kantinde görevli personel arasındaki ilişkilerde askeri terbiye ve nezaket kurallarına dikkat edilir ![]() c) Kantinden yararlananlar, kendilerine farklı muamele yapılması için görevli personelden istekte bulunamaz ![]() ç) Kantinde, belirli bir ünite veya reyon hiçbir şekilde kiraya verilemez, ancak; mal satış işlemlerinde yan işletme prosedürü uygulanmak suretiyle, ayrı işletme defteri ve ayrı para teslim defteri tutularak ve kantin bilançosunda Kantin Gelirleri, İş Ocakları Karı bölümünde Konsinye Satış hanesi açılarak elde edilen kar direkt yazılmak kaydıyla konsinye usulü satış yapılabilir ![]() d) Konsinye Satış sistemi; Tugay/Bölge ve eşiti birlikler ile daha üst seviyedeki birliklerde, bu birliklerden müsaade almak kaydı ile daha ast seviyedeki birliklerde de uygulanabilir ![]() ![]() e) Sözleşmede asgari aşağıdaki esaslara yer verilir ![]() 1) Sözleşme süresi 1 yıl (Her yıl OCAK ayında yapılır) olur ![]() ![]() 2) Bir kez sözleşmesi fesh edilen firma veya kişi (3) yıl süre ile ihaleye alınmaz ![]() 3) Yapılan sözleşme Kışla Komutanının onayını müteakip yürürlüğe girer ![]() 4) Vergi dairesine kayıtlı olmayan kişi, kuruluş, firma ile sözleşme yapılmaz ![]() (5) (Değişik alt bend: 11/08/2007- 26610 S ![]() ![]() ![]() ![]() Konsinye satış yapılacak reyonlardaki mal veya eşya için mal sahibine ve kantine kalacak oranlar ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kantin heyeti kâr oranını firmayla ortaklaşa belirler ve fiyat bu şekilde oluşturulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6) Kar oranları asgari seviyede tutulur ![]() 7) Sözleşme yapılmadan önce firma, kuruluş sahibi hakkında güvenlik tahkikatı, ticaret sicili istenir ve gerekli araştırma yapılır ![]() 8) Sözleşmeli sistemde taksitle satılan mal veya eşya kantin kasasında peşin fiyatı üzerinden işlem görecek, taksitler kantin başkanlığını ilgilendirmeyecek, kasa fişi peşin fiyatı üzerinden kesilecektir ![]() 9) Reyonda talep edilen her türlü mal ve eşya bulunur, Sözleşmeli satış reyonunun firma ya da kuruluşun sadece sergi veya reklam reyonu olmasına imkan tanınmaz, satışlar bu reyondan yapılır ![]() 10) Çalışanlar sigorta kapsamında olur, işçilerin güvenlik tahkikatı ilgili firma ya da kişi tarafından yaptırılmadan işbaşı yaptırılmaz ![]() 11) Kantinin başka bir bölümünde satışa sunulan mal ve eşya, sözleşmeli satış reyonlarında satılamaz ![]() 12) Reyonda satılacak mal ve eşya sözleşmede belirlenir, bunun dışında mal ve eşya satılamaz ![]() 13) Sözleşmeli satış reyonunda satılan her türlü mal ve eşyanın hesabı mutlak surette kantin kasasında işlem görür, işletme defterine girişi yapılır ![]() 14) Sözleşmeli satış esaslarına aykırı hareket sözleşmenin fesih nedeni sayılır ![]() Sağlık ve Gıda Denetimi Madde 17 - Kantinin sağlık ve gıda denetimi aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır: a) Muhtemel iş kazalarına anında müdahale edilebilmesi için, ilk yardım sıhhiye dolabı bulundurulur ![]() b) İlk yardım yapabilecek bilgi ve beceriye sahip bir personel görevlendirilir ![]() c) Bütün ünitelerde, genel temizlik, gıda hijyeni ve Türk *****lı Kuvvetleri Gıda Kontrol Yönergesi esaslarına uygun önlemler alınır ![]() d) Çalışan personelin: 1) Sağlık cüzdanları düzenli olarak tutulur ![]() 2) Genel sağlık muayeneleri en az ayda bir kez yaptırılır ![]() 3) Periyodik portör muayenelerinin üç ayda bir kez olmak üzere askeri veya devlet hastanelerinin ilgili servislerinde yapılması, birlik doktoru tarafından sağlanır ![]() 4) Aşıları zamanında yaptırılır ![]() 5) El, yüz, saç, sakal, kılık, kıyafet temizlikleri her gün denetlenir ![]() e) Satışa sunulan raf ömürlü gıda maddelerinin raf ömrünün takibi konusunda gerekli önlemler alınır ![]() f) Kantin heyetlerince satın alınan gıda maddelerinin sağlık açısından kontrolleri kışla komutanınca en az ayda bir kez yaptırılır ![]() ![]() ![]() DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : Kantinin İşletilmesi Gelir Kaynaklarının Bağlantısı Madde 18 - Kışlalarda mevcut hiçbir gelir kaynağı, bağlantı dışı bırakılamaz ![]() a) Askeri gazino bulunmayan kışlalarda kantine bağlanır ve kantin heyeti tarafından yönetilir ![]() b) Askeri gazino bulunan kışlalarda ise, gelir kaynaklarının kantin veya gazinoya bağlanması, hizmet ilişkileri dikkate alınarak kışla komutanlığınca belirlenir ![]() Kantin Sermayesi Madde 19 - Askeri kantinin kuruluş sermayesi Jandarma Genel Komutanlığınca belirlenir ![]() ![]() a) Genel olarak yapılacak bağışlar, b) Kuruluş aşamasındaki promosyonlar, c) Sermayesi ve geliri fazla olan kantinlerden sermayesi kısıtlı olan kantinlere, Jandarma Genel Komutanlığının onayı ile verilecek mal ve para, d) Gelir getiren yan kuruluşların sermayelerinden yapılacak nakiller, Kantin sermayesi her ay, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan bir önceki ayın Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranı kadar arttırılır ![]() Bu işlemde; Tüketici Fiyatları Endeksi, % 4 ve daha az ise Tüketici Fiyatları Endeksi oranı kadar, % 4 den fazla ise % 4 oranında arttırma yapılır ![]() Bu oran, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından her ay yayımlanır ![]() ![]() Kantin sermayesi, Jandarma Genel Komutanlığınca yetki verilmeden kesinlikle harcanamaz ![]() Avans Madde 20 - Kantin sermayesi ve geliri borç verme amacı ile kullanılamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kantin Alacaklarının Takibi Madde 21 - Kantin alacaklarının takip ve tahsili aşağıdaki esaslar çerçevesinde yürütülür ![]() a) Bir suçla bağlantısı bulunmayan alacaklara ilişkin davalar, hazine avukatlarınca hukuk mahkemelerinde İçişleri Bakanlığı adına açılır ve takip edilir ![]() ![]() ![]() b) Zimmet, görevi ihmal ve benzeri suçlardan kaynaklandığı iddia edilen alacaklara ilişkin dava dosyaları, askeri savcılığa sunulmak üzere bağlı bulunduğu komutanlığa iletilir ![]() c) Kantinle ilgili olarak adli makamlara intikal eden alacak davalarıyla ilgili mahkeme harç ve masrafları, kantin heyetince kantin gelirinden ödenmek üzere hazine avukatlarının takip ve sorumluluğundadır ![]() İhtiyaçların Tespiti Madde 22 - Kantine alınacak malların cins ve miktarı; a) Muhafaza ve satış imkanları, b) Sermayenin yeterlilik durumu, c) Kantinden istifade eden personelin istekleri, dikkate alınarak kantin heyetleri tarafından tespit edilir ve mal alım ihtiyaç listeleri kışla komutanı tarafından onaylanır ![]() Mal Alım Esasları Madde 23 - Alımda dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir: a) Kantine alınacak mallar, ihtiyaç listesine göre toptan veya perakende olarak, birinci elden ve askeri kantinlere en yakın merkezlerden temin edilir ![]() b) Mal bedelinin peşin ödenmesi esastır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) Aynı garnizonda bulunan kantin heyetlerinin toplu ve standart mal alımlarında ortak hareket etmelerine özen gösterilir ![]() d) Kantine yakın merkezlerde bulunmayan veya istenilen kalitede olmayan mallar, kışla komutanının izni ile civar merkezlerden sağlanır ![]() ![]() e) Ocak ayının birinci günü kantin heyetlerine ulaşacak şekilde Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yayımlanan, piyasa araştırması gerektirmeyen mal alım fiyat tavanı kapsamı dışındaki mallar, piyasa araştırması yapılmak suretiyle alınır ![]() f) Mal alımında, piyasa araştırma esaslarına bağlı kalınarak hipermarketler, toptan mal satan hal ve merkezlere öncelik verilir ![]() g) Büyük kantinlerin yüksek iskonto ile mal aldıkları yerlerden alım yapılması, iskontodan istifade edilmesi ve malların kaliteli olması imkanları araştırılır ![]() h) Toptan yapılacak alıma ödenecek para miktarı, kantinin günlük alımdaki ödemesini aksatmayacak oranda olur ![]() ı) Satın alınacak malların miktarı ve satın alma yeri konusunda kantin heyetine baskı yapılamaz ![]() j) Bağlı birliklerin birlik beslenme heyetlerine alınacak erzaklar için ayrı bir işletme defteri tanzim edilerek bu erzaklar doğrudan birliklerine teslim edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() k) Mal alım fiyat tavanı üzerinde kalan mal alımlarında, en az üç yerden teklif alınır ve gerekli olan malzemeler için numune bağlanabilir ![]() ![]() ![]() Mal İade Esasları Madde 24 - Mal iade esasları; a) Tüketici açısından; 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna uygun olarak tüketicinin korunması ve aydınlatılmasına dikkat edilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() b) Kantin heyeti açısından; Tüketici tarafından kantine iade edilen mallar ile kantin heyetince tespit edilen ayıplı/kusurlu malların veya yeterince satış hareketi olmadığı için yapılan anlaşma gereği firmasına iadesi gereken malların iade işlemleri iade faturası ile olur ![]() c) Kantin hesapları açısından; Düzenlenen iade faturası bilgileri kantin hesaplarında işlem görür ![]() ![]() Alım Heyeti Madde 25 - Alım heyeti, en az iki kantin görevlisinden oluşur ![]() ![]() Memuriyet mahalli dışından yapılacak alımlarda, alım heyetine araç tahsis edilmiş ise yevmiyeleri, edilmemiş ise yol masrafı ve yevmiyeleri 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre müstahak oldukları miktarları geçmemek üzere kantin gelirlerinden ödenir ![]() ![]() Mal Alım Dayanak Belgeleri Madde 26 - Yapılan bütün alımların karşılığında fatura alınır ![]() ![]() a) Alınan malın cins, miktar, fiyat ve tutarı, b) Alım tarihi ve satıcının adresi, c) İmza ve bedelin tamamen alındığına dair beyanın, bulunması zorunludur ![]() Kantinlerde mal alım ve onaylı giderler için yazar kasa fişi kullanılması halinde, kasa fişleri beyaz bir kağıda yapıştırılarak, o fiş ile alınan malzemenin; cinsi, miktarı, fiyatı, tutarı, alım tarihi ne maksatla alındığı ve nerede kullanıldığı yazılır ve kantin heyeti ve satıcı tarafından imzalanır ![]() Tekel Bayiliği Madde 27 - Askeri kantinde Tekel Bayii unvanı alınmak koşuluyla tütün mamulleri; erbaş ve erlerin istifade etmediği kantin veya kantin şubelerinde ise bunlara ilaveten *****lü içki satışı yapılabilir ![]() Jeton, Kart ve Milli Piyango Şans Oyunları Bayiliği Madde 28 - Kışlalardaki erbaş ve erlerin aileleri ile haberleşmelerinin sağlanması amacıyla kışla komutanlıkları tarafından kantin ve yan kuruluşlarına öncelikle Telefon Kart ve Jeton Satışı Bayiliği, eğer bu mümkün olmaz ise kontörlü telefon bayiliği alınır ![]() ![]() ![]() ![]() Mal Satım Esasları Madde 29 - Kantinde mal satışı, nakit veya kredi kartı karşılığında yapılabilir ![]() ![]() Satış Fiyatının Belirlenmesi Madde 30 - Satış fiyatı, kantin heyeti tarafından aşağıdaki esaslar dahilinde belirlenir ![]() a) Promosyon gelirleri hariç olmak üzere sağlanacak aylık ortalama kar oranı, %10 u aşamaz ![]() ![]() b) Satış fiyatı, malın piyasadaki ortalama perakende satış fiyatından fazla olamaz ![]() c) Satış fiyatı belirlenirken, piyasada bulunabilen bozuk para esas alınır ![]() d) Kar oranının belirlenmesi, malın katma değer vergisi hariç olmak üzere çıplak birim fiyatı üzerinden yapılır ![]() ![]() ![]() e) Aynı garnizonda bulunan kantinlerin satış fiyatları arasında ayniyet sağlanır ![]() f) Satış fiyatları, herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde, kantin ve şubelerinin uygun yerlerine asılır ve her malın üzerine alım ve satım fiyatını gösteren etiket konur ![]() Model değişikliği ve benzerlerinin piyasa ucuzlaması gibi çeşitli nedenlerle karlı satış olanağını yitiren mallar, kantin heyetinin imzası ve kışla komutanının onayını taşıyan bir tutanakla tespit edilir ![]() ![]() Yazar Kasa İşlemleri Madde 31 - Yazar kasalar, mesai başlangıcında kasiyerlerin huzurunda sıfırlanarak ruloları takılır ![]() ![]() Eşitlik olmaması halinde, nedenleri araştırılır ![]() Günlük Hasılatın Toplanması Madde 32 - Günlük hasılat, mesai bitiminden yarım saat önce, para teslim defteri ile imza karşılığında, mutemet tarafından teslim alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasılatın Değerlendirilmesi Madde 33 - (Değişik madde: 11/08/2007- 26610 S ![]() ![]() ![]() ![]() Satışlardan elde edilen hasılat, faiz gelirleri ve kantinin nakdi sermayesi kışlanın bulunduğu garnizondaki Ziraat Bankası Şubesinde, Ziraat Bankasının bulunmadığı garnizonlarda ise güvenilir, mali bünyesi güçlü, yüksek getiri sağlayan bir mevduat bankası şubesinde kantin heyeti adına açılacak bir hesaba yatırılır ![]() ![]() Kışlanın bulunduğu garnizonda aranan niteliklere sahip mevduat bankası şubesi olmadığı takdirde kantin paraları, kışla komutanınca belirlenecek para kasasında muhafaza edilir ![]() Kantinde Bulundurabilecek Para Madde 34 - Kantinde bulundurabilecek günlük para miktarı, kantinin bir ay önceki günlük satış ortalamasının beş katını geçemez ![]() BEŞİNCİ BÖLÜM : Gelirler ve Giderler Gelirler Madde 35 - Askeri kantin gelirleri; a) Kantin ve yan kuruluşlarının karları, b) Banka faizleri, c) İhtiyaç fazlası boş ambalaj malzemesi satışları, d) Tasfiye nedeniyle devreden mal ve para, e) Düzenlenecek müsamere ve eğlence gelirleri, f) Sermayesi ve geliri fazla olan kantinlerden yapılan sermaye (mal, para) nakli, g) Firmalar tarafından yapılan promosyon bağışlarından oluşur ![]() Promosyonlar Madde 36 - Promosyon bağışları: a) Malzeme olarak yapılmış ise, ilgili mal saymanlığınca fatura bedelleri üzerinden kuruşlu belge kesilerek irada alınır ![]() b) Satılacak ürün olarak yapılmış ise, kantin işletme defterine sıfır alış fiyatı üzerinden kaydedilir ![]() ![]() c) Nakit olarak yapılmış ise, kantin bilançosunun net kar sütununa promosyon bağışı olarak bir satır açılıp bilançoya dahil edilir ![]() ![]() ![]() d) Bu şekilde elde edilecek gelir, öncelikle erbaş ve erlerin eğitim ihtiyaçları ile birliklerin ödeneği olmayan öncelikli ihtiyaçlarının temininde ve kantin sermayesinin enflasyona karşı güçlendirilmesinde kullanılır ![]() ![]() ![]() Hizmet Bedeli Faturası Madde 37 - Kantinlerde satılan mallardan; a) Piyasa emsalleri ucuzlayanların, piyasadaki fiyatlar uygulanarak daha ucuza satılabilmesi için ilgili firma tarafından satış fiyatları arasındaki tutar kadar malın veya nakdin kantine verilmesi durumunda, b) Satışının hızlandırılması için, kantinde satışa sunulan mala/mallara, ilgili firma tarafından bedelsiz olarak ikinci/üçüncü malın/malların promosyon ürün olarak ilave edilmesi halinde, ilgili firmaya, bedelsiz vermiş olduğu mal veya nakit tutarı karşılığı Hizmet Bedeli Faturası verilir ![]() Giderler Madde 38 - Kantin gelirleri, kışla komutanın emri ile ödeneği olmayan veya ödeneği olup da yeterli olmayan zaruri ve resmi işlere harcanır ![]() (Değişik fıkra: 11/08/2007- 26610 S ![]() ![]() ![]() ![]() Resmî işler, Analitik Bütçe Sınıflandırması Dördüncü Düzey Gider Kodları (Ekonomik Sınıflandırmanın Dördüncü Düzeyi) içinde kalan işlerdir ![]() ![]() Kantin gelirlerinin yukarıda belirtilenler dışında diğer resmi ve zaruri işlere sarfına Jandarma Genel Komutanlığı yetkilidir ![]() Kantin Gelirlerinin Harcanma Esasları Madde 39 - Askeri kantin gelirleri; a) Hizmet verdiği birliğin personeli ile kışla ihtiyaçları için kullanılır ![]() ![]() b) Başarılı erbaş ve erler ile askeri öğrenciler, Kıt'a Komutanları ve Kurum Amirleri tarafından İç Hizmet Yönetmeliğinin 52 nci maddesindeki ölçüler dahilinde kantin gelirlerinden nakdi olarak veya karşılığı bir armağanla ödüllendirilebilir ![]() ![]() ![]() c) 38 inci ve 42 nci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kantin gelirlerinden aidat, yardım ve benzeri nedenlerle, bünyesinde kurulduğu birlik dışındaki kuruluşlara hiçbir ödeme yapılmaz ![]() ![]() d) Kantin gelirlerinden; alay, eşiti ve daha ast seviyedeki birliklerce mobilya, video, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, halı gibi dayanıklı tüketim malzemelerinin alımında ihtiyaç duyulduğunda; bağlantı durumlarına göre tugay, bölge ve eşiti ile daha üst seviyedeki birlik komutanlıklarından müsaade alınır ![]() e) Aylık kantin karlarından birliğin seviyesi, Garnizon Komutanlığı olup olmadığı, birliğin konuş ve kuruluş özellikleri esas alınmak suretiyle, Jandarma Genel Komutanlığınca her yıl Ocak ayı içerisinde tespit edilerek yayımlanacak miktarlar kadar temsil ve ağırlama hizmetleri için harcama yapabilirler ![]() f) Temsil ve ağırlama hizmetleri için Jandarma Genel Komutanlığınca verilen yetkinin yetersiz kalması halinde Jandarma Genel Komutanlığından önceden müsaade alınarak fazla harcama yapılabilir ![]() ![]() g) Kantin gelirleri, tasarruf ilkelerine aykırı lüks ve israf niteliğinde olan tüketim malzemeleri için sarf olunamaz ![]() Gider Belgeleri Madde 40 - Gider belgelerinin; alınan malzemelerin nerede kullanılacağının açıkça belirtecek şekilde hazırlanması ve kışla komutanı tarafından, Kantin gelirlerinden ödenmesi uygundur ![]() ![]() ![]() a) Bir süre kullanılması mümkün olan kalıcı mallarda, ilgili mal saymanlığından teslimat karşılığı alınan kuruşlu belge faturaya bağlanır ![]() ![]() b) Sarf edilen mallarda: (1) (Değişik bend: 11/08/2007- 26610 S ![]() ![]() ![]() ![]() Bakım ve onarım için sarf edilerek yok olan mallara ilişkin faturaların arkasının, kullanıldığı yerler belirtilerek yetkililerce imzalanması ile sarf işlemi tamamlanmış olup, ayrıca bir sarf belgesi düzenlenmesine gerek yoktur ![]() ![]() 2) Alınan sarf malzemelerinin sarfiyatı sonucunda yeni bir mal elde edilmiş ise, Sarf İmal İstihsal Belgesi düzenlenir ![]() ![]() c) Taşıma, ambalaj ve kantinle ilgili yazışma giderleri için fatura, tutanak ve benzeri belgeler yeterlidir ![]() Fireler Madde 41 - Alım ve muhafaza kusuru olmaksızın evsafını kaybederek hiçbir şekilde kullanılmaz hale gelen mallar, fire işlemine tabi tutulur ![]() ![]() Fireler, kantin heyeti ile varsa kışla tabibinin veya gıda kontrol subayının imzasını ve kışla komutanının onayını taşıyan bir tutanakla tespit edilir ![]() ![]() ![]() Üst Komutanlık Payları Madde 42 - Kantinlerin aylık brüt karlarından ödeyecekleri üst komutanlık pay oranları, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından tespit edilir ![]() ![]() ![]() ALTINCI BÖLÜM : Kantinlerde Muhasebe Esasları Muhasebe Madde 43 - Askeri kantin hesap yılı, 1 Ocakta başlayıp, 31 Aralıkta son bulur ![]() ![]() Tek düzen muhasebe sistemini uygulayacak kantinlerin sermaye limiti, Jandarma Genel Komutanlığınca her yıl 1 Ocak tarihinde kantin heyetlerine ulaşacak şekilde yayımlanır ![]() ![]() ![]() Kantinde meydana gelecek kasa fazlasının, her ay düzenlenen yan tesisler kar çizelgesinde gösterilerek, aylık bilançoya intikali sağlanır ![]() Muhasebe kayıtlarının tutulmasında, kredi kartı slipleri nakit olarak değerlendirilir ![]() Belge ve Kayıtlar Madde 44 - Askeri kantinde aşağıda yer verilen belge ve kayıtlar tutulur ![]() a) Kantin Ambar Defteri : Birden fazla şubesi bulunan veya günlük mal akışı fazla olan kantinlerde kurulacak ambara giren ve çıkan malların kaydında kullanılan ve örneğine EK-1 de yer verilen defterdir ![]() ![]() Kantine alınan mallar önce ambara girer ve defterin ilgili mala ait Giren bölümüne kaydedilir ![]() ![]() ![]() ![]() b) Mal Giriş ve Çıkış Belgesi : Ambardan veya piyasadan satış için alınarak kantine veya satış şubelerine verilen malların cins, miktar, alış fiyatı ve tutarıyla, satış fiyatı ve tutarını gösteren ve örneğine EK-2 de yer verilen belgedir ![]() ![]() ![]() ![]() c) Kantin İşletme Defteri : Önceki aydan devreden malların alış değerleri toplam tutarıyla (Bu tutarın, ilgili ay sonlarında düzenlenen mal sayım ve tartı çizelgesinde gösterilen malların alış değerleri toplam tutarlarına eşit olması gerekir ![]() ![]() ![]() d) Kantin Kasa Defteri: Kantin nakit hareketlerinin tespit ve takibine yarayan ve örneğine EK-6 da yer verilen bir defterdir ![]() e) Para Teslim Defteri : Satış sorumluları tarafından mesai günleri her akşam kasa sorumlusuna, tatil günleri nöbetçi subaylarına satışlardan sonra teslim edilecek nakit ve kredi kartı fişlerinin yazıldığı ve örneğine EK-7 de yer verilen defterdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() f) Mal Sayım ve Tartı Çizelgesi : Ay sonlarında veya gerektiği zaman, kantinlerdeki mal mevcudu ile değerini saptamak amacıyla üç nüsha olarak düzenlenen ve örneğine EK-8 de yer verilen çizelgedir ![]() ![]() Sayım çizelgelerinin her sayfası, satış sorumlusu dahil olmak üzere sayım yapanlar tarafından parafe edilir ve son sayfası, bu kişilerce açık kimlikleri yazılarak imza edilir ![]() g) Bilanço : Kantinin ay sonunda veya belli zamanlarda sayılmak, tartılmak veya ölçülmek suretiyle tespit edilen mevcutları ile alacak ve borçlarının tasnifli bir şekilde ve değerleri itibarıyla gösterildiği ve örneğine EK-9 da yer verilen belgedir ![]() h) Gelir Tablosu : İşletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net karını veya dönem net zararını kapsar ![]() Dayanak ve Kontrol Belgeleri Madde 45 - Kantin muhasebe kayıtlarında iç denetimi sağlamak amacıyla, aşağıda belirtilen dayanak ve kontrol belgeleri tutulur ![]() a) Alım Belgeleri : Mal alım faturaları ile örneğine EK-12 de yer verilen fatura yerine düzenlenen tutanaklardan ibarettir ![]() ![]() b) Gider Belgeleri : Kantin gelirlerinden yapılan harcamalara ilişkin fatura, yazar kasa fişi ve tutanaklardan ibarettir ![]() ![]() ![]() c) Aylık Gider Listesi : Bir aylık gider belgelerinin dökümüdür ![]() ![]() d) Fiyat Tespit Tutanağı : Piyasa incelemesi sonucunu tespit etmek maksadı ile hazırlanan tutanaklardır ![]() ![]() e) Fire Tutanağı : Satılmak üzere alınan mallarda ortaya çıkan fireyi tespit etmek amacıyla, aynı gün düzenlenen ve örneğine EK-10 da yer verilen belgedir ![]() ![]() f) Devir ve Teslim Belgesi : Kantin heyeti değişikliğinde kantin sermayesi, belgeleri ve demirbaşlarının devir ve teslimi esnasında kullanılan ve örneğine EK-11 de yer verilen belge olup, aşağıdaki bilgileri içerir ![]() Sayım sırasında satışa sunulan mallar ve demirbaş olarak kullanılan mallar için ayrı ayrı sayım tartı çizelgesi düzenlenir ![]() ![]() g) Avans Kredi Fişi : Bir mal alımı veya bir hizmetin ifası için komutanlıkça kantinden verilmesi emredilen paranın kantin kasasından çıkması esnasında ve kantin mubayaa sorumlusunca kantinde satılacak malların alımında tanzim edilen ve örneğine EK-13 de yer verilen fiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() h) Avans Mahsup Fişi : Birlik avans mutemetleri ve kantin mubayaa sorumlularınca kantinden alınan avansın kapatılmasında kullanılan ve örneğine EK-14 de yer verilen bir fiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ı) (Değişik bend: 11/08/2007- 26610 S ![]() ![]() ![]() ![]() Onay Belgesi : Yapılacak bir iş için alınacak bir mal veya hizmet için ödenecek paranın, Analitik Bütçe Sınıflandırması Dördüncü Düzey Gider Kodları (Ekonomik Sınıflandırmanın Dördüncü Düzeyi) içinde yer alan ve ödeneği olmadığına/yeterli olmadığına dair kullanılan örneğine bu Yönetmeliğin Ek-17'sinde yer verilen belgedir ![]() ![]() ![]() j) Kasa Çıktı Fişi : Avans mutemetlerine verilen avanslar ile kantinde satılmak üzere alınan malların bedellerinin ve masraf faturalarının ödenmesi için kasadan çıkan nakitleri belirten ve örneğine EK-16 da yer verilen belgedir ![]() k) Onay Belgesi : Yapılacak bir iş için alınacak bir mal veya hizmet için ödenecek paranın, (R) Cetveli kapsamında bulunduğu ve ödeneği olmadığına dair kullanılan ve örneğine EK-17 de yer verilen belgedir ![]() ![]() ![]() l) Kredili Mal Takip Defteri : Kantin heyetince kantinde satılmak üzere kredili olarak alınan mallar için ilgili firmalara yapılacak ödemelerin kayıt edildiği ve örneğine EK-18 de yer verilen defterdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() m) Mahkeme Yolu ile Alacakların Takibi Defteri : Kantinlerin mahkeme yolu ile alacaklarının takibinde kullanılan ve örneğine EK-19 da yer verilen defteridir ![]() n) Kontürlü Telefon Kayıt Defteri : Kontürlü telefon görüşmelerinin, muhasebe kayıtlarına esas olmak üzere kayıt edildiği ve örneğine EK-20 de yer verilen defterdir ![]() Diğer Belgeler Madde 46 - Askeri kantinlerde, bu Yönetmelikte yer verilmeyen ve kışla komutanlığı tarafından gerekli görülen yardımcı kayıt ve belgelerin kullanılması da mümkündür ![]() Belgelerde Yapılacak İşlemler Madde 47 - Kantin ambar defteri, kantin işletme defteri, para teslim defteri ve kantin kasa defterinin sayfaları, mali yıl başında numaralandırılarak kantin heyeti tarafından mühürlenir ![]() ![]() ![]() Kayıtların Bilgisayar Yardımı ile Tutulması Madde 48 - Kantin muhasebe kayıt ve belgelerinin bilgisayar destekli olarak tutulması mümkündür ![]() ![]() YEDİNCİ BÖLÜM : Denetleme Denetleme Madde 49 - Askeri kantinler; a) İdari denetleme, b) Özel denetleme, c) Durum denetlemesi, d) Hesap denetlemesi, olmak üzere dört çeşit denetlemeye tabi tutulur ![]() İdari Denetleme Madde 50 - İdari denetleme; kışla komutanı, üst komutanlıklar veya görevlendirecekleri heyet tarafından yılda en az iki defa yapılır ![]() ![]() a) Kantinlerin tertip, tanzim, temizlik durumları, b) Satılan malların uygunluğu ve kar nispetleri, c) Hesapların günü gününe tutulup tutulmadığı, d) Kantin sermayesi ile kantin borçları ve giderleri arasındaki münasebetler, e) Lüzum görülecek diğer hususlar, incelenir ve inceleme sonuçları bir raporla tespit edilir ![]() Rapor gereğinin yerine getirilmesi, kışla komutanlığınca sağlanır ![]() ![]() Ayrıca, kışla nöbetçi subayları/astsubayları; kantin satışlarını, tartı sıhhati ve fiyat uygunluğu bakımından sık sık kontrol ederler ve kontrol sonuçlarını nöbet defterine işlerler ![]() ![]() Özel Denetleme Madde 51 - Özel denetleme, garnizon komutanınca veya daha üst komutanlıklarca öğrenilmesi gerekli herhangi bir konunun aydınlanması için başvurulacak bir denetleme yoludur ![]() ![]() Durum Denetlemesi Madde 52 - Durum denetlemesi, askeri kantinin herhangi bir tarihteki durumunun, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi amacıyla, Jandarma Genel Komutanlığı müfettişleri tarafından kendi talimatlarına ve programlarına göre yapılır ![]() Hesap Denetlemesi Madde 53 - Hesap denetlemesi, askeri kantinin bir hesap yılı içerisindeki faaliyetlerinin ve bütün gelir gider belgelerinin incelenerek kesin sonuca varılması amacı ile Jandarma Genel Komutanlığı Teftiş Kurulları Başkanlığına bağlı müfettişler tarafından Jandarma Genel Komutanlığı Teftiş Yönetmeliğine ve bu yönetmeliğe ek olarak yayımlanan yönerge ve emirlerdeki esaslara göre yapılır ![]() Denetim Yapanların Sorumluluğu Madde 54 - Müfettiş ve denetleyiciler, görevlerini tam ve zamanında yapmak, denetleme sonuçlarını ilgili makama bildirmekle yükümlüdürler ![]() Yürürlükten Kaldırılan Hüküm Madde 55 - Jandarma Genel Komutanlığının 20/05/1986 tarihli ve LOJ: 3958-8-86/Pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geçici Madde Geçici Madde 1 - 01/01/2003 tarihinde devreden sermayeleri yüz elli milyar ve daha fazla olan kantinler, tek düzen muhasebe sistemine göre işletilirler ![]() Yürürlük Madde 56 - Maliye Bakanlığı ve Sayıştay'ın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik 01/01/2004 tarihinde yürürlüğe girer ![]() Yürütme Madde 57 - Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür ![]() Kaynak: mevzuat ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|