![]() |
Bilâl Bin Sa’D |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilâl Bin Sa’DBİLÂL BİN SA’D Tâbiînden âlim, vaiz, kâri (Kur’ân-ı kerîm hâfızı) bir zât ismi Bilâl bin Sa’d bin Temim el-Eş’arî ![]() Künyesi Ebû Amr’dır ![]() ![]() ![]() kirâmdandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() birçok Eshâb-ı kirâmdan hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() için sika (güvenilir) olduğunu bildirdiler ![]() ![]() ![]() Bilâl bin Sa’d odur ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() O halde yalnızca bana ibâdet edin ![]() o yerden başka yerlere gidiniz ![]() ![]() Bir sene yağmur yağmıyordu ![]() günahkâr olduğunuzu itiraf eder misiniz?” diye sordu ![]() ![]() var ![]() ![]() ![]() kerîmde, “İhsan edip doğru söyleyenlerin duâlarını kabul ederim” buyuruyorsun ![]() bulunduğunu itiraf edip, doğruyu söyledik ve tövbe ettik ![]() sonra yağmur yağmaya başladı ![]() Bilâl bin Sa’d (r ![]() ![]() ![]() ![]() daha yaşayıp iyi amel yapmak, ondan sonra ölmek istiyorum,” dedi ![]() ![]() ölmek istemiyorsun hem de iyi amel yapmıyorsun ![]() ![]() “Ey insanlar! Allahü teâlâdan korkun ![]() ![]() “Kıyâmet günü herkesin hesabı görüldükten sonra Cennet ehli Cennete ve Cehennem ehli Cehenneme yerleştirildikten sonra Allahü teâlâ meleklere, Cehennemden iki kişi çıkarıp getirmelerini emreder ![]() Allahü teâlâ meleklerin getirdiği iki kişiye (Yerleriniz nasıldır?) diye suâl eder ![]() Yerimizden daha zor yer yoktur) derler ![]() ![]() Ben asla, kimseye zulm etmem ![]() ![]() koşarak, diğeri de bir adım atıp geri dönerek yürürler ![]() getirmesini emreder ![]() sorar ![]() ![]() gevşek davrandığım için Cehennemi hak ettim ![]() dönünüz!” emrinden sonra, yerime gitmek için koşmaya başladım ![]() suâl eder ki, “Niçin bir adım atıp, sonra geri dönüp bakardın?” O kimse de “Yâ Rabbi! Sen her şeyi en iyi bilensin ![]() ![]() Onun için her adımda dönüp-dönüp bakardım” der ![]() gibiyim ![]() ![]() “İnsanlar acaba Cehennem azabına inanmıyorlar mı? inanıyorlarsa niye hazırlanmıyorlar? Bu nasıl gaflettir?” İmâm-ı Evzâî buyuruyor ki: Hz ![]() ![]() oğlunuzda 20 dirhem alacağım vardı” dedi ![]() yazınız var mı?” O kimse “Yok” dedi ![]() ![]() ederim” deyince, yemin etmesini istemeden 20 dînârı verdi ve “Eğer doğru söylüyorsan oğlumun borcunu ödemiş olurum ![]() ![]() Rivâyet ettiği hadîs-i şerîflerden ba’zıları: Birgün “Yâ Resûlallah! İnsanların en hayırlıları kimlerdir? diye sordular ![]() zamanımdaki müslümanlardır ![]() ![]() ki, “İkinci asırda bulunan müslümanlar ![]() kimlerdir?” dediler ![]() ![]() sonra kimlerdir?” dediler ![]() şâhidlikte bulunan ve yerine getirmedikleri şeyler için teminatta bulunanlardır ![]() “Yâ Resûlallah! Sizden sonra, bizim başımıza kim geçecek? Halifeniz kim olacak?” Buyurdu ki: “Benden sonra, hükmünde benim gibi âdil olan, sözünde benim gibi sâdık olan, benim gibi merhamet sahibi olan kimse, benim yerime halife olsun ![]() ![]() Ben de ondan uzağım ![]() ![]() “Allahü teâlânın, ümmetim üzerine ilk farz ettiği ibadet, beş vakit namazdır ![]() ibadet, yine beş vakit namazdır ![]() ![]() Hz ![]() “Günâhlar gizli olarak işlenirse bunun zararı, günâhı işleyenleredir ![]() da mâni olunmuyorsa, bunun zararı herkesedir ![]() “Bir insanın iyiliklerini hatırlayıp, günâhlarını unutması gururdandır ![]() değil, bu günâhı Allahü teâlânın huzurunda işlediğini düşünmek lâzımdır ![]() “Allahü teâlâ bize, harâmlardan, şüphelilerden, hattâ şüphelilere düşmemek için ihtiyatlı olup, mubahların çoğundan sakınmağı emrediyor ![]() ![]() günâh olarak bize yeter ![]() “Sana Allahü teâlânın emirlerini hatırlatan, nasîhat eden bir kardeşin, sana altın hediyye edenden daha hayırlıdır ![]() “Böyle bir kardeşini bulduğun zaman (Ey kardeşim! Bende bir kusur var mıdır? Lütfen bana bildir de düzeltmeye çalışayım) demelidir ![]() “Bir insan kendisinin medhi yapıldığı zaman, bu medh ve öğmeler kendisine iyi gelmiyorsa ne âlâ ![]() Ama bunları duyunca seviniyorsa zarardadır ![]() “Üç kimsenin hiçbir ibâdeti kabul olmaz ![]() ![]() ![]() İslâmın bildirdiği hükümleri bırakıp kendi re’yi, görüşü ile amel eden kimsedir” “Bir kimse müslümanım dediği zaman Allahü teâlâ onun ameline bakmadan bırakmaz ![]() vakit vera’ına (şüphelilerden sakınmasına) bakar ![]() ![]() (Allah rızâsı için) ise, artık diğer kusurlarını Allahü teâlâ düzeltir ![]() 1) Hilyet-ül-evliyâ cild-5, sh-221 2) Tehzîb-üt-tehzîb cild-1, sh-503 3) El-Kâşif cild-1, sh-165 |
![]() |
![]() |
|