Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hoca, nasrettin

Nasrettin Hoca

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nasrettin Hoca

Nasrettin Hoca

Türk halk bilgesi ve fıkra kahramanıdır (Hortu köyü, Sivrihisar, 1208-Akşehir, 1283/1284)
Söylentiye ve kimi fıkralarından çıkan bilgilere göre Hortu köyü imamı Abdullah adlı birinin oğlu olan Nasrettin Hoca, babasının ölümünden sonra bir süre köyünde imamlık yapmış, 1237 - 1238‘de görevini başkasına bırakarak Seyyid Mahmud-ı Hayrani’ ye bağlanmak üzere Akşehir’e göçmüş ve orada ölmüştür
Türk halk fıkracılığının ünlü tiplerinden olan Nasrettin Hoca, Selçuklular çağında Anadolu kültür ocağında yetişmiş bir halk bilgesidir Ünü Anadolu dışına da taşmış, Doğu Türkistan’ dan Macaristan’a, Güney Sibirya’dan Kuzey Afrika’ya kadar yayılmıştır Hatta Nasrettin Hoca’nın Orta Asyalı olduğu bile ileri sürülmüş, Orta Asya Türkleri arasında Hoja Nasr (Kazaklarda), Nasrdin Afandi (Özbeklerde), Molla Nasrdin (Azerilerde) adlarıyla anılmıştır
Nasrettin Hoca, adı çevresinde oluşan fıkralarla siyasal yönetimden günlük yaşantılara kadar, yaşamın hemen her alanında alay edici, yerici, güldürücü, yorumlayıcı nitelikleriyle efsaneleşen bir halk tipini oluşturmuştur Yaşama bağlı, dünyayı ve
olayları alaycı bir gözle yorumlayan Nasrettin Hoca güler yüzlü, babacan,hoşgörülü, şakacı, kendisiyle bile alay etmekten kaçınmayan, çevresiyle iletişimi güçlü bir insandır Fıkralarda kürkü, kavuğu, eşeği, karısı, evi, komşuları, vb ile yer alan Nasrettin
Hoca, gerçekçiliği, sağduyuyu, içtenliği,ataklığı, söz ve eylemlerinde doğruluğu simgelemektedir
Nasrettin Hoca’nın pratik zekâsı, hazırcevaplığı ve espri gücü, fıkralara güldürücü olduğu kadar düşündürücü bir nitelik kazandırmaktadır Kimi fıkralarında, özellikle de açlık ve yoksulluk üstüne olan fıkralarında “kara gülmece” ağır basarDoğrudan doğruya Nasrettin Hoca’nın yaşamından kaynaklanan fıkraların sayısının 300 kadar olduğu bilim adamları tarafından ileri sürülmektedir
Ne var ki, Nasrettin Hoca’nın halkın içinden gelmiş olması ve halka dayanması giderek “halk tipini” simgeleyen bir fıkra kahramanı olarak yaygınlaşması, sonraki dönemlerde de kimi fıkraların (Bektaşi, İncili Çavuş,Arapların Çuha, Talhak, Ebu Nuvas gibi fıkra kahramanlarının yaşamı çevresinde dolanan fıkralar) ona mal edilmesine yol açmıştır Doğal olarak da bu durum Nasrettin Hoca fıkralarını öz kaynağından uzaklaştırmıştırNasrettin Hoca fıkraları başlangıçta sözlü anlatım yoluyla yeni kuşaklara aktarılmış, ancak XIX yy’da(o,dokuzuncu yuzyilda) yazıya geçirilmiştir Nasrettin Hoca’dan ve fıkralarından ilk kez Ebülhayr Rumi,Saltukname adlı yapıtında söz etmiş,Lamii Çelebi’nin Letaif inde iki fıkrası yer almış, Çaylak Tevfik de Letaif-i Nasreddin adlı yapıtında Nasrettin Hoca’nın kimi fıkralarını derlemiştirDaha sonraları da Macar halkbilimcisi İ Kunos, Abdülbaki Gölpınarlı,vb Nasrettin Hoca fıkralarına ilişkin kitapları çıkarmış, Fuat Köprülü, Orhan Veli Kanık da Nasrettin Hoca’nın bazı fıkralarını şiirleştirmişlerdir
Nasrettin hoca’dan bir kaç fıkra…………………

—Baş Ağrısı—

Birisi, “Hoca” demiş, “başım ağrıyor, ne yapayım?”
Hoca “Vallahi” demiş, “benim dişim ağrıyordu, çektirmekten başka çare bulamadım
—Büyük Yanlışlıklar—

Bir aralık silah taşımak yasak edilmiş Hoca yanında çift kulaklı koca bir yatağan taşırmış Subaşı farkına varıp Hoca’yı çevirmiş, yatağanı göstererek “Bu ne?” demiş, “silah yasağından haberin yok mu?” Hoca “Bu silah değil” demiş, “kitaplarda bazı yanlışlar oluyor, bununla onları kazıyorum” Subaşı, “Bu kadar kocaman bıçakla yanlış mı kazınır” deyince Hoca “Öyle büyük yanhşlar var ki” demiş, “bu bile küçük geliyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com