Ali Havâs Berlisî Hazretleri |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ali Havâs Berlisî HazretleriAli Havâs Berlisî hazretleri Mısır evliyasındandır Ümmi idi, yani okuma yazması yoktu Allahü teâlânın ihsânı ile Kur’ân-ı kerîm ve hadîs-i şerîfler üzerinde, âlimleri hayrette bırakan çok kıymetli açıklamalarda bulunurdu NASİHAT DİNLEMEYEN ADAM Tanıdıklarından birisi, bir sene hacca gitmek için gelip, Ali Havâs hazretlerinden izin istedi Ali Havâs da ona, hacca gitmemesini, orada kin ve düşmanlıkla karşılaşacağını bildirdi Ancak o zât, bu nasîhati dinlemeyerek, hacca gitmek üzere Mekke’ye doğru yola çıktı Mekke-i mükerremeye girdiği zaman, günlerden cumâ idi ve imâm hutbe okuyordu Ayağa kalkarak, orada bulunanlara; “Ey Mekke ahâlisi! Cumânız bâtıldır Zîrâ, cumânın şartlarından biri de, hutbe dinleyenlerin en az kırk kişi olmasıdır Burada ise, ancak uzaktan gelen yolcular vardır” dedi Öğle vakti şiddetli sıcak dolayısıyla, halkın Kâbe duvarlarının gölgesine sığınmış olduklarını fark edemedi Onun bu sözleri çevrede duyulunca, büyük bir gürültü oldu ve hutbenin yeni baştan okunmasına karar verildi Bu olay sırasında Kâbe’de bulunanlar arasında kutub ve ebdallarla birlikte, kimsenin tanımadığı Allahü teâlânın velî kulları da bulunuyordu Bu sebepten dolayı, bu zât, hac farizasını yerine getirip Mısır’a döndüğü vakit, Ali Havâs onun üzerinde buğz ve adâvet izleri taşıdığını, çehresinin donmuş, ruhsuz bir buz parçası gibi olduğunu gördü O zât, Ali Havâs’a şöyle dedi: “BANA HACCA GİTME DEMİŞTİNİZ!” “Hacca gitmememi, gittiğim takdirde kin ve düşmanlık taşıyarak döneceğimi söylemiştiniz Şâyet ben bu sene hacca gitmeseydim, Mekke ahâlisinin bu hac mevsimindeki cumâları bâtıl olurdu” O anda bir şey söylemeyen Ali Havâs, sonra; “O adam bu karşılığı verince anladım ki, olay sırasında orada hazır bulunan kutub ve velîlerin mevcûdiyeti, ilâhî buğz ve adâvet izlerinin bu zât üzerinde yerleşmesine sebeb olmuştur” buyurdu Daha sonra Ali Havâs, bu kişi için; “Hoş olmayan bir halde bu adamın ölmesinden korkuyorum” derdi Buyurduğu gibi oldu Adam bu sözleri söyledikten kısa bir zaman sonra feci bir şekilde can verdi |
Ali Havâs Berlisî Hazretleri |
08-02-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ali Havâs Berlisî HazretleriAli Havvâs Berlisî hazretleri Mısır evliyâsındandır Kahire çarşısında esnaflık yapardı, dükkanını erken saatlerde açar ve; “Ey Allah’ım! Kullarına faydalı bir iş yapmaya niyet ettim” derdi İnsanların ihtiyâcı olan; yağ, un, tahin, pirinç, bakla, sepet gibi şeyleri satardı İkindi vaktine kadar çalışır, vakit dolunca; “Şimdiden sonra Allahü teâlâya ibâdet için hazırlanmalıyım” diyerek dükkanını kapatırdı DÜŞKÜNLERİN SIĞINAĞI İDİ Ali Havvâs Berlisî, zâlimlerin ve onların yardımcılarının yemeklerini yemezdi Onların verdiği parayı, kendisinin ve çoluk-çocuğunun ihtiyaçları için harcamazdı Onlardan kazandığı paraları, dul kadınlara, iş yapamayacak durumda olan yaşlılara, ve yetimlere taksîm ederdi Bir gün, Ali Havvâs’ın yanına nûr yüzlü birisi uğramıştı Ona doğru baktı ve şöyle buyurdu: “Allah’ım! Bizi kötü hâle düşmekten muhâfaza buyur” Sonra devâm ederek; “Şüphesiz, Allahü teâlâ bir kulu hakkında hayır murâd edince, nûru onun kalbine koyar Fakat dış görünüşü bakımından diğer insanlardan birisi gibidir Allahü teâlâ, bir kulu hakkında hayır murâd etmezse, o şahsın kalbinde bulunanı yüzüne çıkarır Kalbini ise karanlık kılar” En büyük talebesi Abdülvehhab-ı Şa’ranî hazretleri anlatıyor: “Hocam Ali Havvâs’ın hanımı çok huysuz bir kadındı Fakat mübarek zat, Allah rızası için ona sabrederdi Kadın bazen kendisine, sudan bir bahane ile aylarca dargın dururdu Yine bir gün yanlışlıkla hanımının testisinden su içmişti de, kadın, mübarek hocamın ağzını koyduğu yerden su içmemek için testinin o kenarını kırmıştı Buna rağmen Ali Havvâs hazretleri hanımını incitecek bir söz söylemez, ona hep güzel davranırdı SON NEFESTE TÖVBE ETTİ Bir sene hanımıyla Hicaz yoluna çıkmışlardı Kadın ise onunla küs duruyor, konuşmuyordu Ali Havvâs hanımıyla birlikte Mısır’dan Hicaz’a yolculuk yaptığı halde, gidip dönünceye kadar aralarında bir söz dahi geçmemişti! Nihayet kadının ömrü tamamlandı, ölüm alâmetleri belirdi Ölüm hastalığında, yaptıkları gözünün önüne geldi, son derece pişman olarak tövbe etti ve kocası Ali Havvâs hazretlerinden helallik istedi O mübarek de, bütün haklarını helal etti Böylece hanımı son nefesinde imanla vefat etti |
|