Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çelebi, kasım

Kâsım Çelebi

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kâsım Çelebi

KÂSIM ÇELEBİ

Büyük velîlerden İsmi Kâsım Çelebi'dir İstanbul'da doğdu Doğum târihi bilinmemektedir Babası Edirne kâdısı Muhammed Cemâlî Efendiydi 1519 (H926) târihinde İstanbul'da Baba Nakkaş semtinde vefât etti

Kâsım Çelebi önceleri uzleti, insanlardan uzak yaşamayı seçip, yalnız başına tenhâ yerlerde, dağlarda dolaştı Bir zaman; saray ağası, bir dergâh ve yanında bir câmi yaptırdı ve velî bir zât olan Çelebi Halîfe'den bir talebesini burada irşâd ile hak yolun bilgilerini yaymakla görevlendirmesini ricâ etti Çelebi Halîfe de bu arzu üzerine bir talebesini gönderip tenhâ yerlerde Allah aşkı ile dolaşan Kâsım Çelebi'yi getirtti Saçını traş ettirdi ve elbise giydirip, saray ağasının yaptırdığı dergâhta görevlendirdi

Kâsım Çelebi bir zaman sonra Hadım Ali Paşanın kendisine muhabbeti sebebiyle bir dergâh ve bir câmi yaptırmasıyla oraya geçip talebeleriyle birlikte ilim ve ibâdetle meşgûl oldular Mecbûriyet halleri hâriç dergâhtan dışarı çıkmadılar Çok kerâmetleri görüldü

Kâsım Çelebi, vefâtları yaklaştığı zaman kaldığı dergâhtan çıkıp Baba Nakkaş semtine gittiler Sevdikleri kendisine; "Efendim! Bu hasta ve zayıf hâlinizde niçin tenhâ yerlere gidiyorsunuz Dergâhınızda kalıp istirahat etseniz" dediklerinde, onlara; "BizAllahü teâlânın lütfuna buralarda kavuştuk Buradan âhirete sefer edelim arzu ederiz Hem biz burada merhum olursak iyi olur" buyurdular O gecenin sabahında arzu ettiği gibi vefât etti Vefât zamânı Sultan Bâyezîd Han oğlu SultanSelîm devriydi

PEKİ EFENDİM!

Talebelerinden biri Allahü teâlânın en sevgili kullarından sayılan bir kutup görmek arzu ederdi Kâsım Çelebi onun bu arzusunu anlayınca talebeyi bir iş sebebiyle Bursa'ya gönderdi Talebe, deniz yoluyla giderken fırtına çıktı Nasıl olduğunu anlamadan kendisini bir adanın ortasında buldu Adada yalnız başına dolaşmaya başladı Netîcede çimenlik bir yere oturdu Etrafta kimsecikler yoktu Akşama kadar oralarda kaldı Akşam olunca adanın herbir tarafından yedi kişinin kendisine doğru geldiğini gördü Bir ara aralarında bâzı şeyler konuştular İçlerinden birinin yüzü örtülüydü Sonra cemâat hâlinde akşam namazını edâ ettiler Yüzü örtülüleri imâm olmuştu Daha sonra herbiri geri dönüp geldikleri tarafa gitmek için yola koyuldular Talebe, onların yanından ayrıldıklarını görünce feryâd etti Bunun üzerine yüzü örtülü olan, o talebeye dönüp; "Oğlum! Niçin hocan ile kanâat etmeyip başka kimse ararsın İçinden kutup görme arzusunu çıkar" dedi Talebe şaşkınlıkla; "Peki efendim" deyip tövbe etti Yüzü örtülü olana dikkatlice baktığında onun kendi hocası Kâsım Çelebi olduğunu anladı Kâsım Çelebi talebesine tebessümle; "Sen arkadan gelirsin Bizim acele işimiz var" buyurdu ve ayrıldı O talebe kırk gün sonra İstanbul'a döndü Dergâha geldiğinde hocasının vefât ettiğini gördü

1) Lemezât, Süleymâniye KütüphânesiMahmûd Efendi, No: 453b, v143
2) Şakâyık-ı Nu'mâniyye Tercümesi; s375
3) Sicilli Osmanî; c4, s46

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com