Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ihsan, muhammed

Muhammed İhsân

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Muhammed İhsân

MUHAMMED İHSÂN

Hindistan velîlerinden İsmi Muhammed İhsân'dır Hâfız Muhammed Muhsîn'in oğludur Abdülhak-ı Dehlevî'nin soyundandır Silsile-i aliyyeden olan Mazhar-ı Cân-ı Cânân hazretlerinin olgun halîfelerindendi Doğum ve vefât târihleri bilinmemekte ise de, on üçüncü asrın ortalarında vefât ettiği bilinmektedir

Muhammed İhsân, gençliğinde tahsîl görmemiş ve ilimde yetişmemişti Bu sebeple, lüzumsuz ve uygunsuz işlerle meşgûl oluyorduBir gece rüyâsında Mazhar-ı Cân-ı Cânân'ı gördü Süt ile pirinç pilavı yiyordu Yemeğinden artanı Muhammed İhsân'a verdi O da yeyip çok lezzet aldı Heyecanla uyandı Bu rüyânın tesirinin devâm ettiği günlerde, Muhammed İhsân, Mazhar-ı Cân-ı Cânân'ın talebeleri arasına girdi Tam bir tövbe ile eski hâlini terketti Artık bu büyükler yolunda istikâmete kavuşup git gide ilerledi Müceddidiyye yolunda çok yüksek makamlara kavuştu Kalbi, Allahü teâlânın muhabbetiyle nûrlandı Öyle ki, cenâb-ı Hakk'ın muhabbetinden kendinden geçmiş bir hâlde bulunur, dünyâyı unuturdu

Bir gün Şeyh Muhammed İhsân'ın yanında birisi, Senâullah-ı Sebnehlî'nin şu sözünü nakletmişti: "Senâullah buyurdu ki: Hazret-i İmâm-ı Rabbânî Müceddîd-i elf-i sânî'nin mübârek kalbinden, büyükler yolunun feyz ve nûrları, coşkun bir sel gibi kalbteki bütün karartı ve lekeleri silip götürdü" Sohbette bulunan bir talebe bu sözü işitince, öyle derinden bir iç çekince, kendinden geçip bayıldı

Şeyh Muhammed İhsân'ın kerâmetleri pek çoktur Kendisi şöyle anlatır: "Bir defâsında bulunduğumuz bölgeyi düşman istilâ etmişti Ben kendi küçük hücremde, odamda tam bir tevekkül ile oturmuş, Allahü teâlânın zikri ile meşgûldüm Her tarafı istilâ edip, yağmalayan fitnecilerin rahatsız etmesinden Allahü teâlâya sığındım O gün akşama kadar, fitneci ve yağmacılar her tarafı perişân ettikleri hâlde, Allahü teâlânın izni ile onlardan hiçbiri benim bulunduğum yere gelmedi"

1) Makâmât-ı Mazhariyye; s100
2) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c17, s51, c18, s225

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com