![]() |
Muhammed Ma'sûm Fârûkî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muhammed Ma'sûm FârûkîMUHAMMED MA'SÛM FÂRÛKÎ Evliyânın meşhûrlarından, büyük İslâm âlimi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretleri doğduğu zaman babası; "MuhammedMa'sûm'un dünyâya gelişi, bizim için çok bereketli ve pek mübârek oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O daha küçük iken, babası onda tam bir olgunluk ve irşâd eserleri gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm, ilminin çoğunu babasının huzûrunda öğrendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() On altı yaşında iken, bütün ilimlerin tahsîlini bitirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm, mübârek babasının feyzleri ve teveccühleriyle çok çabuk kemâl derecelerine ulaştı ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Rabbânî hazretleri ömrünün son günlerinde onu husûsî odasına çağırıp buyurdu ki: "Benim bu dünyâya bağlılığım yalnız bu kayyumluk vazifesi ve muâmelesi sebebiyle idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm, babası İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin vefâtından sonra, vâz ve irşâd makâmına geçip talebe yetiştirmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() di ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretlerinin yetiştirdiği mürşid-i kâmillerden herbiri, bulunduğu yerlerde insanlara feyz vererek, onları irşâd ettiler, hak olan doğru yolu anlattılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretleri 1657 (H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine şöyle buyurdu: "Mekke'den Arafat'a gitmek için yola çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Muhammed Ma'sûm Fârûkî |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muhammed Ma'sûm FârûkîMekke-i muazzamada bulunduğu sıralarda, büyük kardeşiHâce Muhammed Saîd hastalanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine buyurdu ki: "Kâbe'de idim ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimizin dünyâyı şereflendirdikleri Rebî'ul-evvel ayının on ikinci gecesi, Kabe'deMültezem'in yanında iken, irşâd ile meşgûl olayım mı, yoksa bu işi bırakıp uzlette, kendi başıma mı ibâdetle meşgûl olayım diye Resûlullah efendimize tazarrû, yalvarma ve ilticâda bulundum ![]() ![]() ![]() ![]() Urvet-ül-vüskâ Muhammed Ma'sûm hazretleriMekke-i mükerremeden ayrılıp, Cidde'ye geldiği zaman buyurdu ki: "Nûrlar ve esrâr, Harem-i şerîfin dışında, içindekilerden daha çok görünmeğe başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Medîne-i münevvere yoluna büyük bir sevgi ile koyuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretleri Medîne-i münevverede bulunan Eshâb-ı kirâmdan birçok zâtın ve diğer büyük zâtların medfûn bulunduğu Bakî' kabristanını da ziyârete gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm-i Fârûkî hazretlerinin yüksek talebelerinden olan MuhammedHanîf-iKâbilî, gençlik yıllarında Kâbil şehrinde bulunurken, rüyâsında iki büyük zâtı görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oradakiler gülüp oynamaya, alaylı bir şekilde yemekleri ve misâfir odasını hazırlamaya başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretleri buyurdu ki: "Yalnız MuhammedHanîf'in hatırı için geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sofî Pâyende Tılâ Kâbilî anlatır: "MuhammedMa'sûm hazretleri bana icâzet verdikten sonra, memleketime gidip, insanları irşâd etmemi emretti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüdâperest Hân adında bir vâli, vâliliği bırakıp, Muhammed Ma'sûm hazretlerine talebe olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MuhammedMa'sûm hazretlerinin, Sofî Pâyende Kerbâs adında bir talebesi, huzûrunda yetişip halîfelerinden oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretlerinin talebelerinin meşhûrlarından ve halîfelerinden olan Hâce Muhammed Sıddîk'a, Peşâver'de irşad, talebe yetiştirme vazifesi verilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine, talebelerinin büyüklerinden HâceMuhammedSıddîk şöyle anlatmıştır: "Hocam MuhammedMa'sûm hazretlerinin sohbetine ve derslerine devâm ettiğim sırada, memleketime gidip gelmek üzere izin almıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bu talebesi şöyle anlatmıştır: "Bir gün kendimden geçip muhabbet ateşiyle yanarak sahralara düşmüştüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretlerinin sohbetinde bulunmakla şereflenen ve talebesi Hâce Muhammed Sıddîk'ın talebesi olan bir zât şöyle anlatmıştır: "Bir defâsında hayvanıma odun yükleyip getirirken yük devrilip yıkıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretlerinin talebelerinin büyüklerinden olan Hâce Mûsâ şöyle anlatmıştır: "Hocam Muhammed Ma'sûm hazretleri bana, icâzet-i mutlaka ve hilâfet verip; "Size itâat ederler, sözünüzü dinlerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Muhammed Ma'sûm Fârûkî |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muhammed Ma'sûm FârûkîSa'dullah Hân, Şâh Cihân'ın yanındayken, Muhammed Ma' sûm hazretlerinin büyük bir mürşid-i kâmil olduğunu inkâr ederek, dil uzatıp hâllerini yalanlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Berekât-ı Ma'sûmî kitabının müellifi şöyle anlatmıştır: "Bir gün Evrengzîb'in oğlu, zamânın pâdişâhı Muhammed Muazzam Şâh'ın meclisindeydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretlerinin, vefât ettiği sene, Şa'bân ayının on beşinci gecesi, yâni duâların kabûl olduğu, ecellerin takdir edildiği Berât gecesinde, talebelerinden bâzı hâdiseleri sorup cevap aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretlerinin kıymetli neslinden pekçok veli yetişmiş ve zamanlarının kutbu olmuşlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ma'sûm hazretlerinin üç ciltlik; Mektûbât-ı Ma'sûmiyye adlı bir eseri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu bir köşede unutulmuşu hatırlıyarak, kardeşim Mevlânâ Muhammed Hanîf ile gönderdiğiniz mektup geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey mes'ud ve bahtiyâr kardeşim! Allahü teâlânın sevdiği kullarının yolunda yürümek arzusunda isen, bu yolun şartlarını ve edeblerini gözetmelisin! En önce, sünnet-i seniyyeye yapışmak ve bid'atlerden sakınmak lâzımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mübâh olan lezzetleri bırakamazsanız, hiç olmazsa, haramlardan ve şüphelilerden kaçınınız ![]() ![]() ![]() ![]() Zekâtı ve fıtraları, İslâmiyetin emrettiği kimselere seve seve vermelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyi biliniz ki, namaz dînin direğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yolun büyüklerinden birini buluncaya kadar; Kur'ân-ı kerîm okuyarak, ibâdetleri yaparak, kıymetli kitaplarda ve hadîs-i şerîflerde bildirilen duâları, tesbihleri okuyarak vakitlerinizi mâmûr ediniz! Bu duâ, tesbîh ve ibâdetlerden bir kısmını bu fakîr, toplamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradığın hazînenin nişânını verdim sana! Belki sen kavuşursun, biz varamadıksa da! Allahü teâlâ size ve doğru yolda gidenlerin hepsine selâmet ve rahatlıklar versin!" (Birinci cild, on dördüncü mektup ![]() Muhammed Ma'sûm Fârûkî hazretleri buyurdu ki: "Âdet olarak, riyâ, gösteriş olarak değil de, Allah rızâsı için, fakirlere yemek, sadaka verip, sevâblarını meyyitin rûhuna göndermek iyi olur ve büyük ibâdet olur ![]() "İnsanlar arasına karışmak, eğer onların haklarını yerine getirmek için olursa zikr olur ![]() "Belâların ve şiddetli şeylerin kalkması için istigfâr, tövbe etmek çok faydalıdır ![]() "Kulun ıslah olması, kalbinin ıslah olmasına bağlıdır ![]() ![]() "Sâlih amellerin sevâbını bütün müminlerin rûhuna hediye etmek iyi ve makbûldür ![]() ![]() ![]() "İnsanın izzeti, îmân ve mârifet iledir ![]() ![]() "İnsan her neye kavuşursa, başına ne gelirse bunların hepsi takdir-i ezeliyye iledir ![]() "İnsandan bu fânî dünyâda istenen, kulluk vazifesini yerine getirip, ibâdetleri yapmasıdır ![]() "Allahü teâlâ insanı beyhûde yaratmadı ki, insan kendi hâline terk olunsun ![]() ![]() ![]() ![]() "Vakitleri zikr ve tefekkür ile mâmûr etmek lâzımdır ![]() ![]() ![]() "Allahü teâlânın rızâsını kazanmak için can atarak gayret göstermek, vakti zikr ve tefekkür ile geçirmek lâzımdır ![]() ![]() "Bid'atler yayılıp sünnetler terkedildiği zulmetli zamanda, İslâm ilimlerinin tahsîli ve neşri en mühim işlerdendir ![]() ![]() "Günahlardan hemen sonra tövbe yapılırsa ve tövbe günahtan sonra üç saat içinde yapılırsa o günah amel defterine yazılmaz ![]() "Tövbe kapısı açıktır ![]() ![]() ![]() ![]() "Kur'ân-ı kerîm okumak, Allahü teâlâ ile tekellüm (konuşmak) olur ![]() "Cennet'e girmek ancak rahmet-i ilâhî iledir ![]() "Ömrün en kıymetli zamânı gençlik zamânıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Muhammed Ma'sûm Fârûkî |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muhammed Ma'sûm Fârûkî"Kıymetli ömrünü bu fânî ve denî, alçak olan dünyâ için sarf eden kâbiliyetli gençlere çok yazık! Onlar gençliklerini dünyâ için harcamakla, aldatıcı bir kahpeye âşık olmuşlar, kıymetli cevherleri saksı parçaları ile değişmişlerdir!" "Müminin hesâbı kısa bir zaman için olacaktır ![]() ![]() "Dünyâ hayâtı çok kısadır ![]() ![]() "Dünyâ hayâtı gâyet kısadır ![]() ![]() ![]() "Son nefes korkusu bir nîmettir ki, Hakk'ın dostları bu derde tutulmuş, giriftâr olmuşlardır ![]() "Dünyâ hayâtı geçicidir ![]() ![]() ![]() ![]() "Rızık mukadderdir ![]() ![]() ![]() ![]() "Sadakanın sevâbını evvelâ Resûlullah efendimizin rûhuna, sonra da diğer meyyitin rûhuna hediye etmelidir ![]() "Seher vakitlerinde ağlamayı ve istigfâr etmeyi ganîmet bilip, en büyük iş olarak addetmelidir ![]() "Seher vaktinde uyanık olmayı mümkün olduğu kadar elden bırakmamalı ve ağlayarak namaz kılıp istigfâr etmeyi ganîmet bilmelidir ![]() "Attâr-ıŞiblî kırk sene ağladı ve başını kaldırıp semâya bakmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İslâmiyete uymadıkça, hiçbir vakit mârifet-i ilâhî hâsıl olmaz ![]() BOL NÎMET VE BEREKET Muhammed Ma'sûm hazretleri buyurdu ki: Peygamber efendimizin mihrâbının yanında öğle namazını kılıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YETİŞ EY HOCAM! İcâzetini verip, talebeden birine, Gönderdi hizmet için, kendi memleketine ![]() Hâce Muhammed Sıddîk, adlı bu talebesi, Gidip, Allah yoluna, dâvet etti herkesi ![]() Lâkin özlediğinden, pek fazla üstâdını, Ziyâret maksadiyle, yaptı hazırlığını ![]() Sonra ata binerek, yola çıkıp giderken, At ürküp, kendisini, düşürdü üzerinden ![]() Ve hem de bir ayağı, takıldı üzengiye, Başladı hayvan onu, yerde sürüklemeye ![]() Etraf da ıssız olup, kimsecikler yoktu pek, Nerdeyse ölecekti, yerde sürüklenerek ![]() Çâresizlik içinde, kapadı gözlerini, İstedi üstâdının, yardım ve himmetini ![]() “Allah’ın izni ile, ey hocam, yetiş hemen, Çok zor bir durumdayım, kurtar beni bu hâlden ![]() Kalbinden geçirince, hemen bu murâdını, O, bir anda yetişti ve durdurdu atını ![]() Takılan ayağını, atın üzengisinden, Çıkarıp halâs oldu, ölüm tehlikesinden ![]() Ayağa kalktığında, düşündü ki o ilkin: “Teşekkür eyliyeyim, hocama, bu iş için ![]() Ve lâkin göremedi, onu kendi yanında, Zirâ o, göz önünden kaybolmuştu ânında ![]() Aynı zât anlatır ki, hocamın derslerine, Muntazaman gittiğim, günlerde bir gün yine, Âile efrâdımı, ziyaret etmek için, Memlekete gitmeye, hocamdan aldım izin ![]() Hazırlığımı yapıp, yola çıktım nihâyet, Sonra bir su yanında, mola verdim bir müddet ![]() Bir insan boyundan da, derindi hem de o su, Gömleğimi çıkarıp, yıkamak ettim arzû ![]() Ve lâkin birden bire, ayaklarım kayarak, Düştüm suyun içine, yüzü koyun olarak ![]() Suda yüzmesini de, mâlesef bilmiyordum ![]() “Beni bu vaziyetten, kim kurtarır?” diyordum ![]() Böyle çok zor durumda, kalınca en nihâyet, Yine ben üstâdımdan, istedim, yardım medet: “Allah'ın izni ile, çabuk yetiş ey hocam, Yoksa bu su içinde, az sonra boğulacam ![]() Ben böyle düşünürken, üstâdım geldi birden, Beni, sudan çıkarıp, kayboldu göz önünden ![]() Yolculuk yapıyordum, bir gün yine sahrada, Susuzluk tesîriyle, otururdum arada ![]() Yürüyecek tâkatim, kalmadı en nihâyet, Hattâ yoktu etrafta, sudan eser, işâret ![]() “Ne yapacağım” diye, düşünürken böyle ben, Baktım, yine üstâdım, teşrîf etti âniden ![]() Beni tutup, bir suyun, başına götürerek, Bekledi baş ucumda, kendime gelene dek ![]() O sudan kana kana, içip döndüm ben geri, Baktım yine üstâdım, terk eylemiş bu yeri ![]() İBRİĞİN SIRRI Muhammed Ma'sûm, bir gün abdest alırken abdest aldığı ibriği kuvvetle duvara fırlattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hâdiseyi yaşayan talebesi başından geçenleri sonra şöyle anlattı: "Sahrâda âniden bir arslan gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KISA ÖMÜR Muhammed Ma'sûm hazretleri buyurdu ki: "İnsanın ömrü çok azdır ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir kimse âhirete yönelirse, Allahü teâlâ keremiyle, onun dünyâ ve âhiret ihtiyaçlarını giderir ![]() BOŞ HAYALLERDEN VAZGEÇ Bir genç, Muhammed Ma'sûm hazretlerinin sohbetine gelirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EHL-İ SÜNNETİN ŞEREFİ Bir gün İran kumandanlarından râfızî îtikâdlı biri, Hindistan'ın başşehrine gitmek üzere yola çıkmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ON İKİ SENE SONRA Ekberâbâd şehrinde tasavvufta yetişmiş bir âlim vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Mektûbât-ıMa'sûmiyye (MuhammedMa'sûm (k ![]() ![]() 2) Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye; (49 ![]() ![]() 3) Zübdet-ül-Makâmât; s ![]() 4) Hadarât-ül-Kuds; s ![]() 5) Umdet-ül-Makâmât; s ![]() 6) Hadâik-ül-Verdiyye; s ![]() 7) Hak Sözün Vesîkaları; (2 ![]() ![]() 8) Kıyâmet veÂhiret; (5 ![]() ![]() 9) İrgâm-ul-Merîd; s ![]() 10) Hadîkat-ül-Evliyâ; s ![]() 11) Reşehât Zeyli; s ![]() 12) Nesîmât-ül-Üns 13) Ma'den-i Cevâhir 14) Eşcâr-ül-Huld 15) Esmâr-ül-Eşcâr 16) Mahzen-ül-Envâr-ı Sâfî fî Keşfi Esrâr-il-Müceddidî 17) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c ![]() ![]() 18) Rehber Ansiklopedisi; c ![]() ![]() 19) Yevâkît-ül-Haremeyn 20) Makâmât-ı Ahyâr; s ![]() 21) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|