Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hzkonyevinin, sözlerinden

Hz.Konyevinin Sözlerinden

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz.Konyevinin Sözlerinden

Mümin her şeyi kendisi için değil, sadece Allah rızası için yapmalıdır Böyle yaptığı zaman Allah onun kalbindeki kötü hasletleri çıkaracaktır Niyeti Allah'ın rızası olduğu zaman, hata ile bir sefer şeytana uysa Allah-u Zülcelal mutlaka ona tevbe nasip eder Ve o günahı üzerinde devam etmez Bu niyetin bereketi ile olur Çünkü onun kalbinde sadece Allah rızasını kazanma amacı vardı Allah'ın vereceği ecir ve sevaplar o kişinin kalbinde çok mühimdir Kalbinde iyi niyetiyle, bir hata yapsa dahi hemen hatasının idrakine varıp tevbe eder Allah-u Zülcelal sanki şeytana uymamış gibi onu affeder İnsan kalbini münevver yapmak isterse Allah'u Zülcelal'in emirlerini ve Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in sünnetlerini yapması lazımdır Kişi kıyamet gününde huzura salih bir mümin olarak çıkmak istiyorsa geceleri ibadet yapması lazımdır Kişi ne türlü hata yaparsa yapsın kendi nefsinden bilmeli Allah-u Zülcelal insanlara nefis ve akıl vermiştir Eğer aklını kullanır ve Allah'ın yolundan giderse, o zaman nefsini kendine esir yapar ve hem dünyada hem ahirette hayırlı olan şeyleri yapma niyetinde olur
Eğer nefis onu esir alırsa ve o da onu dinlerse, o zaman dünyadaki keyf-u sefa, hata, günah içine düşürecektir Onun içindir ki kişi daima nefsini esir etmeli, nefsine dünya ve ahiret için kârlı olan şeyleri yaptırmalıdır Kişi kendini Allah-u Zülcelal'e karşı daima noksan görmeli Kendini Allah'a karşı noksan görmezse, asıl o zaman noksandadır ve zarardadır Kişi kendini dünyada noksan ve taksirat sahibi gördüğü zaman, mutlaka hali onu ilerlemeye sevk edecektir Fakat noksan değilim niyetinde olduğu zaman o daima noksan kalacaktır
Bir mü’min kardeşimiz, ‘senin yaptığın şey iyi değildir bunu yapma günahtır’ dediği zaman, onun sözüne uymamak veya kulak asmamak zarar verir Ve o insandan hayır umut edilmez Şeyh Ahmed er-Rufai kuddise sırruh müridlerine şöyle tavsiyede bulunmuştur: “Gecenin üçte ikisi geçtikten sonra mutlaka kalkın O zamanın fırsatını kaçırmayın, çünkü Allah-u Zülcelal'in rahmeti gecenin üçte ikisi geçtikten sonra nazil olur Kime o fuyuzat ve rahmet gelirse onun kalbi ihya olur O rahmette ancak seher vaktinde uyanık olan kimselere nazil olur, ve onlara dağılır, herkes kendi payını alır

Uyuyanlar o paydan mahrum kalır Kişi daima kendi kusurlarıyla meşgul olmalıdır Başkalarının kusurlarına bakmamalıdır Çünkü kişi bir kimseyi hatasından dolayı ayıplarsa o hata yada o günah onun başına gelmeyinceye kadar ölmez dünyadan ayrılmaz İnsanlar birbirlerinin hata ve iyiliklerine bakmamaları lazımdır Olabilir ki bir hoca bir üstad iyi bir şey yapmadığı zaman, diğer insanlarda ona bakarak yapmaması uygun olmaz Mesela; Olabilir ki o bir özürden dolayı cemaate gidemiyordur Diğer insanlarında ona bakıp cemaati terk etmeleri caiz olmaz
Bazı evliyalar demişlerdir ki; bu korkudan dolayı bazı zamanlar hasta oluyordum veya geceleri ibadetten dolayı çok halsiz kalıyordum, sabah namazına giderken ayaklarımı sanki arkamdan çekiyordum Ama başkalarının da bize uymak için, üstadımız cemaate gitmiyor bizde gitmeyelim demesinden korktuğum için ne halde olursam olayım camiye gidiyordum Çünkü bize bakıp camiyi terk edenler helak olacaklardı
İşte bunun için bir mümin kardeşimiz bir ibadetten geri kaldığı zaman bizde ona uymamamız lazımdır Olabilir ki bir özürden dolayı o ibadeti yapamıyordur Abdulkadir Geylani kuddise sırruh hazretlerine bu makamlara nasıl ulaştınız diye sorduklarında şöyle cevap verdi; "Ben kolaylıkla olmadım Çoğu zaman bana deli diyorlardı
Çok zamanlar beni tımarhaneye gönderiyorlardı Bazı zamanlarda günlerce Bağdat ve Irak'ın dağlarında kalıyordum Bazen de çöplüklerden meyvelerin kabuklarını toplayıp yiyordum" Bu haline rağmen Abdulkadir Geylani kuddise sırruh Allah-u Zülcelal'e ibadetle ve tevekkülle ve sabır ile Abdülkadir Geylani oldu Allah-u Zülcelal'in yanında iltimas yoktur İnsan ne derece ona ibadet yaparsa Allah-u Zülcelal de o şekilde ona veriyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com