Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
idamını, namaz, önledi‏bediüzzaman

Namaz İdamını Önledi‏..Bediüzzaman..

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Namaz İdamını Önledi‏..Bediüzzaman..

Ben Müslüman âlimiyim Benim kalbimde iman vardır Kendisinde iman olan bir şahıs, imanı olmayan şahıstan efdaldir Ben onun karşısında kıyam etseydim mukaddesatıma hürmetsizlik etmiş olurdum Onun için kıyam etmedim

Kafkas cephesi komutanı Nikola Nikolaviç esir kampını teftiş ederken, Üstad Bediüzzaman’ın bulunduğu koğuşa girdi, burada bütün esirler ayağa kalktığı halde, Said Nursî’nin ayağa kalkmadığını ve kendisini umursamadığını gördü “Acaba görmedi mi?” diye bir kaç defa daha önünden geçti Fakat Bediüzzaman’ın tavrında herhangi bir değişiklik olmadı Sonunda dayanamayıp ona niçin böyle davrandığını sordu Al¬dığı cevap karşısında hayretten donakaldı Bediüzzaman şöyle diyordu:

– Ben Müslüman âlimiyim Benim kalbimde iman vardır Kendisinde iman olan bir şahıs, imanı olmayan şahıstan efdaldir Ben onun karşısında kıyam etseydim mukaddesatıma hürmetsizlik etmiş olurdum Onun için kıyam etmedim

Bu sözleri işiten Rus Başkomutanında hayretin yerini öfke aldı ve komutan, Bediüzzaman’ın derhâl divan-ı harbe verilmesini emretti

Divan-ı harp kurulduğu zaman bile Üstad tavrını değiştirmedi, kendisi hakkında idam kararı verildikten sonra sadece şu talepte bulundu:

– Müsaade ediniz, abdest alıp namaz kılayım

Ve ölümden perva etmeyen Said Nursî, dışarıda darağacı kurulurken huşû içinde dergâh-ı İlâhiyeye yöneldi

Huşu içinde namaz kılarken, Rus subayları ve Üstad ile birlikte aynı kampta esir olan Alman ve Avusturya subayları hayretle kendisini seyrediyorlardı Ölümle arasında beş-on dakikalık mesafe bulunan şahıs, nasıl oluyordu da, bu kadar sakin ve telaşsız ola¬bi¬liyordu?

İdam kararı verilince de, Bediüzzaman’ın yerine, esir Avus¬turya, Alman ve diğer Türk subayları telaşlandılar ve onun Rus kumandandan özür dilemesini rica ettiler Çünkü hepsi de Üstad’ın nasihatlerine alış¬mış ve onu çok sevmişlerdi Ancak Üstad, bu teklifi reddetti ve inancı uğruna seve seve ölüme gitmeye hazır olduğunu söyledi

Namaz bitince Nikola, beklenmedik bir davranış gösterdi Bir asker olması hasebiyle, bu cesaret, bu kararlılık, bu kahramanlık karşısında hayranlığını saklayamadı ve Bediüzza¬man’ın yanına giderek şöyle dedi:

– Beni affediniz Sizin beni tahrik için bunu yaptığınızı zannediyordum Hakkınızda kanunî muamele yaptım Fakat şimdi anlıyorum ki, siz bu hareketinizi imanınızdan alıyorsunuz ve mukaddesatınızın emirlerini ifa ediyorsunuz Hükmünüz iptal edilmiştir, dinî salâhiyetinizden dolayı şayan-ı takdirsiniz Sizi rahatsız ettim Tekrar rica ediyorum, beni affediniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com