![]() |
Ubeydullah-İ Ahrâr |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ubeydullah-İ AhrârUBEYDULLAH-I AHRÂR Türkistan'ın büyük velîlerinden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğumundan îtibâren üstün halleri görülen Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri annesi nifastan (lohusalık hâli) temizlendikten sonra emmeye başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri daha çocuk iken, üstün hâllere kavuşmuş olup, kerâmetleri görülüyordu ![]() "Mektebe gider, gelirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amcasının oğlu Hâce İshak da şöyle anlatmıştır: "Ben ve öbür çocuklar oyun oynarken, aramıza katılması için ne kadar ricâ etsek, ona kabûl ettiremezdik ![]() ![]() Kendisi şöyle anlatır: Hâlimin başlangıcında, rüyâda Resûlullah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine ilk zamanlarda, rüyâda Hâce Şâh-ıNakşibend Behâeddîn Buhârî hazretlerini gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük yaştan îtibâren memleketi olan Taşkent'te ilim tahsîl eden Ubeydullah-ıAhrâr, ilim tahsîlinden artan zamanda Allahü teâlâya ibâdet etmek ve O'nun ismini anmakla geçirdi ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri çocukluğundaki hâlini şöyle anlattı: "Küçüklüğümde, bende kuvvetli bir vâhime, hayâlgücü vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine şöyle anlatmıştır: "İlk zamanlarımda, bir gece Şeyh Ebû Bekr Kaffâl'ın mezarının başına gidip, oturmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başımı eğip murâkabeye dalınca, beni korkutup dehşete düşürmek için, birdenbire bir nâra atarak üzerime doğru gelmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr'ın yetiştirilmesinde özel bir gayreti olan dayısı Hâce İbrâhim onu ilim tahsîli için Taşkent'ten Semerkant'a gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri, hocalarından Seyyid Kâsım Tebrîzî'nin sohbetinde bulunmasını şöyle anlatmıştır: "Ömrümde, Seyyid Kâsım Tebrîzî'den büyük zât görmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlânâ Fethullah Tebrîzî şöyle anlatmıştır: "SeyyidKâsım'ın sohbetine çok devâm ederdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri şöyle anlatmıştır: "Bir gün SeyyidKâsım hazretleri bana; "Bâbu! Zamânımızda hikmet ve hârika niçin az zâhir oluyor, bilir misin? Çünkü bu zamanda bâtının tasfiyesi, kalbin temizlenmesi pek az insanda kalmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr'ın sohbetinde bulunduğu zâtlardan biri de,Behâeddîn Ömer hazretleridir ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr, dört sene bu hocasının yanında kalıp, sohbetlerine devâm etti ![]() ![]() Herat'a gittiğim zaman, güzel yüzlü ve hoş kılıklı bir tüccar ile tanıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ubeydullah-İ Ahrâr |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ubeydullah-İ Ahrâr"Şâh-ıNakşibend Behâeddîn Buhârî hazretleri bu elleri tutup; senin elin, benim elimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr, Yâkûb-i Çerhî hazretlerinin sohbetinde üç ay kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() Yâkûb-i Çerhî, talebesi Ubeydullah-ı Ahrâr hakkında şöyle buyurmuştur: "Bir talebe, bir büyüğün huzûruna gelince, Hâce Ubeydullah gibi gelmelidir ![]() ![]() Ubeydullah-ıAhrâr hazretleri yirmi dokuz yaşında iken, ilim tahsîlini tamamlayıp, tasavvufta yüksek derecelere kavuşmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr, tenhâda olsun, kalabalıkta olsun, zâhirî ve bâtınî edeblere çok dikkat ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri, bir defâsında talebeleri ve sevenleriyle birlikte, büyük bir kalabalık hâlinde, şehre çok uzak olan bir arâziden geçiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr'ın, bütün ömrü boyunca tanıdıklarına ve tanımadıklarına, dost-düşman herkese yardım ve şefkati pekçok idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi şöyle anlatmıştır: "Semerkand'daMevlânâ Kutbüddîn Medresesinde, iki-üç hastanın hizmetini üzerime almıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reşehât kitabının müellifi şöyle anlatmıştır: "Bu fakîr, Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin gece-gündüz hizmetinde iken, hiç esnediklerini görmedim ![]() ![]() ![]() ![]() Otuz beş yıl hizmetinde bulunan Mevlânâ Ebû Saîd de şöyle anlatmıştır: "Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin üzüm, elma, ayva ve benzeri meyveleri yerken kabuklarını ağzından çıkardığını hiç görmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seyyid Abdülkâdir Meşhedî, Sultan Ebû Saîd Mirzâ zamânında, Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin sohbetinde bulunmak üzere Semerkand'a gitti ve onun sohbetiyle şereflendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin kerem ve lütfu o kadar çoktu ki, talebelerinin ve sevenlerinin rahatını düşünür, bunun için kendisi mihnet ve meşakkat çekerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir defâsında da, bir yaz mevsiminde talebeleri ile birlikte tarlalarından birine gitmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Talebelerinden Şeyh İyân şöyle anlatmıştır: Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleriyle, bir bahar mevsiminde yola çıkmıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlânâzâde Nizâmeddîn anlatır: "Kış zamanıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin talebelerinden ticâret işlerine bakan Mevlânâ Necmeddîn şöyle anlatmıştır: Bir defâsında büyük bir kervan hâlinde, develerimiz ticâret eşyâsı yüklü olarak dönerken, eşkıyâ yolumuzu kesti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr zamânında, Taşkend'de şeyhlik iddiâsında bulunup, irşâd makâmına kurulup oturan pek çok kimse vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin yakınlarından biri, bir defâsında haram bir işi yapmak üzere iken, Ubeydullah-ı Ahrâr birdenbire; "Ne yapıyorsun?" diye seslenip, îkâz etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri buyurdu ki: "Muhammed aleyhisselâmın ümmetinden "Mesh" yâni sûretinin değiştirilmesi, hayvan sûretine döndürülmesi kaldırılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlânâ Gilân Ziyâretgâhî hazretlerinin oğlu Mevlânâ Burhâneddîn Muhammed şöyle anlatmıştır: "Ubeydullah-ıAhrâr hazretleri, Şeyh Şâhin'in evinden çıktığı sırada, büyük biraderlerimMevlânâ Abdürrahmân ve Mevlânâ Ebü'l-Mekârim önüne geçip, herbiri evine dâvet etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri, zamânının sultanları üzerinde büyük bir tesire sâhipti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reşehât kitabının müellifi şöyle anlatmıştır: "Bir gün Sultan Ahmed Mirzâ, Hâce Ubeydullah-ıAhrâr hazretlerini Mâtürîd köyünde ziyârete geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerine bir gün rüyâsında şöyle denildi: "İslâmiyet, senin hizmetinle, mededinle kuvvet bulacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Talebelerinin ileri gelenlerinden biri şöyle anlatmıştır: "Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri ile Firket denilen yerde idik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu görüşmesinden sonra, Sultan Ebû Saîd Mirzâ'nın etrâfında çok asker toplandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ubeydullah-İ Ahrâr |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ubeydullah-İ AhrârReşehât müellifi, bu hâdisenin devâmını şöyle anlatmıştır: "Ubeydullah-ı Ahrâr, Ebû Saîd Mirzâ'ya; "Düşmanla karşılaştığınız zaman, ardınızdan bir karga sürüsü gelinceye kadar hücûm etmeyiniz! Karga sürüsü gelir gelmez hücûm ediniz!" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zaferden sonra Sultan Ebû Saîd, Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinden Semerkand'ı teşrif etmesini istirhâm etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Ebû Saîd, Ubeydullah-ı Ahrâr'ın tavsiyesi üzerine, kalenin zayıf ve yıkık yerlerini hemen tâmir ettirdi ve düşmanı bekledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin en meşhûr talebesi Mevlânâ Muhammed Kâdı, Silsilet-ül-Ârifîn adlı eserinde şöyle bildirmiştir: "Bir gün Şeyh Mirzâ Ömer'in, Kıpçak Çölü sultanlarından SultanMahmûd'dan da yardım alarak, büyük bir orduyla Semerkand üzerine yürüdüğü haberi geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Ubeydullah-ı Ahrâr gadablanarak, SultanAhmed Mirzâ'ya; "Beni buraya niçin getirdin? Eğer savaş yapmak istiyorsanız, ben sipâhi değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde anlaşma yapılması karara bağlanınca, Ubeydullah-ı Ahrâr, Sultan AhmedMirzâ'nın yanına dönüp durumu bildirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Sultan Ahmed Mirzâ emir verip; "Mâni olmayın! Çadırı nerede isterlerse orada kursunlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlaşmanın yapıldığı gün, halk, Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin tasarrufundan ve tesirinden hayret ve dehşet içinde kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri zamânının en büyük velîsi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah adamlarıyla ve akıllılarla berâber bulunmayı, gâfil ve câhil kimselerden de uzak durmayı tavsiye ederek buyurdu ki: "Bir gün Bâyezîd-i Bistâmî hazretlerine, sohbet sırasında bir fütur, dağınıklık hâli gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Ubeydullah-ı Ahrâr'ın talebelerinden biri, gâfil bir kimsenin elbisesini giyip sohbetine gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ıAhrâr hazretleri kendisi sâlih ameller işlediği gibi, talebelerine ve sevenlerine de sâlih ameller işlemelerini tavsiye ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tasavvuf yolunda bulunan kimsenin vasıflarını anlatırken buyurdu ki: "Şeyh Ebû Saîd Ebü'l-Hayr, tasavvufu şöyle târif etmiştir: "Şimdiye kadar evliyâdan yedi yüz zât tasavvufun târifi husûsunda çeşitli sözler söylemişlerdir ![]() ![]() "İnsanın kıymeti; idrâkinin, zekâsının, bu yolun büyüklerinin hakikatlerini anladığı kadardır ![]() "Şeyh Ebû Tâlib-i Mekkî buyurdu ki: "Allahü teâlâdan başka hiçbir murâdın kalmayıncaya kadar gayret göster ![]() ![]() ![]() "Tasavvuf, herkesin yükünü çekmek ve kimseye kendi yükünü çektirmemektir ![]() "Allahü teâlâdan gelen belâlara sabırlı, hattâ şükredici olmak lâzımdır ![]() ![]() "Bir gün Mevlânâ Hâmûş hazretlerinin huzûruna gitmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Zikir bir kazma gibidir ki, onunla gönülden yabancı duygu dikenleri temizlenir ![]() "İbâdet; emirlere uyup, amel etmek, nehyedilen şeylerden sakınmaktan ibârettir ![]() ![]() "İnsanın yaratılmasından murâd, kulluk yapmasıdır ![]() ![]() Asıl ve kıymetli olan ilmin, ilm-i ledünnî olduğunu bildirerek buyurdu ki: "İlim iki çeşittir: Biri verâset ilmi, biri de ledün ilmidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlara hizmet etmenin ibâdet ve tasavvufun esâsı olduğunu bildiren Ubeydullah-ıAhrâr hazretleri buyurdu ki: "Biz bu yolu, tasavvuf kitaplarından değil, halka hizmetten elde ettik ![]() ![]() ![]() "Tasavvuf bilgilerinden maksad, kendini zorlamadan, uğraşmadan, her ân Allahü teâlâya teveccüh ve ikbâldir ![]() ![]() Ehl-i sünnet îtikâdı üzere bulunmayı medhederek buyurdu ki: "Bütün halleri ve buluşları bize verseler, fakat Ehl-i sünnet ve cemâat îtikâdını kalbimize yerleştirmeseler, hâlimi harâb, istikbâlimi karanlık bilirim ![]() ![]() Yerinde ve zamânında konuşmanın önemini belirterek buyurdu ki: "Söz, yüce bir şeydir ![]() ![]() "Söz söylemek, dilin gönülle, gönlün de Hak ile olduğu zaman makbûldür ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleriPeygamber efendimizin neslinden gelen seyyid ve şerîflere çok hürmet gösterirdi ![]() "Seyyidlerin bulunduğu bir memlekette ben oturamam ![]() ![]() Helâl kazanç elde etmenin önemini belirterek buyurdu ki: "Bizim yolumuzda, el helâl kârda, gönül ise hakîkî yârdadır ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr; bir kimsenin neyi maksad edinirse, ona kavuşacağını bildirerek buyurdu ki: "Himmet etmek; Allahü teâlânın isimleri ile münâsebeti olan bir zâtın, kalbinde yalnız bir işin yapılmasını bulundurması demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Talebelerine şöyle buyurmuştur: "Sizden hanginizin yirmi kere, belki daha fazla tasarruf edildiği ve nisbet sâhibi kılındığı hâlde, her dışarı çıktığında kaybetmemiş olsun? Size verilen veriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Yine şöyle buyurmuştur: "Benim birkaç günlük hayâtımı fırsat bilip Allahü teâlâya bağlanmayan sizler, ya benden sonra ne yapacaksınız? Bu fırsatı ganîmet bilin, bu nîmet elden giderse pişmân olursunuz ![]() ![]() "Ubeydullah-ıAhrâr hazretleri zamânındaki tasavvuf ehli geçinenlerin durumunu bildirerek buyurdu ki: "Zamânımızda ehl-i irâdet, mürîd, talebe olma kâbiliyetine sâhib olanlar azdır ![]() ![]() ![]() Bir sohbeti sırasında büyüklerin hallerinden anlatarak şöyle buyurdu: "Evliyânın meşhûrlarından olan Şiblî hazretleri, tasavvuf büyüklerinin yoluna girdiği sırada, babası Vâsıt şehrinin hâkimi, vâlisi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiblî, Cüneyd-i Bağdâdî'ye talebe olunca; önce ona yedi sene ticâret yapmasını ve bu ticâretten elde ettiği kazancını, o zamâna kadar olan günahlarının affı için sadaka olarak dağıtmasını emretti ![]() ![]() ![]() ![]() "Sehl bin Abdullah Tüsterî hazretleri, Allahü teâlânın rızâsına kavuşmak için öyle riyâzet yapıp, zikre dalmıştı ki, bir gün ağzından ve burnundan kan geldi ![]() ![]() ![]() Ömrünü İslâm dîninin emir ve yasaklarını öğrenmek, öğretmek, vâz ve nasîhatlarıyla insanların kurtuluşuna vesîle olmakla geçiren Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri 1490 (H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1490 (H ![]() ![]() ![]() Vefât ettiği gün, akşam vakti hastalığı pek şiddetlenmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Ahmed Mirzâ, Ubeydullah-ıAhrâr hazretlerinin hastalığının şiddetlendiğini duyunca, Cumâ sabahı bütün devlet erkânı ile Ubeydullah-ıAhrâr hazretlerinin bulunduğu Kemânkerân köyüne gitmek üzere yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin oğulları, kabri üzerine bir kubbe ve yanına bir imârethâne yaptırdılar ![]() Talebeleri: Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin en başta gelen talebesi, Mevlânâ Kâdı Muhammed Zâhid Bedahşî'dir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ubeydullah-İ Ahrâr |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ubeydullah-İ AhrârOğlu Muhammed, zâhirî ilimde yüksek derecede âlim idi ![]() ![]() ![]() Hâce Muhammed Yahyâ; küçük oğlu olup, zâhirî ve bâtınî ilimlerde yüksek derecede idi ![]() ![]() ![]() Mevlânâ Seyyid Hasan; meşhûr talebelerinden olup, babası onu küçük yaşında iken Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin sohbetine getirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlânâ Kâsım; en meşhûr ve çok sevdiği talebelerindendir ![]() ![]() ![]() Mevlânâ Mîr Abdülevvel; talebelerinin meşhûrlarından olup, hocasına dâmâd olmakla şereflenmiştir ![]() ![]() Mevlânâ Câfer; tasavvuf hâllerine gark olmuş bir talebesi olup, âlim ve fâdıl bir zât idi ![]() Mevlânâ Burhâneddîn Hatelânî; bu talebesi, Semerkant'ta parmakla gösterilen âlimlerden idi ![]() Mevlânâ Lütfullah Hatelânî; meşhûr talebelerinden olup, diğer talebesi Burhâneddîn Hatelânî'nin kızkardeşinin oğludur ![]() ![]() Mevlânâ Şeyh; talebelerinin ileri gelenlerinden olup, senelerce hocasının ev ve dergâh işlerini görüp, hizmet etmiştir ![]() Mevlânâ Sultan Ahmed; meşhûr talebelerinden olup, zâhirî ve bâtınî ilimlerde derin âlimdi ![]() Mevlânâ Ebû Saîd Evbehî, Mevlânâ Hâce Ali Taşkendî, Mevlânâ Nûreddîn Taşkendî, Mevlânâzâde Etrârî, Mevlânâ Nasîruddîn Etrârî ve Mevlânâ İsmâil Firketî de talebelerinin meşhûrlarındandır ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr'ın talebelerinden biri de, Abdullah-i İlâhî'dir ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ıAhrâr'ın bir talebesi de Abdullah-ı Semerkandî'dir ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr'ın bir talebesi de HaydarBaba'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eserleri: Enîs-üs-Sâlikîn fit-Tasavuf, El-Urvet-ül-Vüskâ li Erbâb-il-İrtikâ, Rukaât, Fıkarât Risâlesi, Vâlidiyye Risâlesi ![]() HER GÖRDÜĞÜNÜ HIZIR, HER GECEYİ KADİR BİL Bir gün annesi tarladan kaldırdığı buğdayları, biriyle Ubeydullah-ı Ahrâr'a gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ONU NİÇİN KABÛL ETMEDİ? Ubeydullah-ı Ahrâr zamânında, bir kâdı devamlı kapısına gelip, talebe olmak, onun yoluna girmek istiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SELE KAPILANLAR Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri, bir ilkbahar mevsiminde, Herat'dan Taşkend'e gitmek üzere yola çıkmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OĞLUM HORASAN'A GİT! Bir talebesi vardı, Ubeydullah Ahrâr'ın, Yıllarca sohbetinde, bulunmuştu bu zâtın ![]() Horasan'dan gelerek, girmişti hizmetine, Kavuşmuştu böylece, yüksek himmetlerine ![]() Yanına çağırarak, bir gün bu talebeyi, Sordu: "Düşünmez misin, memlekete gitmeği?" Arz etti ki: "Efendim, bir mecbûriyet hâriç, Yanınızdan ayrılıp, gitmeği istemem hiç ![]() Buyurdu ki:"Evlâdım, Horasan'a git hemen, Sıkıntı veriyorlar bana, baban ve annen ![]() Peki efendim deyip, gitti o Horasan'a, Söyledi bunu aynen, anne ve babasına ![]() Onlar bunu duyunca, ağladılar bir nice, Zîrâ hatâlarını, anladılar iyice ![]() Dediler: "Biz beş vakit, namazı müteâkip, Ubeydullah Ahrâr'a, biraz teveccüh edip, Ve duâ ederdik ki, peşinden Rabbimize, Artık izin versin de, göndersin seni bize ![]() O dahî çok ağlayıp, gitmeğe aldı izin, Kavuştu üstâdına, bir daha dönmeksizin ![]() Ubeydullah Ahrâr'ı, sevenlerden birinin, Bir hizmetçi kölesi, var idi gâyet emîn ![]() Bir gün nasıl olduysa, kaybetti kölesini, Aradı Semerkand'ın, her ücrâ köşesini ![]() Lâkin bulamayınca, oldu çok müteessir, Bunun ızdırâbiyle, dünyâsı oldu zehir ![]() Çünkü her bir işini, yapardı o hizmetçi, Bunun üzüntüsüyle, kavrulup yandı içi ![]() Gezerken yine onu, aramak gâyesiyle, Ubeydullah Ahrâr'ı, gördü talebesiyle ![]() Atının dizginini, tutarak gidip derhâl, Ağlayıp arz etti ki, "Böyledir işte ahvâl ![]() O benim her şeyimdi, artık siz bilirsiniz, Bu derdimi ancak siz, hâlledebilirsiniz ![]() O, eliyle gösterip, köylerden birisini, Buyurdu: "Aradın mı, şu köyde kendisini ![]() Dedi: Evet aradım, lâkin hepsi nâfile ![]() Buyurdu: "Yine ara, ordadır belki köle ![]() "Peki" deyip doğruca, o köye vardı hemen, Ve buldu kölesini, o köyde hakîkaten ![]() Su dolu bir testiyle, şaşkın oturuyordu, Yaklaşıp, neredeydin?, diyerek ona sordu ![]() Dedi: "Evden dışarı, çıkmıştım ki bir ara, Bir atlı beni tutup, kaçırdı uzaklara ![]() Sonra da Köle diye, birine sattı beni, Günlerdir görüyordum, o zâtın hizmetini ![]() Bu gün de göndermişti, ırmaktan su almağa, Şu testiyi alarak, gitmiştim o ırmağa ![]() Doldurup tam geriye, dönecektim ki, birden, Kendimi burda buldum, şaşırdım hayretimden ![]() "Rüyâ mı görüyorum, uyanık mıyım" diye, Hayret içerisinde, dalmıştım düşünceye ![]() İşte bu şaşkınlıkla, bu yerde otururken, Sizin geldiğinizi, farkettim tâ ilerden ![]() O kişi öğrenince, işin hakîkatini, Anladı o velînin, büyük kerâmetini ![]() BAL İSTEDİM ŞARAP MI GETİRDİN Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri, Taşkend'den Semerkand'a göçmeden önce, hizmetkârlarından birine, Semerkand'a gidip, kendisine birkaç kutu saf bal almasını emretmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BÜYÜKLERE DANIŞIN Ubeydullah-ı Ahrâr, Hak âşığı bir velî, Sohbeti, insanlara, olurdu fâideli ![]() Şefkat ve merhameti, pekçoktu yârânına, Her kimin derdi olsa, koşup gelirdi ona ![]() Kim düşse sıkıntıya, dünyâ ve âhiretlik, O işin hâlli için, ona gelirlerdi ilk ![]() Yanına giren herkes, kederli olsa da pek, Çıkıyordu mutlaka, neş'eli ve gülerek ![]() Öyle emir almıştı, çünkü o, üstâdından, Girenler, sevinç ile, çıkıyordu yanından ![]() Buyurdu: "İnsanların, rızkını cenâb-ı Hak, Kullarının eliyle, verir âdet olarak ![]() Her kim bol bol verirse muhtâçlara malını, Çoğaltır Rabbimiz de, ona ihsânlarını ![]() O kısarsa, Allah da, ona kısar şüphesiz, Yâni ihsân edene, ihsân eder Rabbimiz ![]() Bir gün de buyurdu ki: "Allah adamlarının, Yalnız zâhirlerine, bakmayın aman, sakın! Aldanır büyüklerin, dış hâline bakanlar, İstifâde yerine, görürler büyük zarar ![]() Zîrâ cenâb-ı Allah, "İnsanlık sıfatları", Altında gizlemiştir, dünyâda bu zâtları ![]() Kureyş kâfirleri de, Allah'ın Resûlünün, Zâhirine bakarak, aldanmışlardı o gün ![]() Derlerdi ki: "Bu nasıl peygamberdir, şaşılır, Bizim gibi yer içer, sokaklarda dolaşır ![]() Lâkin îmân edenler, O'na, peygamber diye, Bakarak kavuştular, rızâ-i İlâhîye ![]() Buyurdu ki: "Îmânın, sûret ve aslı vardır, Bu bâbda, bir büyük zât, şöyle buyurmuşlardır: "Senelerdir îmânı, anlattım zaman zaman, Ve lâkin üçü beşi, geçmedi tam anlayan ![]() Bu sözün hikmetini, hocamdan suâl ettim: "İmânı tam anlamak, niçin zordur efendim? Âmentü'nün îzâhı, var din kitaplarında, Onu da her müslüman, ezber eder ânında ![]() Buyurdu: "Âmentü'yü, bilip ezberlemekle, Îmânın hakîkati, kolayca geçmez ele ![]() Asıl îmân şudur ki, Allah'tan korkusundan, Bir küçük günah bile, geçirmez hâtırından ![]() Meselâ kul hakkını, düşündüğünde o zât, Ayağını uzatıp, yatamaz rahat rahat ![]() Bir gün de buyurdu ki: "Kardeşim aman sakın, Büyüklere sormadan, bir işe kalkışmayın! Yanılır ekseriyâ, çünkü sizin aklınız, Sonu pişmanlık olur, sormadan yaparsanız ![]() Hâlbuki akl-ı selîm, sâhibidir büyükler, Her kararda, doğruyu, isâbet ettirirler ![]() Kendi aklını atıp, kim uysa bu zâtlara, Dünyâ ve âhirette, uğramaz bir zarara ![]() Her kim de beğenirse, yalnız kendi aklını, Kabûllenmiş demektir, o kendi zararını ![]() Hâlbuki bir müslüman, bir iş yapmadan önce, Bir Allah adamına, danışırsa güzelce, Hayırsız olsa bile, netîcesi o işin, Hayra tebdîl olunur, ona sorduğu için ![]() ANNEN VE BABAN RAHATIMI BOZUYOR Reşehât kitabının müellifi şöyle anlatmıştır: "Hâce Ubeydullah-ı Ahrâr'ın huzûruna ilk gelişimde, Mevlânâ Sa'deddîn Kaşgârî hazretlerinin oğlu Mevlânâ Hâce Külân ile berâberdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KÖPEK YAVRUSU Bir defâsında, Ubeydullah-ı Ahrâr'ın huzûruna Horasan'dan fâsık biri gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İSTANBUL'UN MÂNEVÎ FÂTİHİ Ubeydullah-ı Ahrâr'ın torunu Hâce Muhammed Kâsım'dan şöyle nakledilmiştir: "Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri, bir gün öğleden sonra, âniden atının hazırlanmasını istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr daha sonra evine döndüğünde, talebeleri nereye ve niçin gittiğini sorduklarında; "Türk Sultânı Sultan Muhammed Hân (Fâtih), kâfirlerle harbediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hâdiseyi nakleden ve Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin torunu olan Hâce Muhammed Kâsım, babası Hâce Abdülhâdî'nin şöyle anlattığını nakletmiştir: "Bilâd-ı Rûm'a (Anadolu'ya) gittiğimde, Sultan Muhammed Fâtih Hânın oğlu Sultan Bâyezîd Hân, bana, babam Ubeydullah-ıAhrâr'ın şeklini ve şemâilini târif etti ve; "O zâtın beyaz bir atı var mıydı?" diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖLÜ KALBLERİ DİRİLTMEK Ubeydullah-ı Ahrâr şöyle anlatmıştır: "Çocukluğumda rüyâda kendimi Şeyh Ebû Bekr-i Şâşî'nin mezarı yanında gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Reşahât; s ![]() 2) Nefehâtü'l-Üns; s ![]() 3) Mektûbât-ı İmâm-ıRabbânî; c ![]() ![]() 4) Şakâyık-ı Nu'mâniyye Tercümesi (Mecdi Efendi); s ![]() 5) Câmiu Kerâmâti'l-Evliyâ; c ![]() ![]() 6) Silsiletü'l-Ârifîn (Süleymâniye Kütüphânesi, Hacı Mahmûd Bölümü, No: 2830, varak 28b, 157b, 178) 7) Mesmûât (Süleymâniye Kütüphânesi, Esad Efendi Bölümü, No: 1715, varak, 5a, 24a, 29a) 8) Tam İlmihâl Seâdet-iEbediyye; (49 ![]() ![]() 9) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c ![]() ![]() 10) Havârık-ı Âdât-ı Ahrâr; Bâyezid Kütüphânesi; No ![]() |
![]() |
![]() |
|