08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İmâm-İ Şiblî
İmâm-ı Şiblî hazretleri şöyle bir hadise anlatır:
Komşularımdan birisi vefât etmişti Rü’yâmda onu gördüm Allahü teâlânın ona nasıl muâmele ettiğini sordum Bana şöyle dedi: “Ey Şiblî! Başıma çok korkulu işler geldi Hesaba çekilip suâl sorulurken çok sıkıntı çektim Kendi kendime; bu sıkıntı ve musîbet bana nereden geldi? Hâlbuki ben, Müslüman olarak rûhumu teslim ettim diye düşünürken, bana şöyle dendi: “DİLİNİ İHMAL ETMEN SEBEBİYLE!”
“Bu sıkıntı ve musîbet, dünyâda iken dilini ihmâl etmen sebebiyledir ” Bu sırada Münker ve Nekîr ismindeki melekler bana doğru gelirken, onlarla benim arama, hoş kokulu, yakışıklı bir şahıs girdi Ona kim olduğunu sorunca, bana şöyle dedi: Senin dünyâda iken, Resûlullah Efendimize okumuş olduğun salevâtlardan yaratıldım Her sıkıntıda sana yardım etmekle emrolundum  ”
İklîşî hazretleri de şöyle anlatır:
İmâm-ı Şiblî, Ebû Bekr bin Mücâhid’in yanına gelmişti Ebû Bekr bin Mücâhid yerinden kalkıp, İmâm-ı Şiblî’ye sarıldı ve onu iki gözü arasından öptü Ben, Ebû Bekr bin Mücâhid’e; “Efendim! Sen Şiblî’ye niçin böyle yapıyorsun? Hâlbuki Bağdad’da ona mecnun diyorlar Siz de böyle söylerdiniz” dedim Bunun üzerine Ebû Bekr bin Mücâhid hazretleri şöyle buyurdu:
Ben, Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) ona öyle yaptığı için böyle yaptım Çünkü Resûlullah efendimizi rü’yâda gördüm Şiblî’nin yanına varıp, onu iki gözünün arasından öptü O sırada ben; “Yâ Resûlallah, Şiblî’ye niçin böyle yapıyorsunuz, ona böyle muâmelede bulunuyorsunuz?” diye suâl edince, Resûlullah Efendimiz şöyle buyurdu: “Evet, ona böyle yaptım Çünkü o, namazdan sonra Tevbe sûresi yüzyirmisekizinci âyet-i kerîmesini, ondan sonra da bana salevât okuyor” buyurdu  
“DİLİNİ İHMAL ETMEN SEBEBİYLE!”
Muhammed bin Saffâr da bu hususta şöyle anlatır:
Ebû Abbâs Ahmed bin Mensûr vefât edince, birisi babama geldi ve; “Dün gece rü’yâmda Ebû Abbâs Ahmed bin Mensûr’u gördüm Şîrâz Câmii’nde mihrâbda duruyordu Üzerinde güzel bir elbise vardı Ona; “Allahü teâlâ sana nasıl muâmele etti?” diye sorunca; “Allahü teâlâ beni af ve mağfiret etti Beni Cennetine koydu” dedi Buna nasıl kavuştuğunu sorunca; “Dünyâda iken Resûl-i Ekrem Efendimize çok salevât okumam sebebiyle” dedi
|
|
|