Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyük, sadîi, veli, şirazi

Büyük Velî Sa'dî-İ Şîrâzî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Büyük Velî Sa'dî-İ Şîrâzî

Sa’dî-i Şîrâzî hazretleri,

evliyânın büyüklerindendir 1193 (H589) senesinde Şîrâz’da doğdu 1292 (H691) senesinde orada vefât etti On iki sene çocukluğu dışında, Sa’dî-i Şîrâzî, yüz iki senelik ömrünün otuz senesini ilim tahsîli ile, otuz senesini seyahat ve askerlikle, otuz senesini de talebe yetiştirmekle geçirdi Yazdığı “Bostan” ve “Gülistan” kitaplarında kıymetli nasihatler vermektedir

“KİMSENİN ARKASINDAN KONUŞMA!”

Sa’dî-i Şîrâzî buyurdu ki:

“Ey akıllı kimse! İster iyi, ister kötü olsun, kimsenin arkasından konuşma Çünkü hakkında konuştuğun kişi gerçekten kötü ise, onu kendine düşman etmiş olursun İyi ise, çok kötü bir iş yapmış olursun Biri sana gelip de filân adam kötüdür derse, iyi bil ki, o kendi kusûrunu söylemiş olur

“Ey iyi insan! Bir insanın iki şeyi dostlarına haramdır Birisi; onun malını haksız yere alarak yemek, diğeri; arkasından iyi olmayan şekilde konuşmaktır Biri senin yanında başkasının aleyhinde konuşuyorsa, zannetme ki başkasının yanında seni medheder Benim nazarımda bu dünyâda en akıllı insan, kendisiyle meşgûl olup, başkalarından gâfil olandır

“Düşmandan lâf getiren, insana düşmandan daha büyük düşmandır Ey laf taşıyıcı! Düşmanım bile yüzüme karşı kötü şey söylemiyor Sen ondan daha büyük düşman olmasan, onun arkamdan söylediğini, gelip de yüzüme karşı söyler misin? Söz taşıyan, eski düşmanlıkları yeniler, kinleri tâzeler En yumuşak insanları bile çileden çıkarır Uyuyan fitneyi uyandıran kimseden en kısa zamanda kaç! Kavga iki kişi arasında yanan bir ateşe benzer Söz taşıyıcı ise, o ateşin sönmemesi için odun taşıyan oduncu gibidir

“BİZE KEREMİNLE NAZAR KIL!”

Sa’dî-i Şîrâzî hazretleri vefat ederken buyurdu ki:

“Yâ Rabbî! Bize kereminle nazar kıl Biz kullarından ancak hatâ sâdır olur Yâ İlâhî! Senin rızkınla beslendik Senin ihsân ve lütuflarına alıştık Yâ Rabbî! Bizi bu dünyâda azîz kıldın Öbür dünyâda da azîz kılmanı senden umarız Azîz eden de sensin, zelîl eden de sensin Senin azîz kıldığın kimse horluk görmez Yâ İlâhî! İzzetin hakkı için beni zelîl etme ve günahlarımdan dolayı beni utandırma!

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com