![]() |
Seyyid Alâeddîn Ali Semerkand |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyyid Alâeddîn Ali SemerkandSeyyid Alâeddîn Ali Semerkand Semerkand’da doğan Seyyid Alâeddîn Ali Semerkandî hazretleri, Buhârâ, Taşkent gibi ilim merkezlerinde ilim tahsil etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün talebeleri; “Hocam, mürşid kime denir?” diye sordular ![]() ![]() Bir gün de şöyle sordular: “Kimlerin sohbetinden kaçınalım hocam?” Buyurdu ki: “Dünyâyı sever, malı sever ve makâmı sever ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mübarek zatın çok kerameti görülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bütün eşyâm param, neyim varsa senin olsun ![]() ![]() “Onlar nasıl olsa benim olacak benim maksadım seni öldürmektir” dedi ![]() “Yâ Rabbî! Kudretinle hocam Seyyid Alâaddîn hazretlerinden bana yardım ulaştır!” Dua bittikten sonra, eşkıyâ o zâta üç kere bıçağı çaldı ise de, Allahü teâlânın izniyle ve Alâeddîn Ali Semerkandî’nin himmeti bereketiyle bıçak kesmedi ![]() ![]() ![]() ![]() “BU SIRRI KİMSEYE SÖYLEME” “Ey kişi! Benim bir azîz hocam var ![]() ![]() “Görelim bakalım hocan seni elimden kurtarabilecek mi?” dedi ve elindeki bıçakla tekrar saldırdı ![]() ![]() ![]() Atlının mübarek hocası olduğunu anlayan talebe, Zeyne’ye gelince, başından geçenleri henüz anlatmamıştı ki, Alâeddîn Ali Semerkandî hazretleri ona; “Ben hayatta iken sırrımı kimseye söyleme, sakla!” buyurdu ![]() |
![]() |
![]() |
|