![]() |
Hadîs Ve Fıkıh Âlimi Meymûn Bin Mihrân |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hadîs Ve Fıkıh Âlimi Meymûn Bin MihrânHadîs ve fıkıh âlimi Meymûn bin Mihrân Meymûn bin Mihrân hazretleri, Tâbiînin büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ebû Eyyûb Meymûn bin Mihrân ve onun emsâli olan büyük âlimler, aradan gider (vefât ederlerse), halk kumandandan mahrum kalan askere döner ![]() Bu mübarek zat, Hasan-ı Basrî hazretlerinin dostlarından idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derken Hasan-ı Basrî’nin evine vardılar ![]() “Kim bu ihtiyar” dedi ![]() “Bu ihtiyar benim babamdır ![]() Bu sefer cariye Meymun’a dönerek şöyle sordu: “Seni bu kötü zamana bırakan sebep nedir?” Cariyeden bu sözleri işiten Meymun ağlamaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Hasan! Kalbimde katılık hissediyorum, bana yardım et de kalbim yumuşasın” der ![]() Hasan-ı Basrî hazretleri bunun üzerine şu âyet-i kerimeleri okur: “Gördün mü? Onları senelerce faidelendirmiş olsak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayet-i kerimeyi dinleyen Meymun bin Mihran bayılıp düştü ![]() “İhtiyar çok yoruldu, artık dağılsanız iyi olur ![]() “BENİ İYİ DİNLE OĞLUM!” Ev sahibinden izin alarak Meymun oğlu ile birlikte evden ayrılır ![]() “Ey babacığım! Ben Hasan-ı Basrî’yi gördüğümden daha büyük bir zat olarak biliyordum ![]() Meymun oğlunun göğsüne bir yumruk vurarak şöyle dedi: “Beni iyi dinle oğlum! Hasan-ı Basrî bize öyle bir âyet okudu ki; eğer o âyet-i kerimeleri kalbinle dinlemiş olsaydın, kalbinde hiçbir hastalık kalmazdı ![]() Meğer bunlar onun son sözleriymiş ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|