Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
güzeli, selim, sultan, yavuz, şam

Yavuz Sultan Selim Ve Şam Güzeli

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yavuz Sultan Selim Ve Şam Güzeli

Yavuz Sultan Selim ve Şam Güzeli

Yavuz Sultan Selim,Mısır Kölemenleri (Memluklar) üzerine yürüyerek,Mercidabık zaferini kazanmış,sonrada kışı geçirmek gayesiyle Şam’a (Dimışk)gelmiştiMisafir kaldığı konakta özel hizmetlerine genç ve güzel bir kız bakıyorduHususi hayatı düzenli,giyimi basit,her türlü gösterişten uzak ve şiddeti alemleri titreten büyük Cihangir önünde laubalilik ne mümkündür?Fakat gönül ferman dinlemezdi: Genç kız, bu erkek güzeline yürekten aşık oldu;Yavuz’un yatağının kurulduğu duvarın üzerine:

“ Aşık olan neylesin?”

mısrasını yazdı…Çehre ve beden güzelliği kadar,şiir zevki de olan genç kızın bu gönül seslenişi,Farsça divan sahibi şair hükümdarı duygulandırmıştıGüldü ve kızın mısrasının altına:

“Derdi ne ise söylesin!”

cevabını verdiKız padişahın yatağını toplarken okuduğu bu cevapla bahtiyar ve ümitli duygusunu açıkladı:

“ Ya korkarsa neylesin? “

O çölleri ormanlık yamaçlar gibi aşan ve dünyaya sığmayan koca cihangir,bu gönül selinin önünde,müstesna,heybetinin kapısını araladı,tertemiz duyguya değer verdi:

“ Hiç korkmasın söylesin…”

Genç kız, padişahın duygusuna cevap vereceği vaadinin sevinci içinde engüzel elbiseleri giydi,gözlerinde dünya mutluluğu,heybetli Hakan’ın odasına girdiLakin her tarafı titriyordu Bütün gücünü topladı,başını kaldırdı,Yavuz’un yüzüne baktıO anda olan oldu: Bu gözlerdeki muhabbet ve şefkat bile,erişilmez heybet ve merhametin yıldırım tesirini giderememişti,birkaç defa sallandı,sonra yere yıkıldı kaldı: Seven,o masum,tertemiz duygularla atan kalbi durmuştu

Mısır seferini üç gün tehir eden Yavuz, somaki mermer mezar yaptırdı; ismini bilmediği aşk şehidesinin adı yerine tuğrasını işletti ve tebdil giyerek kabri ziyaret etti

Yavuz Sultan Selim kendi yazdığı şu beyitinde söylediği gibi :

“ Şirler,pençe-i kahrımda olurken lerzan,

Beni bir gözler-i ahuya zebun etti felek”

“ Arsanlar(nice yiğitler),kahreden pençemde(avucumun içinde),titrerlerken

Beni bir ceylan gözlü karşısında halsiz,mecalsiz,çaresiz bıraktı felek”

Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com