Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
resimleri, topu, şahi

Şahi Topu Resimleri

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şahi Topu Resimleri

Şahi Topu Resimleri
Şahi Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılıp kullanılmış özel bir savaş topudur İstanbul'un fethi'nde kullanılmışlardır

Yapımı 3 ay süren, çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in önderliğinde Türk mühendislerinin yaptığı topun dökümünü Bizanslıların daha önce sınır dışı ettiği Macar Urban adlı bir dökümcü ve Mimar Muslihiddin Ağa , Saruca Paşa yapmıştır Bunun yanında döküm ustası olarak Cenevizli Donar Usta diye birisinden de bahsedilir Ayrıca bir rivayete göre de Macar Urban sınır dışı edilmemiş, Bizans zındanlarından lağımcılar tarafından kaçırılmıştır Urbain’in döktüğü top ve diğer toplar 1452 senesi Ocak ayının sonlarında Edirne’den yola çıkarılmış ve ancak iki ay sonra İstanbul önlerine getirilebilmişti Edirne'de deneme atışlarıın yapılacağı sırada FATİH SULTAN MEHMET tellallar çığırtarak halkı uyarmış,bu gürültünün kaynağını habe vermiştir
Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u almak için döktürdüğü büyük top Şahi adını taşıyordu Bu topun namlusu 915cm idi 680 kilogram ağırlığındaki güllesini menzili 1200 metre idi Osmanlı ordusunda daha sonra kullanılan büyük toplara da Şahi adı verildi 1464'te Fatih Sultan Mehmet toplardan kırk iki tanesini Çanakkale Boğazı'nın savunması için Çanakkale Boğazı'na gönderdi Yüzyıllarca kullanılmadan kalan toplar 1807 yılında İngiliz Donanmasına karşı kullanıldı Beklenenin aksine kusursuz şekilde çalışan toplar bir İngiliz gemisini vurmuş ve 60 denizciyi öldümüştürBir tanesi İngiltere'de, bir diğer tanesi de italya'dırGünümüzde Fatih döneminden kalma 6 tane top kalmıştırBunların en büyüğü ve İstanbul'da ve Boğazlar'da kullanılan şahi adı verilen toptan 1 tane kalmış ve bugün İngiltere'dedirDiğerleri ise Harbiye'deki askeri müze bahçesinde olup bunların çapı daha küçüktür

Osmanlı Devleti'nin İstanbul'un fethi sırasında kullandığı, İtalya'nın Torino kentinde bir müzede bulunan Şahi topu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com