![]() |
Bağlaçlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() BağlaçlarBAĞLAÇLAR ağlaçlar[/url] Kendi başına bir anlamı olmayan, cümlede eş görevli söz ya da söz öbeklerini hatta cümleleri birbirine bağlayan sözcüklerdir ![]() Bağlaçlar edatlardan farklı olarak cümle içinde bağladıkları sözlerin görevlerinde herhangi bir değişme yapmazlar, cümleden çıkarıldıklarında anlamda değişme olsa bile bozulma olmaz ![]() ![]() Aynı görevdeki sözcükleri birbirine bağlar ![]() "Çiçekçiden karanfil ve gül aldım ![]() "Evin ve bahçenin kapısı açıktı ![]() "Cehennemle cenneti bu dünyada yaşadık ![]() "Evle okul arasında mekik dokuyor ![]() UYARI : Biri bağlaç diğeri edat olan iki çeşit “ile” vardır ![]() ![]() Örn: "“Bazen yandık bazen menekşelerle söyleştik ![]() 2 ![]() * Eşitlik, gibilik anlamı katar ![]() "O filmi ben de seyrettim ![]() "Bence Aslı da bu işten anlamıyor" * Abartma anlamı katar ![]() "Çocuğun okuduğu şiir de şiirdi hani ![]() "Aldıkları araba da araba yani ![]() * Küçümseme anlamı katar ![]() "Sen sınavı kazanacaksın da ben göreceğim ![]() "Sanki bu işten anlıyorsun da konuşuyorsun ![]() "Büyüyecek de adam olacak da bize bakacak ![]() * Sitem anlamı katar ![]() "Okula kadar geldin de bir selam vermedin ![]() "İzmir’e kadar geldin de yanıma uğramadın ![]() * Şaşma,inat,sebep, korkutma anlamı katar ![]() "Kardeşin de mi bizimle gelecek?(Şaşma)" "Ufaklık, kalemi vermem de vermem,diyor ![]() "Ailesiyle kavga etti de evi terk etti ![]() "Dışarı çık da göreyim ![]() * Ama, fakat anlamında kullanılır ![]() "Pansiyona kaydını yaptı da yerleşmedi ![]() "Bize gelmiş de fazla kalmamış ![]() UYARI: Türkçede biri bağlaç diğeri hal eki olan iki çeşit “de” vardır ![]() ![]() Örnek: "Bakkalda sebze de satılıyormuş ![]() "Ayşe de okulda kalmış ![]() (altı çizili "de" bağlaçtır ![]() 3 ![]() * Karşıt anlamlı iki cümleyi birbirine bağlar ![]() "Sınava çok iyi hazırlandı ama üniversiteyi kazanamadı ![]() "Her sabah spor yapıyor ama zayıflayamıyordu ![]() * Koşul, pekiştirme anlamı katar ![]() "Dışarı çıkabilirsin ama eve erken döneceksin ![]() "Seninle sinemaya gelirim ama işim olmazsa ![]() "Bu kitabı sana alacağım ama okuyacaksın ![]() "Dışarıda soğuk ama çok soğuk bir hava var ![]() "Büyük ama çok büyük bir bahçesi vardı ![]() 4 ![]() * Ama, fakat anlamında kullanılıyorsa bağlaç, * Bir tek,sadece anlamında kullanılıyorsa edat, * Önündeki ismi niteliyorsa sıfat, * Fiili niteliyorsa zarftır ![]() "Geziye yalnız bizim sınıf katıldı ![]() "Bu adam evde yalnız yaşıyor ![]() "Yalnız insanlar hayata karamsar bakarlar ![]() "Onunla konuşurum yalnız fikrim yine de değişmez ![]() "Bu işin üstesinden ancak sen gelirsin ![]() "Yoğun trafikte işe ancak yetişebildim ![]() "Bütün gün evde yalnızdım ![]() "Filmi seyredebilirsin ancak yarın erken kalkmalısın ![]() ![]() 5 ![]() * Özneyi pekiştirir "Ben ki yedi iklimin padişahıyım ![]() "Sen ki Fransa eyaletinin valisisin ![]() * Neden-sonuç vardır ![]() "Günü kötü geçmiş ki çok kızgın görünüyor ![]() "Sana değer veriyorum ki seninle konuşuyorum ![]() * Kuşku, yakınma, şaşma, amaç-sonuç, tahmin ![]() ![]() ![]() "Beni tanımıyorsun ki…" (Yakınma) "Kafamı bir kaldırdım ki onu karşımda gördüm ![]() "Arabayı o çizmiş olabilir mi ki? (Kuşku) "Sana iş buldum ki kimseye muhtaç olmayasın ![]() "Geç saatlere kadar çalışmış olmalı ki sabah uyanamamış ![]() 6 ![]() Karşılaştırılan iki unsurun hepsi anlamını vermektedir ![]() ![]() "Hem arabayı hem evi üzerine alacakmış ![]() "Hem ucuz hem kaliteli ayakkabı satıyor ![]() "Hem çalışıyor hem üniversite okuyor ![]() 7 ![]() Cümleyi anlamca olumsuz yapar ![]() ![]() "Sallanmaz o kalkışta ne bir mendil ne bir kol ![]() "Adam kızını ne arıyor ne soruyor ![]() "Ne kızı veriyor ne dünürü küstürüyor ![]() "Bu konu ne seni ne beni ilgilendirir ![]() NOT: İki karşıt sıfatı birbirine bağlarsa “ikisinin arası, ortası” anlamı verir ![]() Örnek: "Kız ne zayıf ne şişman biriydi ![]() "Konuşan adam ne uzun ne kısaydı ![]() 8 ![]() Karşılaştırılan unsurlardan birini ifade etmek için kullanılır ![]() "Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin ![]() "Aynayı ya Ayşe ya Özlem kırmıştır ![]() "Ya salonun ya mutfağın penceresi kırıldı ![]() "Takıma ya beni ya onu alacaksın ![]() 9 ![]() "Ogün okula gelemedim çünkü çok hastaydım ![]() "Bu maçı kazanacağız hatta şampiyon olacağız ![]() "Mademki söz verdin, sözünü tutacaksın ![]() "Bu mağazada elbiseler çok güzel üstelik çok ucuz ![]() "Sanki dağları sen yarattın ![]() "Meğer bütün evi o dağıtmış ![]() "Eğer kardeşine uğrarsan selamımı söyle ![]() "Çok geç kaldılar; yoksa kaza yaptılar ![]() "Ders çalışmıyor; üstelik yaramazlık yapıyor ![]() "Önce bunlardan yani çok iyi bildiğiniz sorulardan başlayın ![]() "Bizde yahut sizde çalışabiliriz ![]() "İster yazarsın ister yazmazsın ![]() |
![]() |
![]() |
|