08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Elmalılı Hamdi Efendi’Nin Fetvası
Elmalılı Hamdi Efendi’nin Fetvası
lmalılı Hamdi Efendi’nin Fetvası[/url]
Abdülhamid Han’ı bütün felaketlerin kaynağı gösteren İkinci Meşrutiyet aydınları bu büyük padişah hal’ edildiği takdirde memleket meselelerinin kesin olarak halledileceğine inanıyorlardı Heyhat, birçok konuda olduğu gibi bu konuda da feci bir şekilde yanıldılar ‘Ulu Hakan’ın tahtından indirilmesiyle birlikte ortaya çıkan korkunç manzaralar karşısında hayrette kaldılar Aralarında bulunana bazı insaf sahipleri olanca pişmanlık duygularıyla Sultan Abdülhamid Han’ın ruhundan istimdad dilediler Nedametlerini dile getiren manzumeler kaleme aldılar Bilindiği gibi, itiraf-ı zünupta bulunana bu kafilenin başını Rıza Tevfik çekiyor
Bir gün Sahaflar Çarşısı’nda dolaşırken rastladığım Avukat Fazlı Bey’den duydum O da bizzat Muhtar Yazır Bey’den dinlemiş Efendim, Muhtar Yazır Bey, büyük müfessir merhum Elmalılı Hamdi Yazır’ın oğluydu Zannediyorum, yetmişli yılların sonunda Rahmet-i Rahman’a kavuştu İşte bu muhterem zat, bir konuşma sırasında babasının cumhuriyet devrinde evinden çıkmadığını, mahzun ve münzevi bir hayat yaşadığını söyledikten sonra, kendisine bağlanana emekli maaşından da beş kuruş almadığını belirtmiş Muhtar Yazır Bey, babasına bunun sebebini sorunca Hamdi Efendi şu cevabı vermiş:
-Biz, Sultan Hamid’in hal’ edilmesine karar verdik Bu para bana haramdır!
Oğlu, peki niçin böyle bir fetva verdiniz, diye sorunca da merhum müfessir işin aslını söylemiş:
-Hal’ edilmeseydi, katledilecekti!
Belli ki İttihatçılar’a boşuna “katiller” denilmemiş
Çınaraltı Kitap Sohbetleri-s:152-153
Dursun Gürlek
|
|
|