|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
eenler, fatmayı, kara, kilisesıne, muhtaç, rus, utansın |
![]() |
Kara Fatmayı Rus Kilisesıne Muhtac Eenler Utansın |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kara Fatmayı Rus Kilisesıne Muhtac Eenler UtansınKara Fatma’yı Rus kilisesine muhtaç edenler utansın!MUSTAFA ARMAĞAN ara fatmayı rus kilisesıne muhtac eenler utansın[/url]Hani bazen yaprakları kelam-ı kadime dönmüş eski dergi sayfalarını karıştırırken yüreğinizin orta yerine bir ağırlık, karabasan gibi çöker ya ![]() ![]() ![]() Yedigün dergisinin 1930’lu sayılarını karıştırırken de aynı hal arız oldu bana ![]() ![]() Bakışlarım fotoğrafların üzerindeki başlığa kayıyor ister istemez ![]() ![]() ![]() Yaşadığım yürek burkuntusuna rağmen yine de bu ‘açlıktan ağlayan kadın’ portresini bildiğim Kara Fatma’ya yakıştırmama inadım formundaydı ![]() ![]() ![]() Çatıdan üzerime iri bir buz parçası düşer gibi oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O 9 Ağustos 1933 tarihli Yedigün’ün 22 ![]() ![]() Erkek askerler için Mehmetçik hangi anlamı taşıyorsa, orduya katılan kadın askerlere de genel olarak “Kara Fatma” denildiğini biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Lakin Kurtuluş Savaşı’ndaki Kara Fatmaların en meşhuru, Erzurumlu olanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Velhasıl Erzurumlu Fatma Seher Hanım ya da nam-ı diğer Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı’nın sembol ismi olarak günümüzde ders kitaplarına kadar girmeyi başarmıştır ![]() Lakin Yedigün dergisinde bulduğum söyleşi, Kara Fatma’nın 1923-1944 arasında gözlerden uzak geçen hayatı üzerindeki karanlığı kaldırıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Kara Fatma, 1933 yılında İstanbul’un Galata semtindeki Rus manastırının bir odasında sefalet içinde yaşamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kara Fatma konuşmaya, iş bulamamaktan şikayet ederek girer: Kapıcılığa, hatta çöpçülüğe bile razıdır torunlarına bakabilmek için ![]() ![]() Yaralarından söz eder sonra, savaşta aldığı ![]() ![]() ![]() ![]() Aç ama şerefli kadın ağlamaya başlar o sırada ![]() - Bazen çocukların elinden tutuyor, ‘Şu yetimler aç kalmış, ölecekler’ diye nineleri olduğumu sezdirmeden onlar için yardım toplamaya çıkıyorum ![]() Muhabirin aklına torunlarının nerede olduğunu sormak gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Torunlarıyla birlikte dilenen bu Kara Fatma portresine alışık olmayan yüreğiniz hop oturup hop kalktı, biliyorum ama gerçeğin yüzü bazen böylesine acımasız ve soğuktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kara Fatmayı Rus Kilisesıne Muhtac Eenler Utansın |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kara Fatmayı Rus Kilisesıne Muhtac Eenler UtansınAlıntı: pervaneyim´isimli üyeden Alıntı Kara Fatma’yı Rus kilisesine muhtaç edenler utansın!MUSTAFA ARMAĞAN Hani bazen yaprakları kelam-ı kadime dönmüş eski dergi sayfalarını karıştırırken yüreğinizin orta yerine bir ağırlık, karabasan gibi çöker ya ![]() ![]() ![]() Yedigün dergisinin 1930’lu sayılarını karıştırırken de aynı hal arız oldu bana ![]() ![]() Bakışlarım fotoğrafların üzerindeki başlığa kayıyor ister istemez ![]() ![]() ![]() Yaşadığım yürek burkuntusuna rağmen yine de bu ‘açlıktan ağlayan kadın’ portresini bildiğim Kara Fatma’ya yakıştırmama inadım formundaydı ![]() ![]() ![]() Çatıdan üzerime iri bir buz parçası düşer gibi oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O 9 Ağustos 1933 tarihli Yedigün’ün 22 ![]() ![]() Erkek askerler için Mehmetçik hangi anlamı taşıyorsa, orduya katılan kadın askerlere de genel olarak “Kara Fatma” denildiğini biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Lakin Kurtuluş Savaşı’ndaki Kara Fatmaların en meşhuru, Erzurumlu olanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Velhasıl Erzurumlu Fatma Seher Hanım ya da nam-ı diğer Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı’nın sembol ismi olarak günümüzde ders kitaplarına kadar girmeyi başarmıştır ![]() Lakin Yedigün dergisinde bulduğum söyleşi, Kara Fatma’nın 1923-1944 arasında gözlerden uzak geçen hayatı üzerindeki karanlığı kaldırıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Kara Fatma, 1933 yılında İstanbul’un Galata semtindeki Rus manastırının bir odasında sefalet içinde yaşamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kara Fatma konuşmaya, iş bulamamaktan şikayet ederek girer: Kapıcılığa, hatta çöpçülüğe bile razıdır torunlarına bakabilmek için ![]() ![]() Yaralarından söz eder sonra, savaşta aldığı ![]() ![]() ![]() ![]() Aç ama şerefli kadın ağlamaya başlar o sırada ![]() - Bazen çocukların elinden tutuyor, ‘Şu yetimler aç kalmış, ölecekler’ diye nineleri olduğumu sezdirmeden onlar için yardım toplamaya çıkıyorum ![]() Muhabirin aklına torunlarının nerede olduğunu sormak gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Torunlarıyla birlikte dilenen bu Kara Fatma portresine alışık olmayan yüreğiniz hop oturup hop kalktı, biliyorum ama gerçeğin yüzü bazen böylesine acımasız ve soğuktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() INSAALLAH sehit olmustur |
![]() |
![]() |
|