Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arakandan, osmanlıya, savaş, yardımı

Arakan'dan Osmanlıya Savaş Yardımı!

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Arakan'dan Osmanlıya Savaş Yardımı!

rakan'dan Osmanlıya Savaş Yardımı![/url]
Osmanlı devletinin Balkan savaşlarında içinde bulunduğu zor dönemlerde Myanmarlı Müslümanların Osmanlı devletine yardım yaptıklarını biliyor muydunuz?

1912'de Balkan savaşları esnasında dünyanın her tarafındaki Müslümanlar gibi Myanmarlı Müslümanlar da para toplayarak Osmanlı ordusuna yardım etmişlerdi

Osmanlı İmparatorluğu bizim zayıf zannettiğimiz dönemlerde bile dünyanın en önemli devletlerinden biriydi ve dünyadaki bütün Müslümanlar'ın şemsiyesi konumundaydı Afrika'dan Asya'ya bütün Müslümanlar'ın gözü kulağı hilafetin merkezinde, yani İstanbul'daydı

Asya Müslümanları özellikle de Hindistan Müslümanları, hilafetin merkezi olduğu için Osmanlı İmparatorluğu'nu yakından takip ediyorlardı Madagaskar'dan Myanmar'a kadar her taraftaki Müslümanlar halifeyle ilişki kurmuşlardı 1870'te Birmanya'daki (Myanmar) Ava sultanının sadrazamı Osmanlı yönetimiyle ilişki kurmak için mektup göndermişti

HİCAZ DEMİR YOLUNA PARA AKTI

II Abdülhamid döneminde Osmanlı'nın Asya'daki faaliyetleri neticesinde padişah Hindistan, Çin ve Myanmar Müslümanları arasında popüler olmuştu 1897'de Türk-Yunan Savaşı çıkınca Asya'daki Müslümanlar hemen yardım toplayarak Türkiye'ye gönderdiler Savaş kısa bir süre sonra Osmanlı'nın zaferiyle sona erdi

Osmanlı İmparatorluğu'nda 19 yüzyılın ikinci yarısından itibaren birçok demiryolu yapılmıştı; ancak bunların çoğu Avrupalı sermaye çevreleri tarafından inşa edilmişti Kutsal hac yolculuğunu kolaylaştıracak Hicaz demiryolu dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanlar'ın yardımlarıyla inşa edildi Başta Hindistan, Mısır, Rusya ve Fas'tan olmak üzere Endonezya'dan, Singapur'dan, Güney Afrika'dan, Tunus, Cezayir, İngiltere ve Amerika'dan bağışlar yapıldı Hicaz demiryoluna yardım edenler arasında Myanmarlı Müslümanlar da vardı Osmanlı yönetimi Myanmar'dan yardım gönderenlere Hicaz demiryolu madalyaları göndererek teşekkür etti

MYANMARLI MÜSLÜMANLAR DA SULTAN MEHMED'İ KUTLADI

II Abdülhamid'in tahttan indirilmesinden sonra hükümdar olan Sultan Mehmed Reşad'ın tahta çıkışı; dünyanın her tarafındaki Müslümanlar'ın yanı sıra, Myanmar'daki Müslümanlar tarafından da telgraf gönderilerek kutlandı

1911'de İtalyanlar'ın Libya'yı işgali üzerine dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanlar'dan yardım gönderildi ve İtalya değişik ülkelerde protesto edildi 1912'de Balkan savaşları sırasında Hindistan, Çin, Singapur ve Myanmar'daki Müslümanlar'dan maddi yardımlar geldiği gibi, sağlık eki¬pleri de teşkil edilerek Türkiye'ye gönderilmişti

TOPLADIKLARI PARALARI OSMANLI'DA Kİ MÜSLÜMAN KARDEŞLERİNE YOLLADILAR

O dönemde Myanmar'ın adı Birmanya (Burma) idi Birmanya'daki Müslümanlar topladıkları yardımları konsolosluk, Osmanlı Bankası ve Avrupa bankaları aracılığıyla Türkiye'ye gönderdiler Örneğin, İbrahim Ali Molla ve Abdurrahman efendiler topladıkları 800 İngiliz lirasını Rangoon'daki fahri Osmanlı şehbenderliğine teslim etmişlerdi Yine savaş yardımı olarak Birmanya Hilâl-i Ahmer'i, yani Kızılay'ı üyelerinden İbrahim Ali Molla ve Abdurrahman ve Cemal efendiler topladıkları 3000 İngiliz lirasını göndermişlerdi Rangoon'un yanı sıra Birmanya'nın önemli şehirlerinden Mandalay'daki Müslümanlar da para toplayarak Osmanlı İmparatorluğu'na gönderdiler Moulmein şehrindeki Müslümanlar da yardıma katıldılar Birmanyalı Müslümanlar fakir ve ülkede azınlıkta olduklarına bakmadan ellerinde ne varsa Türkiye'ye yollamışlardı

MYANMAR MÜSLÜMANLARI

Myanmar'ın yaklaşık yüzde 5'i Müslüman'dır Müslümanlar'ın yüzde 68'i Hintli, yüzde 30'u ise Myanmarlı'dır Müslümanlar'ın yüzde 41'i Arakan bölgesindedir Kalanlar ise sahil veya merkezi yerlerdedir XI yüzyıldan itibaren Arap, İranlı ve Hintli Müslüman tüccarların gelişiyle birlikte bölgede İslamiyet'in izleri görülmeye başlanmıştır İngiliz sömürge döneminde de Hindistan'dan Hintli Müslümanlar gelmiştir

Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlar, Rohingyalılar'dır Bengal, Urdu ve Burma dillerinin karışımı bir dil konuşurlar 15-16 yüzyıllardaki Bengal Sultanlığı zamanından itibaren günümüze kadar gelirler

Arakan'daki Müslümanlar'ın II Dünya Savaşı'nın ardından bölgede bağımsız bir devlet kurmak istemeleriyle çatışmalar başladı Binlerce Müslüman ya öldürüldü ya da evini terk etmek zorunda kaldı 1989 ve 1991'deki operasyonlardan sonra 250 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı Bir kısmı Birleşmiş Milletler'in baskısıyla evlerine dönebildi

İNGİLİZ İŞGALİ

Tarihte Birmanya ve Burma isimleriyle anılan Myanmar, Hindiçin Yarımadası'nda yer alan bir devlettirBölgede 1044'te tahta geçen Anawrahta tarafından bütün Birmanya'yı birleştiren bir krallık kuruldu Ancak Moğol hanı Kubilay zamanında ülke işgal edildi Moğol işgalinden sonra Birmanya'daki halklar arasında birçok savaş çıktı Çin'le ve Siyam'la savaştılar ama asıl tehlike Avrupa'dan gelecekti

Hindistan'ı işgal eden İngilizler, Birmanlar'ın Arakan bölgesini ele geçirmesi üzerine Birmanya'yla karşı karşıya geldiler 1824-1826 yılları arasında I İngiltere-Birmanya Savaşı, 1852'de II İngiltere-Birmanya Savaşı çıktı Birmanlar İngiltere karşısında hep gerilediler Ancak İngilizler'in duracağı yoktu Çin'le karayoluyla ticaret yapmak isteyen İngilizler, 1885'te tekrar Birmanya'ya saldırdılar Bir hafta süren savaşın sonunda Birmanya Hindistan'ın bir eyaleti oldu Ancak bu durumu kabullenmeyen Birmanyalılar direnişe geçti İngilizler isyanı, katliam ve zulümle 1890'da bastırabildiler Birmanya ancak 1948'de bağımsız olabildi

BURMA, BİRMANYA, MYANMAR

Myanmar 1989'a kadar Birmanya veya Burma isimleriyle tanınıyordu İngilizce konuşulan ülkelerde genellikle Burma diye bilinir Ülke 26 Mayıs 1989'dan sonra Myanmar ismini aldı Askerî yönetimin Birmanya (Burma) ismini değiştirmesinin sebebi, bu adın sömürge döneminde kullanılmasıydı Myanmar ise 12 yüzyıldan gelen mahalli bir isimdi

100'DEN FAZLA DİL KONUŞULUYOR

Asya'nın güneydoğusundaki Hindiçin'de bulunan devletlerin en büyüğü olan Myanmar'da 100'den fazla dil ve lehçe konuşulur Myanmar 50'den fazla etnik gruptan oluşuyor Ülkedeki en büyük topluluk yaklaşık %70 ile Birmanlar'dır Myanmar'ın yaklaşık % 90'ı da Budist'tir

Tarih : 29072012
Kaynak : Haber 5

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com