![]() |
Gömülen Kitaplar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gömülen KitaplarFarklı şehirlerde benzer hatıraları dinledim ![]() ![]() ömülen Kitaplar[/url] Buyurun ![]() ![]() ![]() Kemah Kalesi'ndeki bohça [Linki sadece üyelerimiz Görebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Az sonra bahsedeceğim haber, Zaman gazetesinde yayımlandığında doğan çocuklar, eğer vaktinde davranmışlarsa askerliklerini çoktan tamamlayıp tezkereyi almış olmalılar; aradan 22 sene geçmiş, hatta daha fazlası ![]() Hadise Batman'da geçiyor; tam olarak Batman Çayı'nın kenarında ![]() ![]() ![]() "Batman Çayı kenarında çuvala doldurularak gömülmüş kitaplar bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() Buraya bir balmumu koyuyoruz ![]() Geçen hafta Erzurum Atatürk Üniversitesi mensubu sanat tarihi uzmanları tarafından Erzincan'ın Kemah ilçesindeki tarihi kalede yapılan kazılara dair birkaç küçük haber yayımlandı basınımızda fakat pek dikkat çekici ayrıntılar yoktu doğrusu; meselâ kazı esnasında muhtelif devirlere ait 26 parça eski zaman parasının bulunmuş olması okuru yerinden hoplatacak, editörlere "Fılaş fılaş!" çektirecek kadar cazip unsurlar taşımıyordu; üstelik bulunan sikkeler silik oldukları için doğru dürüst okunamamıştı bile ![]() ![]() "Ne kitabı?" diye merak etmediğinize eminim; bu ülkede yaşayan insanlar, eğer bir yerde toprağın altından çuval veya bohça içinde eski kitap çıkmışsa onların hangi kitaplar olduğunu yüzde 99 isabet derecesinde bilir veya tahmin ederler ![]() Eski yazılı kitaplardır onlar; büyük çoğunluğu dinî kitaptır veya dinî ilimlere dair eserlerdir; medrese ders kitabı dersem daha açık anlatmış olurum; sarf, nahiv, hadis, tefsir, akaid ![]() ![]() ![]() Nitekim Kemah Kalesi'nin hamam kalıntısına vaktiyle gizlice, alelacele gömülen kitapların da aynı cinsten olduğunu haberden öğreniyoruz ![]() ![]() Soru şu olmalı: Bu kitapları kim, ne zaman, niçin gömmek ihtiyacı duymuş olabilirdi? Bu soruya cevap vermek için sanat tarihçisi, arkeolog olmaya lüzum yok ![]() Vaktiyle kitaplarımızı niçin toprağa gömmüştük? Efendim, Türkiye'de harf inkılâbı 1928 yılının kasım ayında yapıldı; Kanun kısaca, bundan böyle Arap harfleri yerine Latin harfleri kullanılmasını emrediyor ve ayrıntıları düzenliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu fiili işleyenler, dalkavuk ruhlu rejim yağcısı küçük bürokratlar değil, onların ürküttüğü, tedhişe uğrattığı masum ve sıradan insanlardır ![]() ![]() "Zapta geçirilsin" Yazının baş kısmına bir küçük balmumu yapıştırmıştık ya, şimdi onu kaldırıyor, 22 yıl geriye gidiyor ve kaldığımız yerden devam ediyoruz ![]() Haberi Zaman Gazetesi'nde okuyunca içerim cızz etmiş, Batman Çayı kenarına bir gece yarısı sırtında bir çuval dolusu dinî-İslâmî kitap ile etrafı kollaya kollaya giden talihsiz adamın hikâyesini zihnimden geçirip iki sayfalık bir şey yazmıştım ![]() Başlığı şöyleydi: "Zapta Geçirilsin!" O iki sayfalık yazıyı, o günlerde yayımlanmaya başlayan Dergâh dergisine gönderdim, ekimde çıkan 3 ![]() ![]() ![]() Hikâye, sırtında kitap çuvalı ile gece yarısı Batman Çayı'na giden bir adamın itiraflarından bahsediyor; adam suçluluk duygusu içindedir ![]() ![]() ![]() "Musa'nın annesine: 'Çocuğu emzir, başına gelecekten korktuğun zaman onu suya bırak; korkma, üzülme; biz şüphesiz onu sana döndüreceğiz' diye vahyettik" O kitap Kur'an'dır ve o cümle Kasas Sûresi'nin 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İşte suç âletini de teslim ediyorum ![]() ![]() İşte o adam benim: Yetişir aradığınız! O bendim diyorum: Emaneti suya veren, ateşte yakan ve toprağa gömen ve üstünü taşlarla örten bu ellerdi titremeyen; istiyorsanız onları da alıp zapta geçirin ![]() ![]() ![]() İtiraf vesikasının altındaki titrek imzâ okunamıyordu ama biz onların kim olduklarını biliyorduk; üstelik lüzumundan fazla biliyorduk ![]() Artık şaşırmayacaksınız ![]() İleride yıkıntı, kazıntı vesair yerlerden buna benzer başkaca çuvallar, bohçalar içinde başka eski yazılı din kitapları da çıkacaktır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gömülen Kitaplar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gömülen Kitaplares selamu aleyküm ![]() ![]() muhakkak çoğumuz o günleri yaşayanlardan dinlemişizdir ![]() ![]() bende sorardım büyüklerime arapçanın,dini kitapların,Kuranın yasaklandığı,ezanların susturulduğu o kara günleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aman kuzucuklar imansız gitmesin diye bu kitapları samanlıklara,hayvan ahırlarına sakladıkları yada gömdükleri ![]() ![]() gece el ayak çekilince okuma bilenler ahırlarda,bodrumlarda ve saklanıp görülmeyecekleri herhangi bir yerde,sakladıkları yerden kitapları alırlar çocuklarına,torunlarına okutur,öğretirlermiş ![]() ![]() evet kardeşim evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esad coşan hocaefendiden dinlemiştim,kırsalda bir bakkaldan alışveriş için durdum,çekirdek,fıstık gibi birşeyler alacaktım adam yanından bir kağıt sayfa çıkardı külah yapmak için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ama elhamdülillah Allahın izni inayeti,lütfu keremiyle canını dişine takan,gözünde ne cennet sevdası nede cehennem korkusu olmayan yiğitler,Kuran sevdalıları,Bediüzzamanlar,Süleyman efendiler,Zahit kotkular ve niceleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() küfür ve ehli her zaman olmuş ve olacaktır,lakin karşılarında Allahın izniyle hep Kuranın,islamın,imanın sarsılmaz bekçileri,çatlarcasına koşan küheylanları bulacaklar ![]() ![]() ![]() Ümitvar olunuz şu istikbal inkilabatı içinde en yüksek ve gür sada islamın,imanın,Kuranın sadası olacaktır ![]() ![]() selam ve dua ile ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|