![]() |
Arşivini Satan Devlet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arşivini Satan DevletArşivini satan devlet! rşivini Satan Devlet[/url] 22 Ağustos 2005 Pazartesi Yazının başlığı ne ürkütücü değil mi? “Hangi devlet bunu yapar ki” diye harita üzerinde beyin cimnastiği falan yapmayın ![]() Çünkü arşivini satan o devletin çatısı altında yaşıyorsunuz! ![]() ![]() O devletin vatandaşısınız ![]() ![]() ![]() *** Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin arşivleri, bir dönem yabancılara satıldı diye çok duymuştum ![]() Ama binbir uğraş nedeniyle, konuya derinliğine inememiştim ![]() Ta ki usta gazeteci-yazar Recep Bilginer’in “Üç İktidar Üç Hayal Kırıklığı” adlı kitabını okuyuncaya kadar ![]() Olayın baş kahramanı kendisiymiş meğer ![]() Bu korkunç gerçeği ortaya çıkaran oymuş ![]() *** Yıl 1946 ![]() ![]() ![]() Recep Bilginer, Eskişehir’de çok başarılı bir gazetecilik dönemi geçirmektedir ![]() Tek parti döneminin tüm baskısına rağmen, yılmadan, korkmadan habercilik yapmaktadır ![]() Ünü, İstanbul’a kadar ulaşır ![]() Dönemin etkili gazetelerinden Vatan, transfer teklifinde bulunur ![]() Bilginer İstanbul’a gelir ![]() Yazıişleri Müdürü ilk görevini verir: “Devlet arşivinde saklanan bazı tarihi belgeler, aralarında padişahın el yazısından çıkmış olanlar da dahil, Bulgaristan’a satılmış, bunlar artık işe yaramaz diye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Bilginer, o dönem vilayet binasının yanındaki Arşiv Genel Müdürlüğü’ne gider ![]() ![]() Müdür, Bilginer’in beklentisinin aksine hiçbir zorluk çıkarmaz ![]() Bilginer sorar ve bakın Müdür Kenan Bey, hiç çekinmeden, korkmadan neler söyler: “Bu eski belgeler dura dura fersudeleşiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kenan Bey, aynı tür belgelerden kağıt yapımında kullanılması için İzmit Kağıt Fabrikası’na da gönderildiğini pişkin pişkin itiraf eder ![]() *** Dostlar, devletin arşivi ile insan hafızası arasında ne fark var? Hafızasını kaybeden bir insandan geriye, yaşayan bir ölüden başka ne kalır? *** O belgeleri, Bulgarlar leblebi külahı mı yaptı sanıyorsunuz? Hayır efendim ![]() ![]() ![]() Tasnif edilen o belgeler, Sofya Üniversitesi Türkoloji Arşivi’nde muhafaza ediliyormuş ![]() ![]() ![]() Allahım aklıma sahip çık! (Sinan Aygün) |
![]() |
![]() |
|