![]() |
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel BilgilerBir zamanlar Asya'dan Anadolu'ya doğru akan Türk boyları eski uygarlıkların mayaladığı bu topraklara Uzak Doğu'da oluşan o zengin kültürü büyük bir ustalıkla ve yol boyu geçtikleri her ülkeden aldıkları malzemeyle zenginleştirerek taşımışlardı ![]() ![]() ![]() SMANLI MUTFAGI HAKKINDA GENEL BILGILER[/url] İşte yıllar sonra Anadolu ve Rumeli'nde gelişen Osmanlı kültürü ve de bu kültürün önemli bir bölümünü oluşturan mutfak ve yemek töreleri Asya Türklerinin tarihsel birikimiyle birlikte oluştu gelişti ve ünlendi ![]() ![]() Yeni toprak her şeyden önce üç ayrı denizle çevrilmişti:Karadeniz Akdeniz Ege Denizi ![]() ![]() İşte bu nedenlerle Osmanlı mutfağının ve yemek kültürünün özelliklerini tarihsel kültürel birikiminin verdiği çeşitlilik ve coğrafyanın ve iklimlerin verdiği zenginlik ve de denizlerin göllerin getirdiği bereketle birlikte incelemek ve düşünmek gerekiyor sanırım ![]() ![]() Yaşadığımız günler yaşadığımız koşulların büyük değişimleri nedeniyle bu kültür elbette durmadan yenileniyor ![]() ![]() ![]() Gelişen iş töreleri sıcak yemek alışkanlıklarını ayakta yenen "tost sandviç" gibi kuru yemeklere dönüştürülüyor davet yemekleri daha çok lokantalarda veriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama eski sisteme de dikkatle bakıldığı ve araştırmalar yapıldığı zaman onların da özellikle sağlık açısından bir çok tedbirleri olduğunu o günlerin koşullarına göre bazı kurallar ve kararlarla bu konuyu yürüttüklerini görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Az yiyen melek olur Çok yiyen helak olur" Aman dostlar dikkat ![]() ![]() "Az yiyen her gün yer Çok yiyen bir gün yer" gibi ![]() "Ağız yer yüz utanır" gibi ![]() Çok yemek yemenin insanın işine yaramayacağını anımsatan aşağıdaki dize gibi ![]() "Neler yedi neler yedi bu diş" |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel BilgilerAİLE SOFRASI Osmanlı ailesi günde iki kez yemek yiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaşıklar sininin çevresine sıralanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk yemek genelde çorbadır ve büyücek bir bakır kase içinde sofraya gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asık suratlara durumu usulca bildirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbadan sonra et yemeklerinden biri yanında pilav ardından ya bir soğuk yemek ya bir börek sonra da tatlı türlerinden yada meyvelerden bir tabak tepsiye gelir ![]() ![]() Sonra evin yetişmiş genç kızı büyüklere kahve yapmak üzere mutfağa geçer ![]() ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel BilgilerTOPLU YEMEK SOFRALARI Geleneksel kuruluşlarımızın yaşam biçiminden doğduğu belli olan toplu sofra töresi asker ocağında tekke dergâh ve zaviyelerde okullarda kervansaray ve hanlarda gerçekleşmiştir ![]() ![]() Yemek zamanı görevlisi tarafından bina dışında uygun bir yerden yüksek sesle yapılan "sofraya sal ya huuu" çağrısı ile duyurulur o binadaki herkes işini bırakır ve kimseyi bekletmemek için hemen elini yıkayıp yemekhaneye giderdi ![]() Herkes bu sofralardan hangisine oturacağını bildiği için hiyerarşideki yerine oturur saygıyla edep kuralları içinde ortak peçete diyebileceğimiz uzun "yağlık" adlı el dokuması örtünün önüne gelen bölümünü dizlerine örter sofra büyüğünün besmelesini beklerdi ![]() ![]() Aile sofrasının kuralları burada da geçerliydi ![]() ![]() ![]() ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel BilgilerİMARETHANELER Toplu yemek türlerinden biri de Osmanlı'da yoksulları doyurmak için kurulan ve adı İmarethane olan mutfaklardı ![]() ![]() ![]() İstanbul'daki İmarethanelerde günde en az 4-5 bin kişiye yemek verilirdi ![]() ![]() İmarethane açan kişiler mülklerini kurdukları imarete bağlamaya mecburdurlar ![]() ![]() ![]() KAHVE TÖRESİ Hangi yemekten sonra olursa olsun kahve vazgeçilmez bir son noktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de zamana göre içilen kahveler vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk töresinde yemeğe konuk çağırmak genellikle: "Hiç değilse bir acı kahvemizi içmek için buyurun" diye yapılırdı ![]() "Kahve tütün Keyifler bütün" ![]() ![]() ![]() ![]() Çayı icat etti bir Pir Sabahları iki akşamları bir ![]() ![]() ![]() ![]() EKMEK VE ÖTESİ Osmanlı'da ekmek önceleri ev fırınlarında komşu hanımların birbirine yardımıyla belli günlerde daima kadınlar tarafından yapılan ve pişirilen bir nimetti ![]() ![]() Ekmek buğdaydan çavdar unundan mısırdan kepekten yapılır; somun pide şepit bazlama yufka ekmeği gibi çeşitleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı Batı yaşamından etkilenmeye başladıktan sonra ekmek üretiminden de değişim başlamış ve ev fırınlarındaki ekmek üretimine karşılık çarşı ekmeği gündeme gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Samanlıkta saray oldu Kadınlara kolay oldu ![]() veya: Ekmek çarşıya düştü Elâlem aç kaldı küstü ![]() Ama aslında ekmek ne küstü ne darıldı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel BilgilerOSMANLI YEMEKLERİ Fatih Sultan Mehmet'in babası 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı yemekleri biliyorsunuz her zaman sofraların baş tacı olan çorbalarla başlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Sofraların temel yemeği olarak çorba ve ekmek öne alındığına göre çorbaların lezzeti ve sağlıklı içeriği olması elbette gerekliydi ![]() ![]() ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel BilgilerET YEMEKLERİ Koyun kuzu dana gibi kırmızı etler balık tavuk gibi beyaz etler kümes hayvanları ve av etleri et yemeklerinin temel taşlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genelde tandırda güveçte fırında testide kuyuda (özel yapılır) şişte pişirilen et yemeklerinin yanında ya da ardından pilavlardan bir pilav da bulunmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca et yemekleri içinde sayılan Marmara'nın lüferi palamutu tekir pisi dil balıkları ve izmarit-istavrit balıkları Karadeniz' in kalkanı ![]() ![]() ![]() ![]() Balıklar tavası ızgarası çorbası buğulaması tuzlaması kurutması fırınlaması yapılan sağlık açısından da lezzet çeşitleri açısından da çok önemli olan et yemekleri arasındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elbette hepsi bu kadar değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama herkes bilir ki Karadenizlinin tek tutkusu olan hamsi balığı: tavası ızgarası fırınlanmışı çorbası yahnisi buğulaması tuzlaması ve kurutulmuşu (füme) ile tüm balık türlerinin önüne geçmiş ve birincilik yarışını kazanmıştır __________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel BilgilerPİLAVLARA GELİNCE Et yemeklerinin çoğuna kuru fasulye gibi kurutulmuş sebzelerin hemen hepsine eşlik eden pilav türleri yalnız pirinç değil bulgurla ve kuskuslu da yapılır ![]() ![]() ![]() Pirinç pilavları değişik pirinç türlerine göre yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel BilgilerSEBZELER Osmanlı sofraları etli ya da zeytinyağlı sebze yemeklerinde inanılmaz bir zenginlik taşır ![]() ![]() ![]() Domates biber lahana patates bakla kabak ebegümeci enginar havuç ıspanak karnabahar kereviz kuşkonmaz semizotu mûlukiye yer elması pırasa ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Mutfagi Hakkinda Genel BilgilerYA HAMUR İŞLERİ Tükenmez bir konu olan Osmanlı mutfağının hamur işleri börekler ve hamur tatlıları olarak ikiye ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tava böreklerinin en güzeli sigara böreğiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
|