![]() |
Yaşanmiş İbretlik Osmanli Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriNALINCI BABA HAZRETLERİ AŞANMIŞ İBRETLİK OSMANLI HİKAYELERİ[/url] Adsız şansız bir Allah dostu ![]() ![]() Murat Han (III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Veziriazam Siyavuş Paşa sorar: - Hayrola efendim canınızı sıkan bir şey mi var? - Akşam garip bir rüya gördüm ![]() - Hayırdır inşaallah ![]() - Hayır mı, şer mi öğreneceğiz ![]() - Nasıl yani? - Hazırlan dışarı çıkıyoruz ![]() Ve iki molla kılığında çıkarlar yola ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Nerden biliyorsunuz? - Müsaade ette bilelim yani ![]() ![]() ÖFKELİ KOMŞULAR Bir başkası tafsilata girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Nereye? - Bilmem ![]() ![]() - Millet bu, çeker gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İyi ya, saraydan birkaç hoca yollar, kurtuluruz vebalden ![]() - Olmaz ![]() ![]() - Peki ne yapmamı emir buyurursunuz? - Mollalığa devam ![]() ![]() - Aman efendim ![]() - Basbayağı kaldırırız işte ![]() - Yapmayın etmeyin sultanım, bunun yıkanması paklanması var ![]() ![]() ![]() ![]() - Merak etme ben beceririm ![]() ![]() - Şurada bir mahalle mescidi var ama ![]() ![]() ![]() - Olmaz ![]() - Ne bileyim Ayasofya'dan, Süleymaniye'den ![]() ![]() - Ayasofya ile Süleymaniye'de devlet erkanı çoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Ve gelirler camiye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Padişahın kanı ısınmıştır bu adama, vezirin ona keza ![]() ![]() ![]() - Nasıl yani? - Heyecana kapıldık, cenazeyi sorup araştırmadan getirdik buraya, Kimbilir hanımı vardı belki, belki de yetimleri? - Doğru ![]() ![]() ![]() 'BİZİM EFENDİ BİR ALEMDİ' Vezir cüzüne, tesbihine döner, padişah garip maceranın başladığı noktaya koşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Niye? - Ümmet-i Muhammed içmesin diye ![]() - Hayret ![]() BAK ŞU İŞE! Sonra malum kadınların ücretini öder eve getirirdi ![]() ![]() ![]() ![]() - Bak sen! Millet ne sanıyor halbuki ![]() - Milletin ne sandığı umurunda değildi ![]() ![]() ![]() - Öyle imam kaç tane kaldı şimdi ![]() - İşte bu yüzden Nişanca'ya, Sofular'a uzanırdı ya ![]() 'Sen böyle böyle yapıyorsun ama komşular kötü belleyecek ![]() ![]() - Doğru öyle ya? - 'Kimseye zahmetim olmasın!' deyip mezarını kazdı bahçeye ![]() ![]() ![]() - Peki o ne dedi? - Önce uzun uzun güldü, sonra 'Allah büyüktür hatun' dedi, 'Hem padişahın işi ne?' Not: İşte Nalıncı Baba o adsız sansız Allah dostlarından biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYNAK: Yeni Osmanlılar Derneği Web Sayfası |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli Hikayeleri4 ![]() Birgün 4 ![]() ![]() ![]() İhtiyar derici sandalyesini çekmiş dükkanın önünde oturmaktadır ![]() Padişah: Selamın Aleyküm derici der ![]() -Aleyküm Selam Ya Cihan-ı Serdar der Padişah: Yazı Kışa hiç katmadın mı? Derici : Kattım ama hiç bir şey tutturamadım der ![]() ![]() Padişah: Peki geceleri hiç çalışmadın mı? Derici: Çalıştım ama el aldı der ![]() Peki der Padişah sana bir kaz göndersem yolar mısın? Derici yolarım der hem de hiç bağırtmadan ![]() ![]() Padişah dericinin yanından ayrılarak saraya döner ![]() ![]() ![]() Haşmetlim der derici ile yaptığınız konuşmadan hiçbir şey anlamadım ![]() Padişah kızar, Sadrazama dönerek ![]() ![]() ![]() ![]() Korkuya kapılan sadrazam soluğu dericinin yanında alır ![]() Derici sadrazamın koşarak geldiğini görünce doğrularak ![]() —Hoş geldin der ![]() Sadrazam – Çabuk bana Padişahla ne konuştuğunuzu anlat der Derici- Anlatırım ama bir kese altın vereceksin der Sadrazam kelle korkusuyla kabul eder ve sorar —Söyle bakalım gelenin padişah olduğunu nasıl anladın? Derici- Padişah kılık değiştirmişti ama yeleğini değiştirmeyi herhalde unuttu üzerinde öyle kıymetli deriden yapılmış bir yelek vardı ki o yeleği ancak padişahlar giyebilirdi Peki der sadrazam Yazı kış katmadın mı ne demek? Derici- Anlatırım ama bir kese altın daha vereceksin der Sadrazam mecburen kabul eder ![]() Derici- Padişah yazı kışa katmadın diye sordu yani yaz kış çalışıp kazanmadın mı ki sen ve dükkânın bu haldesiniz dedi bende çalıştım ama hiçbir şey tutturamadım dedim Peki der Sadrazam ![]() Derici -Anlatırım ama bir kese altın daha vereceksin der ![]() Sadrazam biraz da kızarak kabul etmek zorunda kalır ![]() Derici -Yani padişah geceleri çalışıp çocuk filan yapmadın mı özellikle oğlun yok muydu sana yardım edecek demek istedi ![]() Peki der sadrazam Padişah sana bir kaz yollasam yolar mısın dedi, o ne demek? ![]() ![]() İhtiyar derici elindeki altın keselerini şöyle hafifçe havaya atıp tuttuktan sonra… Eeeee ![]() ![]() ![]() (Anonim…) KAYNAK: Yeni Osmanlılar Derneği Web Sayfası |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriYalan degil dersen borcunu öde!!! Padisahin biri, -'Bana yalan söyleyebilene bir küp dolusu altin verecegim!' demis ![]() Yalancilar, hemen saraya kosusturup baslamislar yalana; 1 ![]() ![]() Padisah,''Bunun neresi yalan? ![]() ![]() kadar minik bir yavru ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Padisah,''Ülkenin krali, pencereden bakinirken tacini düsürmüs ![]() Taç da pencerenin altindaki esegin basina geçmis ![]() kafasindaysa, kral odur tabii! ![]() ![]() 3 ![]() ![]() döndü!'' Padisah,''Senin ok bir agacin üstüne düsmüstür ![]() Agaç, sonbaharda yapraklarini dökünce, takilacak yer bulamayip yere inmistir ![]() Böylece padisah, her yalana gerçek bir bahane bulmus ve kimse padisaha bu yalandir dedirtememis ![]() Ama bir gün bir Kayserili gelmis; "Padisahim, sen benim babamdan borç olarak bir küp dolusu altin almistin ![]() ![]() ![]() yalan degil dersen borcunu öde!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriYAVUZ SULTAN SELİM’İN TÜRBEDARI Sultan Abdülhamit Han döneminde Yavuz’un türbedarlığını yapmakta olan bir zat, şiddetli geçim sıkıntısı çekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriBEN AĞLAMAYAYIM DA KİM AĞLASIN? Mehmet Âkif bir yaşlı zâtı anlatıyor: Sultan Ahmet Camiî'ne gidiyorum her sabah ![]() ![]() Ne kadar erken gidersem gideyim mihrabın bir kenarında ![]() ![]() Saçı sakalı bembeyaz olmuş ihtiyar bir adam ümitsizce bedbîn durmadan ağlıyor ![]() ![]() O kadar ağlıyor ki ağlamadığı tek dakikayı yakalayamadım ![]() Nihayet bir gün yanına sokuldum ![]() Muhterem dedim, Ah Efendim dedim, Allah'ın rahmetinden bir insan bu kadar ümitsiz olur mu? Niye bu kadar ağlıyorsun? Bana "Beni konuşturma" dedi, "kalbim duracak" ![]() Ben çok ısrar edince ağlıya ağlıya anlattı ![]() Dedi ki : "Ben Abdulhamit Cennet mekânın devrinde bir binbaşıydım orduda ![]() Bir birliğim vardı benim de ![]() Annem babam vefat edince, servetimiz vardı Payimâr olmasın diye sadarete bir istifa dilekçesi gönderdim ![]() Dedim ki annem babam vefat etti falan yerdeki mağazalarımız, filan yerdeki gayri menkullerimiz ![]() ![]() ![]() ![]() İstifam kabul buyurulursa, istifa etmek istiyorum ![]() Biraz sonra bana doğrudan doğruya hünkârdan bir yazı geldi, İstifan kabul edilmedi ![]() Öyle anlaşılıyor ki istifa dilekçem padişaha gönderilmişti ![]() Ben bir daha dilekçe verdim; yine aynı cevap geldi ![]() Bizzat çıkayım huzuruna şifâhî olarak görüşeyim, bu celâdetli padişah cidden çok celadetli (yiğitlik, kuvvet ve şiddet) ![]() Ben yaveriyle uzun zaman bir yerde kaldım ![]() Tuhaf gelir size nasıl sen kaldın diyeceksiniz? Yaşlı yaveriyle uzun zaman bir yerde kaldım, Abulhamit faytonda giderken faytonun sağındaki solundaki nefes almaya bile korkarlardı, derdi ![]() Medet Efendi ![]() ![]() Ben bizzat o celâdetli, haşmetli padişahın huzuruna çıktım ![]() Hünkârım dedim ![]() ![]() Durumumuz budur dedim ![]() Derin derin biraz düşündü ![]() ![]() Israrıma da dayanamadı, öfkeli bir edayla, elinin tersiyle beni iter gibi "Haydi istifa ettirdik" dedi seni ![]() Ben döndüm sevinerek geldim işimin başına ![]() Gece âlem-i manada orduların teftiş edildiğini gördüm ![]() Gördüm ki son savaşı vermek üzere şarkında ve garbında savaşan orduları bizzat Rasul-i Ekrem teftiş ediyor ![]() Efendimiz (SAV) yıldızın önünde duruyordu ![]() Bütün Türk ordusu Aleyhissalatu Vesselam'a teftiş veriyordu ![]() Osmanlı padişahlarının ileri gelenleri vardı ![]() Abdulhamit'de edeble, kemerbeste-i ubudiyetle kâinatın Fahr'ının arkasında duruyordu ![]() Bütün ordular geçti ![]() başında kumandanı olmadığı için darma dağındı ![]() Efendimiz döndü Abdulhamit'e dedi ki "Abdulhamit! Nerede bu ordunun kumandanı?", Abdulhamit Han "Ya Rasulallah!, çok istedi, ısrar etti, istifa ettirdik ![]() ![]() Efendimiz "Senin istifa ettirdiğini, biz de istifa ettirdik" buyurdu ![]() Ben ağlamayayım da kim ağlasın !? ![]() ![]() KAYNAK: Yeni Osmanlılar Derneği Web Sayfası |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriBİR ÇİFT KUNDURA Onyedinci asır başlarında Dalmaçyada Nadin Kasabasında Sancak Beyinin ahırında uşak olarak çalışan on üç yaşında bir çocuk vardı ![]() ![]() Nadin'den bir vazife ile bir Kapıcıbaşı geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Falan yerde oturan Marya isminde bir dul kadın vardır; bu torba, eğer sağ ise, Sancak Beyinin ve Nadin kadısının huzurunda o dul kadına verilecektir ve bir senet tanzim edilip bana gönderilecektir ![]() Kadın sağ idi, çok fakir düşmüş bulunuyordu ![]() ![]() ![]() «Anacığım, diyordu, bir kış günü donmuş çıplak ayaklarına bu kunduraları giydirdiğin kimsesiz çocuk, ölünceye kadar seni unutmayacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriHACI BAYRAM-I VELÎ'NİN KERAMETİ Hazreti Fatih'in babası İkinci Murad, Üstadı Hacı Bayram-ı Velî'ye: - Hocam dua buyursanız da İstanbul'un fethi, bize nasip olsa, dediğinde O: - Sultanım ALLAH(cc) ömrünüzü uzun kılsın ![]() ![]() ![]() Vakıa Hacı Bayram Velî'nin dediği gibi Mehmed büyüdü, Fatih ünvanına erişti ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriARMAĞANÎ MEHMED EFENDİ 6 yüz sene cihana hükmetmiş Osmanlı imparatorluğunun manevî direkleri o büyük imparatorluğu ayakta tutmuşlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Armağanî Mehmet Efendi, bir gün Padişah'tan izin alarak akrabalarını ziyarete gidiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadiseden sonra Armağanî Mehmet Efendi hazretleri içindeki sırrı meydana vurduğundan kendisi de memnun olmayarak Foça'ya gitti, ama oraya hemen varır - varmaz vefat etti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriOrhan Gazi ve Kesik Baş Orhan Gazi 33 yaşında Osmanlıların başına geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Akça Kocam ![]() ![]() ![]() - Ferman buyur, Orhanım ![]() ![]() ![]() - Baba dostlarına ferman işler mi Koca Ağam? ![]() ![]() ![]() ![]() - Cümlemizin Sultânısın beyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bazı küffâr beldelerini ıslah dileriz ![]() - Karar senindir ve pek yerindedir Sultanım ![]() - İzmit tekfuresi prenses Balakonya ile, aranız iyi imiş derler! - Öyledir Beyim ![]() Orhan Gazi gülümsedi ![]() - Samandra tekfurunu esir eyledikten sonra, hakikaten bu prensese sattınız mı? - Bir şeyler oldu Sultanım ![]() - Bari yüklüce bir bedel alabildiniz mi? - Ne gezer beyim! Bu kefereler, bizi dünya pazarlığında hep aldatırlar ![]() - Aldatan olacağımıza, aldanan olalım ![]() - Doğru dersin Orhan Gazi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Acele etme Akca Ağam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hak canını esirgesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Destur senindir Koca Ağam ![]() - Pek münasiptir Beyim ![]() ![]() - Sizler gibi çalışana helal olsun ![]() - Hizmetimiz ve dualarımız Osmanlı içindir ![]() ![]() - Bize de Yalova'yı vermez misin Sultanım? - Verdim gitti ![]() Akça Koca izin istedi, söz aldı: - Bilirsin Beyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Doğru dersin ihtiyar ![]() - Lâkin fetih diyarları, kılıçla ayakta tutulmaz ![]() - Belli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Evet ![]() ![]() - Alââddin Paşadan bahsederim ![]() ![]() ![]() - Haklısın Akca Ağam ![]() ![]() ![]() ![]() Divanda bulundular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Akça Kocamız sizlere ömür Sultanım! ![]() ![]() ![]() - Sen ne dersin Ulak? ![]() ![]() ![]() Orhan Gazi beyninden vurulmuşa dönmüştü ![]() - Ayaklarım kırılsaydı da, size bu haberi getirmeseydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ne emaneti? - Akça Kocamın bir vasiyeti efendim ![]() ![]() ![]() - Tiz söyle ![]() ![]() ![]() - " İzmit'i biz fethedemedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhan Gazi, derhal sefer hazırlıklarına başladı ![]() ![]() Yarı yolda, Konur Alp'in da vefat haberi gelmez mi? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İzmit'in kadın tekfuresi Balakonya, Bizans imparatorunun akrabasıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhan Beyin askerleri, nihayet İzmit kalesini sardılar ![]() ![]() ![]() ![]() - Boş yere kan dökülmesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu teklife kibirli prenses, küstahça cevap verdi: - Haşmetlu Bizans Kayseri akrabamdır ![]() ![]() ![]() Orhan Bey güldü ![]() Aykut Alp ve Kara Ali adlı gazileri, bir miktar süvari ile Koyun Hisar kalesine gönderdi ![]() ![]() Aykut Alp ve arkadaşları, Koyun Hisar önüne varınca şaşaladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Gelin gelin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu sırada Kara Ali, kara yayını sonuna kadar gerdi ve: - Ya Allah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekfurun her tarafı zırhla kaplı idi ![]() ![]() Kara Ali'nin dualı ve isabetli oku, Kılayon'un sol gözünü delip beynine saplandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kesin kellesini ![]() Buyruk yerine getirildi ![]() - Kara Alim, tiz bu kelleyi Orhan Beyimize yetiştir ![]() ![]() Orhan Gazi, kesik kelleyi bir mızrağa saplattı ![]() ![]() Mağrur Balakonya, kardeşinin kesik başını görünce, dehşete kapıldı ![]() - Acaba Sultanımız Orhan Gazi Beyimiz, eski sözlerinde durular mı? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslüman- Türklerde (aman) diyen düşmana, kılıç kalkmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Orhan ve bütün gaziler, şanla şerefle İzmit'e girdiler ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada bir ulak Bilecikte, Alââddin Paşayı buldu ![]() ![]() ![]() ![]() - Gazânız mübarek olsun Sultanım ![]() - Berhudar ol Alââddin Paşam ![]() ![]() ![]() ![]() - Emir buyur Devletlûm ![]() ![]() ![]() - Sen ki bizim âlim bir büyüğümüzsün ![]() ![]() ![]() ![]() - Ferman senindir sultanım ![]() ![]() Orhan Gazi ferahladı ![]() - Vasiyetin yerine geldi Akça Kocam ![]() ![]() ![]() ![]() KAYNAK: Yeni Osmanlılar Derneği Web Sayfası |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriYAVUZ VE ZENBİLLİ Zenbilli Ali Efendi hakkında anlatılan ikinci mes'ele ise şöyledir: Yavuz Sultan Selim, İran'la bütün ticarî münasebetlerini kesmiş ve bilhassa ipek ticaretini kat'î surette yasak etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Sen devlet işlerine karışma! ![]() ![]() Bu ağır konuşma üzerine Zenbilli Ali Efendi, padişahın huzurundan selamlamada bile bulunmadan çıkıp gidiyor ![]() Daha sonra Zenbilli'nin haklı olduğuna kanaat getiren Yavuz, dörtyüz tüccarı affettiği gibi Şeyhu'l İslâm'dan özür diliyor ve gönlünü almak için ona Rumeli ve Anadolu Kazaskerliklerini teklif ediyor ![]() Fakat bu teklifi: — Allahla yeminim vardır, hiçbir siyasî vazife kabul etmeyeceğim, diyerek reddeden büyük ilim adamı, orada da İslâm dinine ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor ![]() Bunun üzerine Yavuz, Zenbilli'ye beşyüz duka altın hediye ederek kusurunun bağışlanmasını istiyor ![]() KAYNAK: Yeni Osmanlılar Derneği Web Sayfası |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriÜRK GİBİ KUVVETLİ, TÜRK GİBİ MUHTEŞEM Osmanlı İmparatorluğu en geniş sınırlarına ne zaman ulaştı, biliyor musunuz? 7 yaşında tahta çıkan ve 39 yıl padişahlık yapan Dördüncü Mehmed zamanında! Bu dönemde, dünyanın hemen bütün devletleri Türklerin gözüne girmek, onlarla diplomatik ilişki kurmak için gayret gösteriyor ve bu konuda adeta birbirleriyle yarışıyorlardı ![]() "En medeni milletlerden en barbarlarına kadar dünyada her devlet; askeri gücünden korktukları Türk Devleti'nin karşısında eğiliyor ve Türklerle hoş geçinmeye çalışıyordu ![]() ![]() ![]() Bu tarafta, 'Halife' sıfatını da taşıyan padişaha, hükümdarının yüksek saygılarını sunan Buhara elçisi, diğer tarafta; şaşaada birbirleriyle yarış eden ve bu uğurda herşeyi göze alan Almanya İmparatoru ile Polonya Kralı'nın elçileri görülüyordu ![]() ![]() İstanbul'daki büyükelçilerin bando ve mızıka takımlarıyla özel savaş gemileri ve başka donanımları vardı ![]() ![]() Fransız Büyükelçiliği Baştercümanı olarak bu dönemde görev yapan yazar Antoine Galland da padişahın sefere çıkışı ile ilgili gözlemlerini kısaca şöyle anlatıyor: "Sultan Dördüncü Mehmed, 7 Mayıs 1672 Cumartesi günü Lehistan seferi için İstanbul'dan ayrıldı ![]() ![]() ![]() Ordunun, bizzat padişahın kumandası altında şehirden çıkışı güneşin doğuşundan başlayarak tam beş saat sürdü ![]() ![]() Geçen askerler atları da muhteşemdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk birlikler geçtikten sonra kalabalık bir mehter takımı yürümeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Mehter takımından sonra yine, sonu gelmez gibi görünen birlikler geçmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte, böyle bir dönemde, orta Avrupa'ya açılan en önemli kapılardan biri olan Uyvar Kalesi fethedildi ![]() Sadrazam Fazıl Ahmed Paşa komutasındaki Türk ordusu 18 Ağustos 1663 günü kuşatma harekatını başlattı ![]() ![]() ![]() ![]() Uyvar'ın kaybedilişi Avrupa'da büyük yankılar uyandırdı ![]() ![]() ![]() KAYNAK: Yeni Osmanlılar Derneği Web Sayfası |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli Hikayeleri![]() Topkapı'da Bulunan Kaşıkçı Elmasının Hikayesi 1669 yılında istanbul'da Eğrikapı çöplüğünde dolaşan baldırı çıplak takımından bir adam bir yuvarlak taş bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu sefer de vakayı Sadrazam Köprülüzade Fazıl Ahmet Paşa duyar, taşı kendisi için satın almağa hazırlanırken mesele Padişaha akseder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaşıkçı Elmasının Eğrikapı çöplüğüne nasıl düştüğü tarihin bir sırrı olarak kalmıştır ![]() Bu elmas halen Topkapı Sarayı Müzesindedir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriŞeyh Padişahı Zikre Kabul Etmedi Halvetî Tarikatının Şeyhlerinden Şüca'üddin Hazretlerinin tekkesine zamanın padişahı da devam eder, hatim ve zikirlerinde bulunurdu ![]() ![]() — Ey aziz Şeyhim! Bir emriniz, arzunuz varsa söyleyin derhal yerine getireyim, dedi ![]() Şeyh Şüca'üddin (k ![]() ![]() — Estağfirullah padişahım ![]() ![]() ![]() — Acaba affedilmeyecek bir hatam, kusurum mu oldu? Beni bağışlayın ![]() ![]() Şeyh, padişahın şahsî bir kusuru olmadığına dair kendisini inandırdıktan sonra şöyle söyledi: — Hayır sultanım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriSULTAN MURAD'IN DUASI Anadolu'da Bizans sınırına dayanan Osmanlı Türkleri, Çanakkale Boğazı'ndan Avrupa'ya o koca imparatorluğu tamamen çevrelemişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı ilerleyişine karşı büyük bir birlik oluşturan Lehistan, Sırbistan, Macaristan, Bosna, Romanya, Hırvatistan ve Bohemya kuvvetleriyle bunlara katılan başka gruplar derhal hrekete geçtiler ![]() ![]() ![]() Sultan Murad, oğulları Beyazid ve Yakup Beyler, Vezir Çandarlı Ali Bey, Gazi Evrenos Bey ve öteki ileri gelenlerle toplanıp durumu görüştü ![]() ![]() ![]() ![]() O gece Kosova çevrsinde şiddetli bir rüzgar çıktı ![]() ![]() ![]() Sultan Murad herkes yatıncaya kadar bekledi ![]() "Ya Rab! Bunca kere duamı kabul edip beni mahcup etmedin ![]() ![]() ![]() ![]() Ya İlahi! Mal ve mülk senindir, kime istersen verirsin ![]() ![]() ![]() Ya Rab! Beni bu Müslümanlara kurban eyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlahi! beni kendi yanına alıp; müminlerin ruhuna benim ruhumu feda kıl ![]() ![]() ![]() Sultan Murad'ın bu içten duası Allah katında kabul edilmiş olacak ki, yağan yağmur tozu - toprağı yatıştırdı, sisler dağıldı ![]() Sabah olduğunda Türk ordusu savaşa hazırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYNAK: Yeni Osmanlılar Derneği Web Sayfası |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşanmiş İbretlik Osmanli HikayeleriSULTAN MAHMUT VE ÇOCUK Sultan Mahmut bir çocuğa çıkarmış bir altın vermiş ![]() ![]() — Eve gidince babam, annem sen bunu bir yerden çaldın, derler, demiş ![]() Sultan Mahmut da: «Bana bunu padişah verdi dersin» deyince, Çocuk: — O zaman hiç inanmazlar ![]() ![]() Padişahın bu söz çok hoşuna gitmiş ve çocuğa" bir kese altın vermiş ![]() KAYNAK: Yeni Osmanlılar Derneği Web |
![]() |
![]() |
|