Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
osmanli, tarihinden, yapraklar

Osmanli Tarihinden Yapraklar

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanli Tarihinden Yapraklar

Osmanlı tarihi çok bilinmeyenli bir denklemdir adeta Tabii ki bu, sadece biz Türklere mahsus bir durum Bugün Osmanlı’yı anlama gayreti içerisinde olan diğer ülkeler ya da milletler bir şekilde onu model alarak bir değişim yaşamaktadır
SMANLI TARİHİNDEN YAPRAKLAR[/url]

Osmanlı’yı cihan devleti yapan şey neydi peki?

Biz bunun üzerinde duracak bilgiye sahip değiliz; ancak şimdi aktaracağımız olay sanırım bu sorunun da ipuçlarını vermektedir

Clint Pontin adlı bir İngiliz yazarın yazmış olduğu Dünya Tarihi adlı kitapta Osmanlı ile İngiltere’yi örnekleyecek şöyle bir olaya anlatılır:

Dönemin İngiliz amirallerinden ikisi Cezayir açıklarında Osmanlılar tarafından esir edilir İngiliz kralı görevlendirdiği bir subayına bu iki amirali fidyesi ne ise ödeyip geri getirmeleri için emir verir

Subay uzun araştırmalar sonucu bu iki amiralin yerini tespit eder ve onları özgürlüğüne bir an önce kavuşturmak için acele eder Tahminine göre Osmanlı askerleri bu kıymetli iki amiraline önce işkence etmiş sonra da köle olarak kullanmaya başlamıştır

Ancak durum hiç de sandığı gibi değildir Bu iki İngiliz amirali devşirme olarak yeniçeri ocağına alınmıştır Daha sonraları dinlerini de değiştirerek Müslüman olurlar Ordu içerisinde başarılarını sergileyince de üst makamlarda vazifeye getirirler Yani hallerinden memnun yaşamaktadır

Kralın görevlendirdiği İngiliz subay bu duruma hayli şaşırır; ancak yine de onları İngiltere çağırır Onlar ise hallerinden memnun olduklarını bildirerek bu görevli subayı İngiltere’ye geri yollarlar

Osmanlı milliyete, ırka ehemmiyeti ön planda tutan bir yapıya sahip değildi Osmanlı için önemli olan onların Allah tarafından insan olarak yaratılmış olmalarıydı

İnsana önem ve insana yatırım yatan bir devlet elbette uzun asırlar dünyada at koşturacak, atının tozunun değdiği yerlerde ferah fahur olacaktı…

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com