![]() |
Kapilar Kapanmadan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kapilar KapanmadanSaat hangi dakikada durur? Günlerden hangi gündür? Mevsim kış mıdır, bahar mı? Yer yerindedir de benim yerim kaymıştır ayaklarımın altından ![]() Son denilen andır ![]() Elimde avucumda ne var? Şükür mü, sabır mı, kanaat mi? Kulluk mu, isyan mı? Andan ana değişir haller ömür sürdükçe ![]() Saat bir sabrı vurur, bir isyanı… Bugün bilir, duyarım acizliğimi ![]() Yarın büyür büyür de yer üzerinde kibirle yürürüm ![]() O, tevbeleri çokça kabul eden, bağışlaması bol olandır ![]() Ve göklerin kapıları açıktır hâlâ, yer ayaklarımızın altındadır ![]() Son pişmanlıktan önce pişman olmak için belki son fırsattır ![]() Başka kapımız yok Aciziz, kusurluyuz, hatalıyız Ya Rabbi! Ya tevbeleri çokça kabul eden olmasaydın! Ya tevbeyi yaratmasaydın! Halimiz nice olurdu? Layık değiliz kapına, lakin gidecek başka kapımız yok ![]() Kime varalım? Rasulün haber verdi: “Bir adam günah işlemişti ![]() - Ya Rab! Hatalıyım, kusurluyum ![]() Tealâ şöyle buyurdu: - Kulum bir günah işledi ve günahını affedecek ya da cezalandıracak bir Rabbi olduğunu bildi ![]() ![]() Sonra bu adam bir müddet ’ın dilediği halde yaşadı ![]() ![]() - Kulum bir günah işledi ve kendisini günahından dolayı affedecek ya da cezalandıracak bir Rabbi olduğunu bildi ![]() ![]() Günahımı bildikçe acizliğimi biliyorum ![]() Acizliğimi bildikçe kendimi biliyorum ![]() Kendimi bildikçe Rabbimi biliyorum ![]() Kapılar açıktır Rasulü s ![]() ![]() ![]() - Ey ’ın Rasulü! Müslüman olmadan önce, cahiliyet zamanında işlediğimiz günahlardan dolayı azap görecek miyiz? Rasulü s ![]() ![]() ![]() - “Her kim müslümanlıkta güzel hareket ederse cahiliyet hayatında işlediği günah ile muaheze olunmaz, kınanmaz ![]() Fakat her kim, müslümanlıkta sebat etmeyip geri dönme gafletinde bulunur ve küfür üzre ölürse, o hem evvelce cahiliyetteki ameliyle, hem de sonra müslümanlıktan dönüş küfrüyle yargılanır ve ebedi cehennemde kalır ![]() Yine bir gün Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulallah! Bir günah işledim! Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Tevbe et, dedi ![]() - Tevbe ettim ama yine günah işledim, dedi ![]() - Tevbe et, buyurdular ![]() - Ne zamana kadar tevbe edeyim? Bunun üzerine Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Şeytan mağlup oluncaya kadar tevbe et ![]() Genç adam yine sordu: - Ya Rasulallah, benim günahım çok olduğu zaman ne olacak? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - ’ın affı senin günahından daha büyüktür ![]() Günahına çok üzülen bir adam İbn Mesud r ![]() ![]() - Bunun tevbesi var mıdır? İbn Mesud r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Cennetin sekiz kapısı var, bunlar bazen açılır, bazen kapanır ![]() ![]() ![]() Örtüler altında kalsın Rasulü s ![]() ![]() ![]() “Ümmetimin hepsi tarafından affolunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Halbuki Rabbi onun günahlarını örtmüştü ![]() ![]() Yine bir gün ashaptan biri Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Ey ’ın Rasulü! Bütün bu insanların hesabını kıyamet gününde kim takip edecek? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Tealâ takip edecek, dedi ![]() - Bizzat kendisi mi takip edecek? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Evet, dedi ![]() Bu cevabı duyan sahabi güldü ![]() ![]() ![]() ![]() - Niçin güldün? Sahabi şöyle dedi: - Kerem sahibi Rabbimiz affeder, hesap görürken de müsamaha gösterir ![]() Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Doğru söyledin ![]() ![]() ![]() Efendimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() Ve yine Efendimiz s ![]() ![]() ![]() “Sakın sizin biriniz; ‘ım dilersen beni mağfiret eyle, ım dilersen bana merhamet eyle!’ diye dua etmesin ![]() ![]() ![]() Bırakalım, günahlarımız Rabbimizle aramızda kalsın ![]() ![]() İnsanları şahit tutmayalım ![]() Karanlığın içindeki zulümleri aydınlığa kavuşturmayalım ![]() Zira günah işleyen nefsine zulmeder, hayata kıyar ![]() Aydınlıklar tevbemize şahit olsun da, gecelerimize ay doğsun ![]() affeder Uhud bir yaralı dağ ![]() ![]() Bağrındakiler şehit, ölü değil ki, diriler hâlâ ![]() Kanları kurumamış, akıyor kırmızı, akıyor sıcak ![]() Nasıl yanmasın Uhud? Yiğit Hamza’nın bir dağ gibi düştüğünü görmüştür ![]() Lâkin sular mecrasına dönüyor artık, gönüller sahibine teslim oluyor ![]() Öyle yaralı bakma Uhud, acını içine göm, başın göklere ersin artık ![]() Vahşi, Hamza’nın katili Vahşi, Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi sevinme vaktidir ![]() ![]() ![]() Vahşi sorar: - Ey Muhammed! Nasıl beni İslâm’a çağırıyorsun? Adam öldürenin, şirk koşanın azaba uğrayacağını, o azap içinde hor ve hakir olarak kalacağını söyleyen sen değil misin? Ben bunların hepsini yaptım ![]() Bunun üzerine Cenab-ı Hakk tarafından şu ayet nazil oldu: “Tevbe ve iman edip salih ameller işleyenlerin kötülüklerini iyiliklere çevirir ![]() ![]() Bu ayet üzerine Vahşi dedi ki: - Ey Muhammed, salih ameller işleme şartı çok ağır ![]() ![]() Bunun üzerine bu kez şu ayet nazil oldu: “Doğrusu , kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz ![]() Vahşi hâlâ korkuyordu, dedi ki: - Anladığıma göre bu bağışlama isteğe bağlı ![]() Ve bu samimi itiraflara, Rabbimizden hepimiz için bir cevap geldi: “Ey günah işlemekte haddi aşarak nefslerine karşı cinayet işlemiş kullarım! ’ın rahmetinden ümit kesmeyin ![]() ![]() ![]() Vahşi, ’ın büyüklüğü karşısında boynunu büktü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulallah, biz de Vahşi’nin yaptıklarını yaptık ![]() ![]() ![]() ![]() - Evet, bu tevbe eden herkes içindir ![]() Affettikçe affedileceğiz Ve Hind, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hind çok zeki bir kadındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey ’ın Rasulü! Bugüne kadar yer üzerinde senin meclisinden daha fazla nefret ettiğim bir meclis, bir ev yoktu ![]() ![]() Müşriklerin ileri gelenlerinden Saffan bin Ümeyye, bir zamanlar büyük mükafatlar vaat ederek Umeyr’i Efendimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Umeyr, Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Saffan kaçtı, gemiye binip gidecek, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() - Onu affediyorum, buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Peygamberin ne derece affedici olduğunu bilirsin ![]() Saffan hemen geri döndü ![]() ![]() ![]() ![]() - Beni affettiniz mi, diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() - Evet, dedi, affettim ![]() - O halde beni kendi halime bırakın, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() - İstersen dört ay yalnız kal, buyurdu ![]() Ve Saffan kendi arzusu ile müslüman oldu ![]() Affettikçe affa lâyık olacağız ![]() Affettikçe taştan katı kalbimiz yumuşayacak ![]() Ancak o zaman ağlayacağız ![]() Yoksa taş kalpler pişman olur mu? Toprağa döner, suya yönelir mi? Her zerresiyle yanarak der mi? “Ya Rabbi ben pişmanım!” Ellerimiz yanılır ![]() Dilimiz yanılır ![]() Gün gelir bir bir dökerler yapıp ettiklerimizi, bir bir anlatırlar ![]() Gönlümüz pişmanlığımızı bilir, tevbemize şahittir ![]() ![]() İncinir de pişman olur ![]() Elimizin işlediğini gönlümüz reddeder ![]() Biz pişmanız, hatalarımız çok ![]() Sana layık bir kul olamadık ![]() Taatımız az, şükrümüz az ![]() Sabrımız kalmadı ![]() Pişmanız Rabbim ![]() Birbirimizin günahını görmedik, görmeyeceğiz ![]() ![]() ![]() Lakin tevbelerimize şahidiz, pişmanlığımızı bildik ![]() ![]() ![]() ![]() Sen, topluca tevbe edin, dedin ![]() Kesin ve samimi bir dönüşle tevbe edin, dedin ![]() Pişmanız ya Rabbi! Kapındayız… AMIN AMIN AMIN |
![]() |
![]() |
|