![]() |
Sancaklasan Fetıh Ruhu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sancaklasan Fetıh RuhuSANCAKLASAN FETIH RUHU Muzaffer Tasyürek “Eger su tepenin zaptedildigini görmeden sehadet serbetini içersem, cesedimi sehit oldugum yere defnetmeyin ![]() ![]() 1358 yiliydi ![]() ![]() ![]() Süleyman Pasa bir ara havada bir av gördü ve omuzunda duran doganini havalandirdi ![]() ![]() ![]() Son Sözler, Büyük Vasiyetler Arkadaslari Süleyman Pasa’ya yetistiklerinde gördükleri manzara üzücüydü ![]() ![]() ![]() ![]() - Rabbim bana bir müddet daha ömür vermis olsaydi, tüm Rumeli’yi fethederdim ![]() ![]() ![]() Bunlar ölürken söylenen sözlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Benim cesedimi Bizans önlerinde ulasabileceginiz en uzak noktaya gömünüz ![]() Öyle de yapilmisti ![]() Tarihin sahitleri o olayi akillara sigmaz bir hadise olarak nakletmislerdir ![]() - Islâm ordusu garip bir saldiri baslatmisti ![]() ![]() ![]() ![]() O güzel insan Bizanslilar tarafindan aziz olarak kabul edildi ve yattigi yerde yillarca saygi gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölürken söylenen bu sözler, yillar sonra bir baska Osmanli pasasi Abdülezel Pasa tarafindan Rumeli’de Osmanli-Yunan savasinda (1897) Alasonya’da söylenmisti ![]() - Evlatlarim! Size son bir vasiyetim var ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülezel Pasa o savasta sehit oldu ve askerleri vasiyetini yerine getirerek onu Pinarhisar tepelerine defnettiler ![]() Fetih Ruhuyla Dirilen Rumeli Akinci gaziler Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evlad-i Fatihan, Osmanli kaynaklarinda “fî sebilillah (Allah yolunda) gaza ve cihad niyetiyle kabail (kabileler) ve asiretleriyle Anadolu’dan Rumeli yakasina geçip, din-i mübin ugruna hizmette bulunan”, kanunnamelerde “Devlet-i Aliyye’nin güzide ve cengâver, itaatli, ferman dinleyen askerlerinden olup, seferlerde, küffâr ile yapilan muharebelerde kendilerinden büyük fedakârlik ve yüz akligi görülen Yörük Taifesi” olarak vasf edilmistir ![]() ![]() Selçuklu, Anadolu Yarimadasi’ni camiler, kervansaraylar, hanlar, hamamlar, medreseler, sifahaneler, yollar, köprüler, çesmeler ile Islâmlastirip vatan yapmis, Asya’dan gelen boylari hep “Bati”ya yönlendirmisti ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sancaklasan Fetıh Ruhu |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sancaklasan Fetıh RuhuRumeli’nin Pîrî Sari Saltuk k ![]() ![]() Sari Saltuk’u bilir misiniz? Ya Tuna boylarindaki Babadag’i hiç duydunuz mu? Hayir mi? Bu sorularin cevabi çogumuz için zaten hayirdir ![]() ![]() ![]() ![]() Sari Saltuk, Haci Bektas Vilayetnamesi’nden, Ibni Batuta Seyahatnamesi’ne kadar birçok kaynakta yer alan tarihi bir sahsiyettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sari Saltuk, Türkistan’dan, Ahmed Yesevî dergâhindan, Horasan erenlerinden bir Allah dostu idi ![]() - Saltuk Muhammedim! Bektasim seni Rum’a göndersin ![]() ![]() Haci Bektas Veli, verilen emir dogrultusunda Sari Saltuk’u Dobruca’ya göndermis, o topraklarin Islâmlastirilmasina memur etmisti ![]() ![]() Türküleri Bile Unutuldu Tarihe 93 harbi olarak geçen 1877-78 Osmanli- Rus harbi, Evlad-i Fatihan için sonun baslangici oldu ![]() ![]() ![]() ![]() “Sevgili anacigim! Ebediyen kaybolmus bir evlat gibi, gönüllü olarak ikinci defa cepheye geldim ![]() ![]() ![]() Firka ve alay ile beraber hareket ettigimiz zaman tahminen ikiyüz kisiden meydana gelen bölügümüzün, harbe girdikten sonra mevcudu ancak yirmi kisi kalabildi ![]() ![]() Niçin üzüleyim? Insan ancak ellialtmis sene kadar yasayabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sagimda arkadasim sehid düstü, solumda subayimin kollari ve gövdesi parçalanip dagildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bulgar, hain ve gaddar bir düsmandir ![]() ![]() ![]() Ben bir köylü çocuguyum ![]() ![]() Kim bilir bu yigit askerin mezari hangi bilinmez yerde ![]() ![]() Kimligimiz Hatiralarda Sakli Biz Evlad-i Fatihan’in degil topraklarina, hatiralarina dahi sahip çikamadik ![]() ![]() ![]() ![]() Ne diyelim, kendi yasadigimiz yerlerde, yanibasimizda yok olup giden hatiralari görmezken, Balkanlar’da, Rumeli’nde olup-bitenlere karsi ne yapacaktik ki? Oysa silinen her iz kendi kimligimizin bir unsuruydu ![]() ![]() Biz her seye ragmen unutulan, unutturulan o izleri hatirlamaya, hatirlatmaya devam edecegiz ![]() ![]() ![]() Fatihalarimiz Evlad-i Fatihanlar için ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|