Pâdısâh'da Neferdır |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pâdısâh'da NeferdırPÂDISÂH'DA NEFERDIR Alâtini Köskü muhafiz kumandani kolagasi Rasim Celâleddin Bey, sultan Abdülhamîd Han' la konusmak için izin isteyerek huzuruna gelip; "Zât-i hümâyûnunuzu rahatsiz ettim, beni mazur görünüz, dört düvelle harp hâlinde oldugumuzu söylemem gerekiyor! ![]() " deyince, Sultan hayretle; "Dört düvelle mi?![]() Kim bunlar Râsim Bey? Hemen Allah ordu-yi hümâyûna nusret, kuvvet versin, insâallah zafer bizimdir?" diye sordu Râsim Bey basini yere egmis, aglayacak gibi konusuyordu: "Yunanistan, Bulgaristan, Karadag ve Sirbistan'la hakanim , ve maalesef yenilmek üzereyiz!![]() " Sultan; "Dört düvel birlesir de haberimiz olmaz mi Râsim Bey? Bu nasil bir gaflettir! Bu devletler birlesemezler ki!![]() Aralarinda kilise kavgasi var![]() ![]() Yillar yili süren Makedonya bogusmasini hatirlamiyor musunuz?![]() " diye sordu Râsim Bey; "Kiliseler kânununu çikararak, Meclis-i meb'ûsan ve ayan bu ihtilâfi hâl etti Basimiza bu islerin açilacagini kim bilebilirdi ki? Selanik bugün yarin düsmek üzere![]() ![]() Sizi Istanbul'a götürecekler Bunu hemen size haber vermek için emir aldim" dedi Buna çok üzülen Sultan Abdülhamîd Han büyük bir öfke ile; "Râsim Bey! Râsim Bey!![]() Selanik demek, Istanbul'un anahtari demektir! Ordumuz nerede, askerimiz nerede? Nasil birakilip da gidilir?![]() Birakip gidersek târih ve ecdâd bizim yüzümüze tükürmez mi?![]() Biraderim hazretleri buranin tahliyesine razi mi oldu?![]() Hayir, ben razi degilim! Yetmis yasimda olduguma bakmayin![]() ![]() Bana bir tüfek verin, asker evlâdlarimla beraber Selânik'i ben son nefesime kadar müdâfaa edecegim!" dedi![]() Fakat Sultan Resâd'in selâmi ve ricasi iletilince, bir Osmanli hanedani mensubu olarak Pâdisâh'in irâdesine boyun egmek durumunda olan sultan Abdülhamîd Han, istanbul'a nakledilmeyi kabul etti |
|
|
|