|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aştıran, çölü, mısır, seferinden, sevda, yavuzun |
![]() |
Çölü Aştıran Sevda / Yavuzun Mısır Seferinden.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çölü Aştıran Sevda / Yavuzun Mısır Seferinden..Gelin çöle bir sefer düzenleyelim şimdi ![]() ![]() O kadar yeşillik kırlar, doğa harikaları varken ne çölü kardeşim’ dediğinizi duyar gibi oluyorum ![]() Peki, ‘acaba hayatta çok istediğiniz bir şey için çölleri aşar mıydınız’ diye sorsam ![]() Biraz durdunuz değil mi? İnsan bu, bir şeyi sevmeye, istemeye görsün, dağları da aşar, çölleri de… İşte size bunu ispat eden çok çarpıcı bir örnekten bahsedeceğim bugün; Yavuz’un Mısır seferinden… Yıl 1516, Osmanlı ordusu Mısır’a doğru gidiyor ![]() Sina çölüne az kalmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir müddet sonra görüntü değişir; sarının hakim olduğu bir atmosfer ve tabii ki uçsuz bucaksız çöl; yani Sina ![]() Basra’nın yeşili ve ağaçları sadece hayallerdedir artık ![]() ![]() O esnada Yavuz yanındakilere bir emir verir: “Bana bir meyve getirin!” Olacak iş mi şimdi ![]() ![]() ![]() Ordunun bütün heryeri didik didik aranır ama nafile, bir yarım elma dahi yoktur hiç kimsede ![]() Padişaha çekine çekine gelip durum arz ederler ![]() ![]() ![]() – Eğer askerimden biri elini o dallara uzatsaydı, bu çöle girmezdim ![]() Mukaddes Emanetleri teslim almak maksadıyla çıkılan bu seferde Osmanlı askeri Yavuz tarafından işte böyle sınanmıştır ![]() ![]() ![]() Yürüyüş sürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Görmüyor musunuz, Hz ![]() ![]() Bu öyle bir cevaptır ki, herkes utancından yerin dibine geçer ![]() ![]() ![]() ![]() Evet yanlış duymadınız, sadece 13 gün ![]() Buna akıl sır erer mi? Ermez ![]() Çünkü bu bir aşk işi, sevda işidir ![]() ![]() ![]() Bir tavsiyeyle yazımızı bitirelim ![]() Eğer Topkapı Sarayı’na yolunuz düşerse –ki mutlaka düşürmelisiniz– Mukaddes Emanetleri ziyaret ederken Sina çölünü aşk ile aşan ordunun ve komutanının hatırasını mutlaka yâd ediniz ![]() Ne demişler “Aşıka Bağdat sorulmaz, dağları aşar gider ![]() |
![]() |
![]() |
|