|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
edebi, kanuni, sultan, süleymanın, şahsiyeti |
![]() |
Kanuni Sultan Süleyman'ın Edebi Şahsiyeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanuni Sultan Süleyman'ın Edebi ŞahsiyetiEDEBİ ŞAHSİYETİ Kanûnî Sultan Süleyman siyasi hayatında gösterdiği başarıyı sanat hayatında da gösterebilmiş bir padişahtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() XV ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gelişmeler içinde Kanûnî Sultan Süleyman'da edebiyata merak saldı ve güzel şiirler ortaya koydu ![]() Arapça, Farsça, ve Sırpça'yı çok iyi bilen Kanûnî Sultan Süleyman doğu İslam kültürüne vakıf olduğu gibi batı kültürünü de çok iyi tanımaktaydı ![]() ![]() ![]() ![]() İşte şair Muhibbî mahlaslı Kanûnî Sultan Süleyman da bu şairler arasında çok güzel şiirler yazmış ve onlardan etkilenmiştir ![]() Muhibbî, kelime manası olarak Arapça "hubb" kökünden "seven, sevgi besleyen, dost" anlamlarına gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Devrinin ünlü şairlerinden Zâtî, Bâkî ve Hayâlî gibi şairlerin etkisinde kalan Muhibbî, İran şiirinde de başta Nizâmî olmak üzere Selman ve Sâdi'den etkilenmiştir ![]() Aruza genellikle hakim olmasına karşılık bazen vezni bulamamakta ve bu yüzden şekil ahengi bozulmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şairler genellikle övülmek veya padişahtan maddi bir karşılık almak için şiir yazarlardı ![]() ![]() ![]() Şiirlerinde babası ile birlikte Şehzade Cem ve Fatih'in de etkileri görülmekle beraber daha çok aşk ve tabiat konularının dışına çıkılmaması şiirlerinin bu iki konuda toplanmasını zorunlu kılmıştır ![]() Kanûnî Sultan Süleyman hemen hemen bütün şiirlerinde aşk ve tabiat konularını işlemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Muhibbî'nin şiirlerinde nadir olarak dini-tasavvufi unsurlara da rastlanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Kanûnî Sultan Süleyman'ın şiirleri oldukça sadedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belli başlı Osmanlı şairleri tezkirelerinde Muhibbî'nin edebi yönüne temas etmekteler ![]() ![]() ![]() Şairleri bu derece koruyan, onları her zaman mükafatlandıran Kanûnî Sultan Süleyman bizzat kendiside edebi eserlerin konusu olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanûnî Sultan Süleyman gerek devleti iyi yönetmesi, gerek sanatkar ve şairlere gösterdiği ilgi gerekse başarılı bir şair olması nedeniyle XVI ![]() ![]() ![]() Yazdığı aşk, tabiat ve kahramanlık şiirleriyle büyük bir divan meydana getirecek başarıyı gösteren Muhibbî bilhassa ilk beyti dillerden düşmeyen şiiri ile akıllara kazınmıştır ![]() ![]() ESERLERİ Muhibbî en fazla şiir yazan Osmanlı padişahıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Divanları üzerine yapılan araştırmalarda 2799 gazeli, 1 terci-i bendi, 30 murabbası, 18 muhammesi, 56 kıt'ası ve 217 beyti olduğu ortaya çıkmıştır ![]() ç) MUHİBBÎ'DEN ÖRNEKLER GAZEL I 1- Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi 1- Halkın gözünde iktidâr gibi, zenginlik gibi değerli bir şey yok ![]() ![]() 2- Saltanat didükleri ancak cihân gavgasıdur Olmaya baht ü saâdet dünyede vahdet gibi 2- Saltanat dedikleri sadece bir dünyâ kavgasıdır ![]() ![]() 3- Ko bu ayş ü işreti çünkim fenâdur âkıbet Yâr-ı bâkî ister isen olmaya tâat gibi 3- Bu eğlenceyi yeme içmeyi bırak, sonu kötüdür ![]() ![]() 4- Olsa kumlar sağışınca ömrüne hadd ü aded Gelmeye bu şîşe-i çerh içre bir saât gibi 4- Ömrün, kumlar sayısınca sınırsız ve hesapsız olsa bile, o, şu dünyâ içinde bir saât gibi geçip gider ![]() 5- Gel huzûr etmek dilersen ey Muhibbî fâriğ ol Olmaya vahdet cihânda kûşe-i uzlet gibi 5- Ey Muhibbî, eğer huzûr içinde olmak istersen, ferâgat sâhibi ol, dünyâdan vazgeç ![]() ![]() GAZEL II 1- Müjde ey bîçare dil kim nâzla dilber gelür Hicr içinde mürde iken yine cisme cân gelür 1-Ey çaresiz gönül, müjdeler olsun sevgili naz ile yanına gelir ![]() ![]() 2- Girye ile gözlerüm Ya'kup-veş a'mâ idi Rûşen adlı gün gibi çün Yûsuf-ı Kenan gelür 2- Gözlerim ağlamaktan Yakup gibi kör olmuştu ![]() ![]() ![]() 3- Ey dil-i şûrîde bülbül gibi efgân eyle kim Ol letâfet ma'deni ol gonce-i handân gelür 3- Ey perişan gönül, bülbül gibi sende ağlayıp inle ![]() ![]() 4- Firkât ile hâlümi sorsan şehâ görsen ne der Dem olur kim yâş yirine gözlerimden kan gelür 4- Ey pâdişah, eğer sensiz, ayrılık ile halimi sorarsan, zaman olur gözlerimden yaş yerine kan gelir ![]() 5- Bu harâb olmuş gönül ma'mûr olısardur yine Ey Muhibbî nâz ile çün ol şeh-i hûbân gelür ![]() 5- Ey Muhibbî, bu harap olmuş gönül yine yapılacaktır ![]() ![]() GAZEL III 1- Geç kaşıyla gözleri her lahza âl üstündedir Kırmağa âşıkları her dem hayâl üstündedir 2- Bilse idin rahm ederdin derd-i dil ahvâlini Görse idin gözlerim yaşı ne hâl üstündedir 3- Dâd sarsaydın Bi'hamdullah ki kurtuldu zemin Mevsim-i güldür havalar i'tidâl üstündedir 4- Sahn-ı gülşende yine sultan gül divan edüb Ayak üzre sorular kendü nihâl üstündedir 5- Bağlanup virmez Muhibbî dâr-ı dünyâya gönül Anınçün kim bilür anı zevâl üstündedir Kanuni Sultan Süleyman Han’ın Hürrem Sultan için yazdığı gazel Celis-i halvetim, varım, habibim mah-ı tabanım Enisim, mahremim, varım, güzeller şahı sultanım Hayatım hasılım,ömrüm, şarab-ı kevserim, adnim Baharım, behçetim, rüzum, nigarım verd-i handanım Neşatım, işretim, bezmim, çerağım, neyyirim, şem’im Turuncu u nar u narencim, benim şem’-i şebistanım Nebatım, sükkerim, genc,m, cihan içinde bi-rencim Azizim, Yusuf’um varım, gönül Mısr’ındaki hanım Stanbulum, Karaman’ım, diyar-ı milket-i Rum’um Bedahşan’ım ve Kıpçağım ve Bağdad’ım, Horasanım Saçı varım, kaşı yayım, gözü pür fitne, bimarım Ölürsem boynuna kanım, meded he na-müsülmanım Kapında çünki meddahım, seni medh ederim daim Yürek pür gam, gözüm pür nem, Muhibbi’yim hoş halim! Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman’ın mahlası) Bugünkü dille; Benim birlikte olduğum, sevgilim, parıldayan ayım, Can dostum, en yakınım, güzellerin şahı sultanım ![]() Hayatımın, yaşamımın sebebi Cennetim, Kevser şarabım Baharım, sevincim, günlerimin anlamı, gönlüme nakşolmuş resim gibi sevgilim, benim gülen gülüm, Sevinç kaynağım, içkimdeki lezzet, eğlenceli meclisim, nurlu parlak ışığım, meş’alem ![]() Turuncum, narım, narencim, benim gecelerimin, visal odamın aydınlığı, Nebatım, şekerim, hazinem, cihanda hiç örselenmemiş, el değmemiş sevgilim ![]() Gönlümdeki Mısır’ın Sultanı, Hazret-i Yusuf’um, varlığımın anlamı, İstanbul’um, Karaman’ım, Bütün Anadolu ve Rum ülkesindeki diyara bedel sevgilim ![]() Değerli lal madeninin çıktığı yer olan Bedahşan’ım ve Kıpçağım, Bağdad’ım, Horasan’ım ![]() Güzel saçlım, yay kaşlım, gözleri ışıl ışıl fitneler koparan sevgilim, hastayım! Eğer ölürsem benim vebalim senin boynunadır, çünkü bana eza ederek kanıma sen girdin, bana imdad et, ey Müslüman olmayan güzel sevgilim ![]() Kapında, devamlı olarak seni medhederim, seni överim, sanki hep seni öğmek için görevlendirilmiş gibiyim ![]() Yüreğim gam ile, gözlerim yaşlarla dolu, ben Muhibbi’yim, sevgi adamıyım, bana bir şeyler oldu, sarhoş gibiyim ![]() ![]() şiiri neredeyse bir iletişim tarzı haline getirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() meyve ağaçlarını sarınca karınca, günah var mı karıncayı kırınca hocası gelir, kağıdı görür ve cevabını yazar: yarın hakk'ın divanına varınca, süleyman'dan hakkın alır karınca sultan süleyman'ın, kendisine isyan edip iran şahı'na sığınan oğlu beyazıt'la mektuplaşmaları da şiir şeklindedir ![]() ey serasker aleme, sultan süleymanum baba tende canım, canımın içinde cananım baba bayezidine kıyar mısın benim canım baba bigünahım hak bilir devletli sultanım baba enbiya serdefteri, iki adem hakkıçün, hem dahi, musa ile isa, meryem hakkıçün kainatın serveri, ol ruh'i azem hakkıçün bigünahım hak bilir devletli sultanım baba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tutalım ki iki elim baştan başa kanda ola, bir meseldir söylenir ki, kul günah etse ne ola bayezit'in suçunu bağışla kıyma bu kula bigünahım hak bilir devletli sultanım baba ![]() kanuni oğlunun ihanetinden dolayı çok yaralı ve üzgündür ![]() ![]() ey her an başkaldırı ve isyanla meşgul oğul boynuna fermanımı takmayan oğul, ben kıyar mıydım sana ey beyazıt hanım oğul, bigünahım deme, bari tevbe kıl canım oğul ![]() peygamberler veliler ve bütün ulular hakkıçün nuh, ibrahim, musa ve meryem oğlu hakkıçün hatm-i asarı nübüvvet, fahri alem hakkıçün, bigünahım deme bari tevbe kıl canım oğul ![]() adem adın etmeyen mecnuna sahralar durak, büyüğe itaatten kaçanlar daima düşer ırak, kader değildir der isen hasretle firak, bigünahım deme bari tevbe kıl canım oğul ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tutalım ki iki elin baştan başa kanda ola, madem pişman oldun, biz de affetsek ne ola bayezidim, suçunu bağışlarım gelsen yola bigünahım deme, bari tevbe kıl canım oğul ![]() |
![]() |
![]() |
|