![]() |
Azız Mahmud Hüdâî Hazretlerı (.... - 1628) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azız Mahmud Hüdâî Hazretlerı (.... - 1628)Celveti târîkatinin feyiz, ilim ve ask ehli büyük pîri olup Sivrihisar’lidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dergâh kapisi üzerine su beyit yazilmistir: "Eger vasil olam dersen dilâ sen sirri maksûda Gel âdâb ile yüz sür âsitân-i Seyh Mahmud’a" Divaninda mürsidâne ve âsikâne ilâhî, gazel ve siirleri mevcuttur ![]() ![]() ![]() Hüdâ’ya hamd-ü minnet evvel ve âhir Ki oldur zâhir ve bâtinda zâhir Zuhûru perde olmustur zuhûra Gözü olan delil ister mi nûra Günes zâhir degil midir karindas Ne var görmezse ani çesm-i huffas* Aziz Mahmud Hüdâî Hazretlerinin ilâhî olarak bestelenmis meshur bir siiri ise, asagidaki "Bana Allah'im Gerek" isimli siiridir: Bana Allah'im Gerek Neyleyim ben dünyayi, bana Allah'im gerek Gerekmez mâsivâsi, bana Allah'im gerek Ehli dünya dünyada, ehli ukbâ ukbâda Her biri bir sevdada, bana Allah'im gerek Dertli dermanin ister, kullar sultanin ister Âsik cananin ister, bana Allah'im gerek Fâni devlet gerekmez, türlü ziynet gerekmez Haksiz Cennet gerekmez, bana Allah'im gerek Mecnûn ister Leylâ’yi, Vâmik özler Azrâ’yi Nidem gayri sevdayi, bana Allah’im gerek Bülbül güle eder zâr, pervâneyi yakmis nâr Her kulun bir derdi var, bana Allah'im gerek Beyhude hevâyi ko, Hak’ki bulagör yâhu Hüdâî’nin sözü bu, bana Allah'im gerek alıntı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|