Cezîrî |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
CezîrîCEZÎRÎ Evliyânın büyüklerinden İsmi Abdülkâdir bin Muhammed bin Abdülkâdir bin Muhammed bin Yahyâ bin Muhammed bin Nasr'dır Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerinin torunlarından olup, soyu Peygamber efendimize ulaşır, seyyiddir 1475 (H 880) senesi Mısır'da doğdu 1569 (H 977) senesinde Hama'da vefât etti![]() Cezîrî, ilim ve edeb üzere yetişti Bir zaman Kâhire'ye gelmişti Orada bir ihtiyâcı sebebiyle velî bir zâtın torunu olan İbn-ül-Enbâbî'ye uğradı İbn-ül-Enbâbî onu bir takım uygunsuz sözlerle üzdü Bunun üzerine Cezîrî kırık bir kalp ile evine döndü O gece duâ edip kendisine yapılan muâmeleyi dedesi Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerine arzetti O gece yarısı kapısı çalındı Kalkıp baktığında İbn-ül-Enbâbî'yi kapıda gördü İbn-ül-Enbâbî özür dileyip ellerine sarıldı İhtiyâcı olan şeyi yerine getireceğini söyledi Cezîrî buna hayret edip, gece yarısı gelmesinin sebebini sordu İbn-ül-Enbâbî yaşlı gözlerle şöyle anlattı:"Rüyâmda hem Abdülkâdir Geylânî hazretlerini hem de ceddim Enbâbî'yi gördüm Abdülkâdir Geylânî hazretleri bana; "Eğer deden İsmâil Enbâbî bu hususta sana şefâat etmeseydi, yaptığın işten dolayı cezâ görecektin " dedi Dedem de dedi ki: "Şimdi, kalk, yastığının altındaki yılanı öldür " Bu korkuyla kalktım, yastığımı kaldırdığımda bir yılan gördüm ve onu öldürdüm Hatâmı anladım ve bu vakitte sana geldim " İbn-ül-Enbâbî, tövbe etti, tekrar tekrar özür diledi ve hemen Cezîrî'nin ihtiyâcını karşıladı![]() Cezîrî kıymetli eserler yazdı Bunlardan bâzıları şunlardır: 1) Dürer-ül-Ferâid-ül-Münazzama fî Ahbâr-il-Hâc ve Tarîkı Mekke el-Muazzama, 2) Hülâsât-üz-Zeheb fî Fadl-il-Arab, 3) Umdet-üs-Safve fî Hall-il-Kahve, 4) Mecmû' Fîhi Eş'âr ve Mürâselât ve Fevâid![]() 1) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c 2, s 962) Mu'cem-ül-Müellifîn; c 5, s 3003) El-A'lâm; c 4, s 444) Brockelman; Gal 2, s 3255) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c 13, s 370 |
|
|
|