Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abbas, abdullah, ali, bin

Ali Bin Abdullah Bin Abbâs

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ali Bin Abdullah Bin Abbâs

ALİ BİN ABDULLAH BİN ABBÂS

İslâmiyetin ilk asırlarında yetişen velîlerden İsmi, Ali bin Abdullah bin Abbâs bin Abdülmuttalib; künyesi, Ebü'l-Hasan Ebû Muhammed'dir Soyu, Peygamber efendimizin dedesine ulaşır 660 (H40) senesinde doğdu 736 (H118) senesinde Suriye hac yolu üzerindeki Humeyme şehrinde vefât etti Oraya defnedildi

Ali bin Abdullah, babasının en küçük oğlu idi Hazret-i Ali'nin şehîd edilmesinden az önce doğdu

Hazret-i Ali, birgün, Ali bin Abdullah'ın babası Abdullah'ı öğle namazında görememişti Yanındakilere;

"Ona ne oldu? Bugün öğleye gelmedi?" buyurunca;

"Onun bir oğlu oldu!" dediler Hazret-i Ali öğle namazını kılınca, yanındakilere;

"Berâberce onun yanına gidelim" dedi Oraya vardıklarında, onu tebrik etti ve Allahü teâlâya şükretti "Allahü teâlâ, ihsân buyurduğu oğlunu sana mübârek kılsın İsim vermemişsen, ben vereyim" deyip, çocuğu istedi Çocuğu getirdiklerinde, onu aldı, parmağını damağına sürdü Ona duâ buyurdu Sonra, onu babası Abdullah'a vererek"İsmini Ali, künyesini Ebü'l-Hasan koydum!" buyurdu

Ali bin Abdullah'ın soyu, Peygamber efendimizin akrabâlarına dayanması sebebiyle büyük îtibâr gördü Babasının terbiye ve himâyesinde yetişti Babası gibi fazîlet sâhibi bir zât oldu Babasından sonra Kâbe'deki Sikâye (hacılara zemzem suyu dağıtma) ve Rifâde (hacılara yemek yedirme) vazîfesini yürüttü Abbâsî halîfelerinin dedesidir

Ali bin Abdullah çok namaz kılardı Günde bin rekat namaz kıldığı rivâyet edilmiştir Bu sebeple kendisine Seccâd (çok secde eden) lakabı verildi Bahçesinde beş yüz kök zeytin ağacı vardı Hergün her bir ağacın altında iki rekat namaz kılardı Bu sebeple kendisine dizleri nasırlı mânâsına "Züs'Sefenât" lakabı da verildi

Ali bin Abdullah babasından, Ebû Hüreyre, Abdullah ibni Ömer ve Ebû Saîd-i Hudrî'den hadîs-i şerîf rivâyet etti Kendisinden de oğulları Muhammed, Îsâ, Abdüssamed, Süleymân, Dâvûd, Sa'd bin İbrâhim, Zührî, Habîb bin Ebû Sâbit, Abdullah bin Tâvus ve başkaları hadîs-i şerîf rivâyetinde bulundular

Ali bin Abdullah, Hişâm bin Abdülmelik'in yanına gitmişti Halîfenin yanındaki iki oğlu Seffâh ve Mansur vardı Halîfe ona yer açıp, oturttu Çok alâka gösterdi Bir ihtiyâcı olup olmadığını sordu Otuz bin dirhem borcu olduğunu söyledi Bunun üzerine halîfe derhâl bu borcun ödenmesini emretti O da teşekkür etti ve çıkıp gitti

Ali bin Abdullah'ın Hicazlılar yanında kıymeti çoktu Hişâm bin Süleymân bin Mahzûmî der ki:

"Ali bin Abdullah hac için Mekke-i mükerremeye gelmişti Mescid-i Haram'a girince herkes meclislerini ve sohbetlerini bırakıp, onun yanına koşup çok hürmette bulundular Oturursa, oturdular, kalkarsa kalktılar Yürürse, etrafında yürüdüler Mescid-i Haram'dan ayrılıncaya kadar bir an bile yanından ayrılmadılar"

Ali bin Abdullah uzun boylu, heybetli, güzel yüzlü bir zât idi Sesi gür ve çok tesirliydi Allahü teâlâdan af ve merhâmet husûsunda Peygamber efendimizin şu hadîs-i şerîfini bildirdi:

"Kim istiğfâra iyi sarılırsa, Allahü teâlâ, onu her türlü keder ve sıkıntıda bir ferahlık ve rahatlık, darlık zamânında ise, çıkış ihsân eder Onu, kendisine yetecek şekilde rızıklandırır"

Allahü teâlâyı, Peygamber efendimizi ve O'nun akrabâlarını sevme husûsunda babasından rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîf de şöyledir:

"Verdiği rızıklarla beslediği için, Allahü teâlâyı seviniz Allahü teâlâyı sevdiğiniz için beni seviniz Beni sevdiğiniz için, Ehl-i beytimi seviniz"

1) Hilyet-ül-Evliyâ; c3, s207
2) Tehzîb-üt-Tehzîb; c7, s357
3) El-A'lâm; c4, s302
4) Vefeyât-ül-A'yân; c1, s323
5) Tabakât-ı İbn-i Sa'd; c5, s312
6) Şezerât-üz-Zeheb; c1, s148
7) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c2, s115, 116

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com