![]() |
Ali Bin Bendâr Sayrafî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ali Bin Bendâr SayrafîALİ BİN BENDÂR SAYRAFÎ Evliyânın büyüklerinden ![]() ![]() ![]() ![]() Ali bin Bendâr; Nişâbûr'da Ebû Osman Hayri ve Mahfûz'un; Semerkand'da, Muhammed Fazl-ı Belhî'nin; Belh'de Muhammed Hânın; Cürcân'da Ali Cürcânî'nin; Rey'de Yûsuf Hüseyin'in; Bağdat'ta, başta Cüneyd-i Bağdâdî olmak üzere, Ruveym, İbn-i Atâ, Sem'un ve Ebû Muhammed Cerîr'in; Şam'da Tâhir-i Makdîsî, İbn-i Celâ ve Ebû Amrı Dımeşkî'nin; Mısır'da, Ebû Bekir Mısrî, Ebû Bekr Rakkas ve Ebû Ali Rodbârî'nin sohbetlerinde bulunmuş, bu âlimlerden ilim öğrenmiş, hadîs-i şerîf dinleyip rivâyet etmiştir ![]() Ali bin Bendâr, hadîs ilminde sika, güvenilirdi ![]() ![]() ![]() "Onlar birçok velîyi görüp ilim ve feyz aldı, ben ise çokları ile görüşmedim ![]() ![]() Şöyle anlatılır: Birgün Ali bin Bendâr, Şeyh Ebû Abdullah Hafîf ile bir köprüye geldiler ![]() ![]() "Ne sebeble önden yürüyeyim?" dedi ![]() ![]() ![]() Kendisi anlatır: "Şam'a gitmiştim ![]() ![]() "Ne zaman Şam'a geldin?" dedi ![]() ![]() "İbn-i Cûsa'nın yanında hadîs-i şerîf yazıyordum" deyince, bana; "Nâfilenin fazîleti, seni birçok vazifeden alıkoydu ![]() ![]() Kendisine sirke ile ilgili olarak sorulduğunda, şu hadîs-i şerîfi okuyarak cevab verdiler: "Sirke ne güzel yemektir" ![]() Ali bin Bendâr buyurdu ki: "Dünyâ temeli zorluk üzerine kurulmuş bir evdir ![]() ![]() "İnsanlar Allahü teâlâyı heves ve kolaylıkla ararlar ![]() ![]() "İnsanlara muhâlefet etmekten uzak ol!" "İlmin yararlı bir hâlde bulunması için, onun bulunduğu yer olan kalbin temiz olması lâzımdır ![]() 1) Tabakât-us-Sûfiyye; s ![]() 2) Tabakât-ül-Kübrâ; c ![]() ![]() 3) Nefehât-ül-Üns Tercümesi; s ![]() 4) Nefehât-ül-Üns; s ![]() 5) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c ![]() ![]() 6) Tabakât-ı Ensârî; s ![]() 7) Sefînet-ül-Evliyâ; s ![]() |
![]() |
![]() |
|