![]() |
Ali Bin Fudayl |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ali Bin FudaylALİ BİN FUDAYL Evliyânın büyüklerinden, hadîs âlimi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali bin Fudayl, birgün birisinin; "O gün insanlar, âlemlerin Rabbi için (O'na hesap vermek için kabirlerinden) kalkacaklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birgün ağlıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali bin Fudayl, babasından önce vefât etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NE İÇİN AĞLIYORSUN? Hadîs âlimlerinden, Ali bin Fudayl vardı, Allah'tan korkusundan, her günahtan kaçardı ![]() Birgün ağlıyor idi, babası sordu ona: "Ne için ağlıyorsun, ey yavrum, söyle bana?" Dedi ki: "Babacığım, kıyâmet gününde biz, Bir arada olmazsak, nice olur hâlimiz? Şimdi olduğu gibi, olmazsak bir arada, Bunu düşünüyorum, ağlıyorum burada ![]() Babası cevâbında, dedi ki evlâdına: Abdullah bin Mübârek, şöyle demişti bana: "Dünyâdan kesilirse, bir kişi Allah için, Hâli ne de güzeldir, böyle olan kişinin ![]() Fudayl bin Iyâd der ki, evlâdım Ali'yi ben, Gördüm kendi kendine, şu sözleri söylerken: "Ey nefsim Cehennem'den, kurtuluş ne zamandır? Şâyet kurtulamazsan, hâlin ne de yamandır ![]() Fudayl bin Iyâd der ki: "Bir keçimiz var idi, Bu keçi, başkasının, arpasından yemişti ![]() O günden îtibâren, o keçinin sütünden, Kimse süt içmemişti, ailemiz içinden ![]() Ali bin Fudayl birgün, bir yerde otururken, Bir âyet-i kerîme, işitmişti birinden: "Âlemlerin Rabbine, hesâb vermek üzere, İnsanlar o gün kalkıp, toplanırlar bir yere ![]() Bayılıp düştü hemen, âyetin dehşetinden, Gelemedi kendine, fazla teessüründen ![]() Bu zâtlar hürmetine, yâ Rabbî, bizi affet, Böyle "yakîn îmânı", bizlere de ihsân et! 1) Hilyet-ül-Evliyâ; c ![]() ![]() 2) Tehzîb-üt-Tehzîb; c ![]() ![]() 3) Tabakât-ül-Evliyâ; s ![]() 4) Tabakât-üs-Sûfiyye; s ![]() 5) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|