Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
balevî, şihabüddin

Şihâbüddîn Ba'levî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şihâbüddîn Ba'levî

ŞİHÂBÜDDÎN BA'LEVÎ

Evliyânın büyüklerinden İsmi, Ahmed bin Abdürrahmân'dır Doğum târihi ve yeri bilinmemektedir 1539 (H 946) senesinde Terîm'de vefât etti Zenbel kabristanına defnedildi Kabri, ziyâret mahallidir İlmi ile amel eden bir zât idi Kabir ehlinin hâllerini, onların azab ve sevinç durumlarını, Allahü teâlânın izni ile bilirdi Çok kerâmetleri vardır

Şihâbüddîn Ba'levî'ye birgün, bâzı kimselerin, büyük âlim Ahmed bin Îsâ'ya âit olduğu söylenen kabrin, hakîkatte onun kabri olmadığını söyledikleri arzedildi Bunun üzerine Şihâbüddîn Ba'levî, Ahmed bin Îsâ'nın kabrini ziyâret etti Kabri ziyâret esnâsında, bir heybet hâli onu kapladı Bu hâli geçtikten sonra; "İmâm Ahmed bin Îsâ'nın rûhâniyeti ile görüştüm Ona, buranın kabri olup olmadığını sordum O da bana; "Evet, kabrim hakîkaten burasıdır" dedi Sonra ona bir hâcetimi, ihtiyacımı arz ettim Bana, hâcetimin kolaylıkla halledileceğini söyledi" dedi Sonra Bûr denen köydeki câmiye gitti Oturur oturmaz o hâceti yerine geldi

Şihâbüddîn Ba'levî, Terîm'deki evinde, Huccet-ül-İslâm İmâm-ı Gazâlî'nin rûhâniyeti ile görüştü İmâm-ı Gazâlî'den bütün kitaplarını okuduğunu ve bu kitapları okutmaya izin verdiğine dâir icâzet istedi İmâm-ı Gazâlî de ona icâzet (diploma) verdi

Şihâbüddîn Ba'levî, birisinden, evine kapı yapmak için tahta istedi O şahıs da; "Kur'ân-ı kerîmi ezberlememi temin edersen, sana istediğin o tahtayı veririm" dedi Bunun üzerine Şihâbüddîn Ba'levî o şahsa; "Ağzını aç!" buyurdu Bu şahıs ağzını açınca, ağzına üç kere ağzının suyundan sürdü O şahıs, ondan sonra sür'atli bir şekilde Kur'ân-ı kerîmi ezberledi

Şihâbüddîn Ba'levî, talebesi Abdullah Ayderûs'a şöyle dedi: "Uzak bir memleketin halkı, senden istifâde edecek Hadramut halkı seni görmeyi çok arzulayacak" Nitekim, bir müddet sonra, Şihâbüddîn Ba'levî'nin dediği çıktı Abdullah Ayderûs, Hindistan'a gitti Oradaki Ahmedâbâd şehrinde vefât edinceye kadar kaldı

Şihâbüddîn Ba'levî, talebelerinden bâzılarına, insanlara fâideli olabilecekleri işleri yapmak husûsunda izin vermişti İbn-i Şerîf'e, yılanların zarar vermemesi husûsunda duâ yazmaya izin vermişti İbn-i Şerîf, yılanın zararından korunmak için mürâcaat edenlere, bâzı âyet-i kerîmeleri yazıp verirdi Bu yazıları taşıyanları yılanlar sokmazdı İbn-i Mudâda, burnundan hasta olanlara duâ yazardı

1) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c1, s328
2) Nûr-us-Safîr; s203
3) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c14, s375

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com