![]() |
İmam-İ Gazali Hazretleri, |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Gazali Hazretleri,İmam-ı Gazali hazretleri, her Müslümanın nefsini hesaba çekmesini tavsiye ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey nefsim! Akıllı olduğunu iddiâ ediyorsun ve sana ahmak diyenlere kızıyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey nefsim! Anladım ki, dünyanın nîmetlerine ve lezzetlerine alışmışsın ve kendini onlara kaptırmışsın! Cennete ve Cehenneme inanmıyorsan, bâri ölümü inkâr etme! Bu nîmet ve lezzetlerin hepsini senden alacaklar ve bunların ayrılık ateşi ile yanacaksın! Bunları istediğin kadar sev, istediğin kadar sıkı sarıl ki, ayrılık ateşi, sevgin kadar çok olur ![]() ![]() ![]() Dünyaya niye sarılıyorsun? Bütün dünya senin olsa ve dünyadaki insanların hepsi sana secde etse, az zaman sonra sen de, onlar da toprak olacaksınız! İsimleriniz unutulacak, hâtırlardan silinecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “HER GÜN BİR GÜNAH İŞLESEM!” Bir zât, nefsini muhâsebeye çekmek üzere, ömrünü hesapladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zât, her günkü bir günâhı için böyle yaparsa, günde birçok günah işleyen kimselerin ne yapması lâzım gelir?! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Gazali Hazretleri,İslâm âlimi imam-ı Muhammed Gazâlî [450] hicrî senesinde Tus şehrinde tevellüd etmiş, 505 [m ![]() ![]() “HERKES KENDİ HESABINA BAKSIN” Enbiyâ sûresi, kırkyedinci âyetinde meâlen, (Kıyâmet günü terâzî kuracağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüklerden biri, bir talebesini, diğerlerinden daha çok severdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır mâliye nâzırının zevcesi olan Zelîha, Yûsüf aleyhisselâmı, kendisine çağırınca, önce kalkıp büyük olduğunu sandığı, bir heykelin yüzünü örttü ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Allahü teâlâ, Adn ismindeki Cenneti, şu kimseler için hazırladı ki, günah işleyecekleri zaman, Onun büyüklüğünü düşünüp, Ondan hayâ ederek, günahlardan kaçınırlar) ![]() İnsanlar, birbirinin dışını görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ÇOK GÜNAH İŞLEDİM?” Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: (Allahü teâlâyı görür gibi ibâdet ediniz! Siz, Onu görmüyorsanız da, O sizi görüyor) ![]() ![]() Bir Habeşli, Resûlullah efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) huzuruna gelip, “Çok günah işledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Gazali Hazretleri,İmam-ı Gazali hazretleri, “İhya-u Ulûm’id-din” kitabında şöyle nakleder: Resûlullah “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” Efendimiz şöyle buyurdular: (Allahü teâlânın yüz rahmeti vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayet edilir ki kıyamet gününde Allahü teâlâ Arş’ın altına şöyle yazar: ‘Rahmetim gazabımı geçmiştir ![]() ![]() ![]() Allahü teâlâ, kıyamet gününde Âdem aleyhisselamın zürriyetinden yüz bin kere yüz bin ve on bin kere yüz bin kişi hakkında şefaatini kabul eder ![]() Allahü teâlâ kıyamet gününde mü’minlere şöyle der: “Benimle mülâkî olmayı sever miydiniz?” Mü’minler “Ey Rabbimiz! Evet, severdik” derler ![]() ![]() *** Hizmetçileriyle beraber, saz çalarak, şarkı söyleyerek, orası senin burası benim diyerek her tarafta gezen, Şağvane isminde bir kadın vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Şeyh, ben kötü ve günahkâr bir kadınım ![]() - Ey kadın, Allah’ın rahmetinin ve affının hududu yoktur ![]() ![]() - Ey Şeyh, ben işte o dediğin Şağvane’yim ![]() ![]() ![]() Kadın bunları söyledikten sonra “Allah” diyerek yere düşer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|