![]() |
Berk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() BerkBERK Şam velîlerinin büyüklerinden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün, Şam kâdısı hayvanına binmiş bir yerden geçiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Şu anda Mensûre vak'ası meydana geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İŞİ GECİKTİRMEYİN Şam şehrinde yetişen, büyük bir evliyâdır, Şaşılacak yüzlerce, kerâmetleri vardır ![]() Güzel ahlâk sâhibi, üstün bir velî idi, Herkesçe sevilir ve çok hürmet edilirdi ![]() Bir gün Şam'ın kâdısı, binerek hayvanına, Hayvanını durdurup, ona baktı bir zaman ![]() Zîrâ hazret-i Berk'in, hâli çok mânidardı, Bir elinde kalın ve büyük bir sopa vardı ![]() Bir hırka duruyordu, önünde hem o zaman, O hırkaya şiddetle, vuruyordu durmadan ![]() Her vuruşta, hırkadan, kalar fışkırıyordu, Vurdukça çıkan kanlar, etrâfa sıçrıyordu ![]() Sanki harp ediyordu, düşmanla hazret-i Berk, Kendinden geçiyordu, "Allah Allah" diyerek ![]() Hayretten dona kaldı, o an kâdı efendi, O hal sona erince, yaklaşıp suâl etti ![]() Dedi ki: "Ey efendim, ne idi o hâliniz? Hikmetini bana da, lütfen söyler misiniz?" Buyurdu: "Kâfirlerle, müminlerden bir ordu, Falan yerde tutuşmuş, çetin harp ediyordu ![]() Müminler zayıf idi, yardım ettim onlara, Çok şükür müslümanlar, gâlip geldi küffâra ![]() Eğer yetişmeseydim, yardımına onların, Hezîmeti olurdu, bu harp müslümanların ![]() Kâfirlerin halleri, çok fenâdır şu anda, Ve küffâr kanlarıydı, o fışkıran kanlar da ![]() Şam kâdısı duyunca, hazret-i Berk'ten bunu, Anladı bu kimsenin, hâl ehli olduğunu ![]() O günün târihini, not etti bir kenara, Müslümanlar dönünce, sordu bunu onlara ![]() Onlar da hâdiseyi, şöylece anlattılar, Dediler: "Kuvvetliydi, kat be kat bizden onlar ![]() Mağlup oluyorduk ki, neredeyse küffâra, Havada çok heybetli, bir zât gördük o ara ![]() Elindeki sopayla, düşmana vurdu, vurdu, Vurdukça küffâr kanı, etrafa sıçrıyordu ![]() Onun yarıdmı ile, düşmana gâlip geldik, Lâkin o zât kim idi, onu hiç bilemedik ![]() Şam kâdısı dedi ki: "O, hazret-i Berk idi, Size tâ Şam şehrinden, yardıma gelmiş idi ![]() Derdi ki: "Ey insanlar, sakın gaflet etmeyin, Tövbe ve istiğfârı, bir an gecktirmeyin ![]() "Sonra tövbe ederim", derseniz bu gün eğer, Nasib olmayabilir, âni gelir eceller ![]() İşi, biraz sonraya, bırakmayın ki aslâ, Böyle geciktirenler, pişmân olur pek fazla ![]() Zîrâ buyurmuştur ki, bir gün Nebiyy-i zîşân; "Sonraya bırakanlar, elbette eder ziyân ![]() Aklı olan, dünyâda, gelmeden henüz ecel, Ölüm ve Âhirete, hazırlanır mükemmel ![]() Bilir ki dünya fânî, ebedîdir âhiret, Esas âhiret için, gösterir fazla gayret ![]() 1) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c ![]() ![]() 2) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|