Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ali, nâtikî

Ali Nâtikî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ali Nâtikî

ALİ NÂTİKÎ

Horasan velîlerinden İsmi Ali, künyesi Ebû Muhammed'dir Lakabı Radiyüddîn, mahlası ise Nâtikî'dir Nesebi, Peygamber efendimize dayanır Horasan civârında Uçyar köyünde doğdu Doğum târihi belli değildir İlim tahsîli için Tebriz'e gitti Zamânın âlimlerinden ilim öğrendi, tahsîlini tamamladıktan sonra Herat'a kâdı tâyin edildi

Ali Nâtikî, kâdı iken bir rüyâ gördü Rüyâsında kıyâmet kopmuştu Halk, Arasat meydanında toplanmıştı Günahkârların hesapları görülmüş olanlarını zebanîler yakalayıp Cehennem ateşine atmak için götürüyorlardı Cehennem'e müstahak olanların başında kâdı tâifesi geliyordu Bir ara, sıra Herât'ın eski kâdısına geldi Bu zât kollarından sürüklenerek götürülürken feryad içinde AliNâtikî'yi de göstererek; "Benim yerime kâdı olan budur Bunu da benimle ateşe atın!" deyince, Zebânîler Seyyid Ali'yi de yakalayıp sürüklemeye başladılar O da feryâd içinde yardım istemeye başladı Bu sırada bir zât gelip, onun ellerini çözüp, zebânîlerin elinden kurtardı Seyyid Ali heyecan içinde uyandı Hemen tövbe ve istiğfâr etti Sonra kâdılıktan ayrılarak rüyâsındaki zâtı aramaya başladıSoranlara kâdılıktan ayrılış sebebini hiç söylemedi Bir köyden geçerken, yanına bir zât gelip; "Sizi hocam istiyor" diyerek Ali Nâtikî'yi berâberinde bir dergâha götürdü Ali Nâtikî ile hocasının huzûruna girdi O zât; "Rüyânda gördüğün o zâta çok benziyor muyuz?" buyurunca, Ali Nâtikî'nin o anda aklı başından gitti Hemen o zâtın elini öperek, ona talebe oldu Ondan tasavvuf yolunu öğrenerek, yüksek mertebelere kavuştu Sonra hocası tarafından insanlara doğru yolu anlatmakla vazîfelendirildi

Seyyid Ali Nâtikî, insanlara doğru yolu anlatmakla vazîfeli olduğu Horasan'da iken, 1378 (H780) senesinde vefât etti Niko denen köyde gömülüdür

1) Lemezât

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com