![]() |
Hasan-İ Basrî Hazretleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hasan-İ Basrî HazretleriHasan-ı Basrî hazretleri tasavvuf yoluna girmeden önce inci ticâreti ile meşgûl olurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vezir; “Bugün bir tören var, yarın takdim edelim” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük bir meydanın ortasında süslü bir çadır kurulmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan-ı Basrî vezire, yapılan törenle ilgili bilgi sordu ![]() “ELİMİZDEN BİR ŞEY GELMİYOR” “Çadırın ortasındaki duran tabut Rum Kayserinin oğluna aittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hasan-İ Basrî HazretleriHasan Basri hazretleri, Tâbiînin en büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “YETMİŞ YILDIR CAN ÇEKİŞİYOR!” Bir gün kendisine; - Falan kimse can çekişiyor, dediler ![]() - Öyle demeyin! O kimse yetmiş yıldır can çekişiyor, kurtulmak istiyor ![]() ![]() *** Bir gün bir zat Hasan Basri hazretlerine gelerek yalvarır: “Aman efendim! Ne olur? Allah için bize bir yardımda bulununuz ![]() ![]() ![]() “Nedir derdin? Ne hususta yardım edelim? Önce derdini ve ihtiyacını isteğini söyle ki sana yardım edebilelim” der ![]() “Efendim! Benim çok akıllı bir kızım var, onu çok severim, şimdi bu akıllı kızıma bir şeyler oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yavrum neden ağlıyorsun? Gözlerin ağlamaktan temelli kör olabilir! Sebebini bize söylersen sana yardımcı olabiliriz ![]() ![]() “NASİHAT ETMEYE GELDİK! ![]() ![]() “Efendim benim hiçbir hastalığım yoktur sıhhatim gayet yerindedir ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan Basri Hazretleri bu hadiseden çok duygulanır, gözlerinden yaşlar akar ve şöyle der: “Nasihat etmeye geldik nasihatimizi aldık, Hekim olmaya geldik hekimimizi bulduk ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hasan-İ Basrî Hazretleriİslam büyükleri buyuruyor ki: “Cömertlik, hiçbir karşılık beklemeden ihsanda, bağışta bulunmak demektir ![]() ![]() Hasan-ı Basri hazretlerine sorarlar: - Cömertlik nedir? - Allah rızası uğrunda servetini sarf etmektir ![]() - Mala nasıl bağlanmalı? [Yani malı korumak için ne yapmalı?] - Onu Allah yolunda dağıtarak ![]() ![]() ![]() - İsraf nedir? - Mal ve makam sevgisi yolunda infaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüklerden Hayyan bin Hibal’in bulunduğu meclise; arif-i billah (evliya) hatunlardan bir kimse gelerek: -Benim soracağım suallere içinizde cevap verecek kimse var mı? diye sordu ![]() -İstediğinizi bu zata sorabilirsiniz, dediler ![]() -Size göre cömertlik nedir? diye sordu ![]() -Bol bol ihsan etmektir, diye cevap verdi ![]() -Bu anlattıklarınız dünya ile ilgili cömertliktir ![]() ![]() -Gönül arzusu ile Allahü tealaya ibadet etmektir, diye cevap verdi ![]() -Bu ibâdetinizde Allah’tan karşılık bekler, bir şey ister misiniz? diye sorunca, Hibal: -Tabii bekleriz ![]() ![]() ![]() -Ne acayip şey! Hem bire on bekliyor, hem de kendinizi ibadette cömertlerden sayıyorsunuz, diye karşılık verdi ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya size göre ibadette cömertlik nasıl olur? diye sorunca, âbide hanımın cevabı şöyle oldu: -Dinde cömertlik, ibadetten zevk alarak hiçbir karşılık beklemeden, sadece Allah rızası için kulluk etmektir ![]() ![]() ![]() Bu mübarek kadın, bunları söyledikten sonra “Allah” ediyerek oracıkta son nefesini verdi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hasan-İ Basrî HazretleriTâbiînin ve bu devirdeki evliyânın en büyüklerinden olan Hasan-ı Basrî hazretleri, bir gün arkadaşlarıyla birlikte yolda giderken vezirlerden birinin oğlu ile karşılaşır ![]() ![]() “Ey vezir oğlu! Sizler her şeyi mal ve para ile değerlendirirsiniz ![]() ![]() ![]() “Ey vezir oğlu! Senin evin var mı?” diye sorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan-ı Basrî hazretleri “Ey genç! Mademki başkalarının hayvanlarına acıyarak fazla yük taşıtmaya razı olmuyorsun, neden öz nefsine acımayıp da onu dağlar kadar günah yığını altında eziyorsun?” buyurur ![]() Bu sözler vezirin oğlunun üzerinde büyük tesir yapar ![]() ![]() ![]() “BÖYLE NEREYE GİDİYORSUN?” Hasan-ı Basrî hazretleri ikinci sözünü söylemek için; “Yola koyulmuş böyle nereye gidiyorsunuz?” diye sorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vezirin genç oğlu hemen Hasan-ı Basrî hazretlerinin ellerine sarılarak “Allah” diye bir nâra atar ve oracıkta ruhunu teslim eder ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hasan-İ Basrî HazretleriHasan-ı Basrî “rahmetullahi aleyh” Tâbiînin ve bu devirdeki evliyânın en büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan-ı Basrî hazretlerinin hikmetli sözleri çoktur ![]() “Allahü teâlâ hakkı için söylüyorum ![]() ![]() ![]() “Müminin ahlâkı, zenginlikte iktisâd, genişlikte şükür, belâ ve musîbet zamânında sabırdır ![]() “İnsanoğlu dünyâdan üç şeye hasretle gider: Topladığına doymaz ![]() ![]() ![]() Bir kimse gelerek; “Şimdi münâfık var mı?” diye sordu ![]() ![]() Bir defâsında da; “Allahü teâlâya ve kullarına karşı edepli olmayan kimsenin ilmine îtibâr edilmez ![]() ![]() ![]() “BANA BİR YARDIMCI GÖNDER” Ömer bin Abdül’azîz “rahmetullahi aleyh” halîfe olunca, Hasan-ı Basrî’ye bir mektûb yazıp, “Bana din işlerinde yardımcı olacak bir kimse gönder” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hâricîlerden biri, Hasan-ı Basrî hazretlerinin sohbet meclisine gelir, sohbette bulunanlara eziyet verirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hasan-İ Basrî HazretleriHasan-ı Basri hazretleri, Tâbiînin ve o devirdeki evliyânın en büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kalbin bozulması altı şeydendir: 1) Allahü teâlânın rahmetini umarak, tövbeyi terk etmek, 2) İlmi ile amel etmemek, 3) Amelinde ihlâs sâhibi olmamak, 4) Allahü teâlânın ihsân buyurduğu rızkı yiyip, şükür etmemek, 5) Allahü teâlânın taksimine râzı olmamak, 6) Vefât edenleri kabrine defnedip, onlardan ibret almamak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kıyâmet günü şehîdlerin kanı âlimlerin mürekkebi ile tartılacak, şehîdler diyecekler ki: Âlimler zamanlarının ışık kaynağıdır ![]() ![]() ![]() “Gönlün ferah olup duânın makbûl olmasını istersen, şu beş şeyi terk etme: 1) Dünyâya harîs olmayan, her işi Allah rızâsı için yapan âlimlerle berâber ol ![]() 2) Gece namazı kıl! Kazâya kalmış namazlarını, geceleri de kazâ ederek bir an önce öde! Farz namazı kazâya kalan kimsenin, sünnet ve nâfile namazları kabûl olmaz ![]() ![]() ![]() 3) Tegannî etmeden Kur’ân-ı kerîm oku ![]() 4) Namazlarını tam olarak, vaktin geldiğini bilerek ve evvel vaktinde kıl ![]() 5) Helâl ye ![]() ![]() ![]() “BİRAZ GEÇ OLMADI MI?” Hasan-ı Basri hazretlerine 90 yaşında bir ihtiyar gelir, “Ben tövbe edip doğru yola girmek istiyorum” der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|