Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
muhyiddin, niksârî

Muhyiddîn Niksârî,

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Muhyiddîn Niksârî,

Muhyiddîn Niksârî, Osmanlı devri âlimlerindendir Doğum târihi bilinmemektedir 901 (m 1460) senesinde İstanbul’da vefât etti Şeyh Vefâ türbesi yanına defnedildi PADİŞAH DERSİNE GELİRDİ
Muhyiddîn Niksârî, küçük yaşta Kur’ân-ı kerîmi ezberledi, önce Molla Hüsâmeddîn-i Tokâdî’den, sonra Fenârî-zâde Yûsuf Bâli ve Molla Yegân’dan dînî ve Arabî ilimleri öğrendi Tecvîd ve kırâatta üstâd oldu Fen ilimlerini Kâdı-zâde-i Rûmî’nin talebesi, büyük âlim Molla Fethullah Şirvânî’den tahsil etti
İsfendiyaroğlu İsmâil Bey, Kastamonu’da yaptırdığı medreseyi Molla Muhyiddîn Niksârî’ye verdi Muhyiddîn Niksârî, bir süre burada ders okuttu Sultan İkinci Bâyezîd Hân tahta geçince onu İstanbul’a getirtti
Bu mübarek zat, cum’a günleri tefsîr dersleri verirdi Bazen Ayasofya Câmii’nde, bazen de yeni yaptırılan Sultan Bâyezîd Câmii’nde vaaz verdi ve tefsîr de okuttu Ayasofya’daki tefsîr derslerinde Sultan İkinci Bâyezîd Hân da hâzır bulunurdu
Bir vaazında buyurdu ki:
Allahü teâlânın rızâsı, dînine bağlı olan ana-babanın rızâsında; Allahü teâlânın gazabı, dînine bağlı olan ana-babanın gazabındadır Habîb-i kibriyâ (sallallahü aleyhi ve sellem) bir hadîs-i şeriflerinde buyurdu ki: “Cennet, ana-babanın ayağı altındadır” Yanî, sana dînini, îmânını öğreten ananın babanın rızâsındadır Hak teâlâ hazretleri Mûsâ aleyhisselâma buyurdu ki: “Yâ Mûsâ! Ana-babasını razı eden, beni razı etmiş olur Ana-babasını razı edip bana âsî olan kimseyi dahî iyilerden sayarım Ana-babasına âsî olan, bana mutî olsa bile, onu fenâlar tarafına ilhâk ederim
Gaflet ve şaşkınlığa kapılarak ana-babanın kalbini kırarsan, derhâl onların rızâsını almaya çalış, yalvar, minnet eyle ve her ne yaparsan yap, onların gönlünü al!

“DUÂM KABUL OLDU
Muhyiddîn Niksârî hazretleri, câmide Kur’ân-ı kerîmin tefsîrini tamamlayınca, talebelerine ve cemâate dönüp şöyle buyurdu: “Allahü teâlâdan Kur’ân-ı kerîmin tefsîrini okutma işini tamamlamam için bana mühlet vermesini niyaz etmiştim Allahü teâlâya hamdü senalar olsun ki, duâm kabûl oldu, dersimi tamamladım Şimdi duâm odur ki, ömrüm îmân ile son bulsun Son nefesimde Kelime-i şehâdeti söyleyerek rûhumu teslim edeyim
Sonra gönülden duâda bulundu Orada bulunanlar hep bir ağızdan âmin dediler Muhyiddîn Niksârî, evine varınca hastalandı ve vefât etti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com