Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
muhammed, şüveymî

Muhammed Şüveymî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Muhammed Şüveymî

MUHAMMED ŞÜVEYMÎ

Midyen Eşmûnî hazretlerinin yetiştirdiği evliyânın büyüklerinden İsmi, Muhammed Şüveymî’dir Kaynaklarda doğum ve vefât târihleri bulunmayan Şüveymî, on beşinci asrın sonlarında vefât etti Kabri, hocası Midyen Eşmûnî’nin kabri yanındadır Kabrini ziyâret edenler, rûhâniyetlerinden istifâde etmektedirler

Güzel hâller ve üstünlükler sâhibi olan Şüveymî, gâyet mütevâzî, velî bir zât idi Hocası Midyen Eşmûnî’ye olan muhabbet ve bağlılığı pek ziyâde idi Ona olan hürmet ve edebinin çokluğundan dolayı, sohbette hocasının tam yanına oturmaz, biraz geride bir yerde otururdu Hocasına olan muhabbeti o derecede idi ki, bir kimsenin ona sıkıntı vermesine, onu üzmesine ve onun hakkında uygunsuz düşünceler içinde bulunmasına katiyyen tahammül edemez ve hemen müdâhale ederdi Bu kimse ister zengin olsun, ister fakir olsun, ister büyük olsun, ister küçük olsun, ister vâli olsun, ister çoban olsun hiç değişmez, hemen müdâhale ederdi Elinde bulunan asâsı ile, o kimseyi dürterek îkâz ederdi Onun bu hâlini bilenler, Midyen hazretlerinin yakınına bile oturmaya cesâret edemezlerdi

Hocasının vefâtından sonra talebelere ders okutmaya başlayan Muhammed Şüveymî’den çok kimseler istifâde etmişdir Talebelerine devâmlı olarak; “Allahü teâlâyı çok hatırlayınız Buna devâm ederseniz O’ndan gâfil olmazsınız Yâni günahlara dalmazsınız Böylece bütün ihtiyaçlarınız, bütün sıkıntılarınız hallolur” buyururdu

Muhammed Şüveymî, nafakasını temin etmek için Eşmûn beldesinde devecilik yapardı Hasad zamânında, ücret ile istiyenlerin buğdaylarını taşırdı Fakat, devesine başkaları gibi çok yük yüklemez, az birşey yüklerdi Bu yüklediği az bir buğday un yapıldığında, diğerlerinin çok buğdayından daha bereketli olurdu

HAKÎKÎ AŞK

Bir defâsında, Muhammed Şüveymî’nin yanına biri gelerek, sıkıntıda olduğunu, bunun için kendisine yardımcı olmasını istedi ve çok yalvardı Bu kimse, bir kadınla evlenmek istiyordu O kadın ise bunu kabûl etmiyordu Gelen kimsenin derdini dinleyen Şüveymî, ona ıssız bir odayı göstererek “Buraya gir Kapıyı kapat Devamlı olarak o kadının ismini söyle!” buyurdu Orada bulunanlar, ilk bakışta bir mânâ veremediler ise de, onun sözlerinde mutlakâ hikmet bulunacağını düşünüp, netîceyi beklemeye başladılar

O kimse, o kapalı odada gece-gündüz sevdiği kadının ismini tekrar etmeye devâm ederken, bir müddet geçtikten sonra kapı vuruldu O kimse bu işin netîcesinin ne olacağını hiç bilmiyordu Kapıya kulak verdiğinde, kendisi için odaya girdiği kadın şöyle diyordu: “Ben filan kadınım Senin için geldim Kapıyı aç!” Adam bu kadının önceki hâlini, bir de şimdiki hâlini düşündü Birden kalbi değişti “Mâdem ki iş böyledir Mâdem ki sevdiğine, ismini çok anmakla kavuşuluyor O hâlde ben niye başka şeyler ile meşgûl oluyorum Rabbimin ismini zikretmekle meşgûl olur, O’na ulaşmayı tercih ederim” diye düşündü Kadını geri gönderip, kendisi Allahü teâlânın ismini zikretmekle meşgûl olmaya başladı Böyle beş gün devâm ettikten sonra kalb gözü açıldı ve evliyâlık yolunda ilerlemeye başladı

Bu hâli görenler, Muhammed Şüveymî’nin o kimseyi, o ıssız odaya koymasının hikmetini böylece anlamış oldular

SEVDİĞİNE KAVUŞMAK

Dokuzuncu asırda, yetişen evliyâdan,
Biri dahi Muhammed Şüveymî'dir o zaman

Bu zât, talebesine, der idi ki her derste:
“Hâtırlayın Allah'ı, her an ve her nefeste

Eğer unutmazsanız Rabbinizi hiç bir ân,
Kurtarır O da sizi, cümle sıkıntınızdan

Bir gün biri gelerek, bu velînin yanına,
Dedi “Sıkıntıdayım, yardım et lütfen bana

Bu kimse bir kadınla, evlenmek istiyordu,
Kadın ise aksine, bunu istemiyordu

Şüveymî hazretleri, gösterip bir odayı,
Buyurdu ki: “Şuraya gir ve kapat kapıyı

O kadının ismini, söyle devâm üzere,
Murâdın tez zamanda, hâsıl olur bu kere

O kimse “Peki” deyip odaya girdi nâçar,
O kadının ismini söyledi tekrar tekrar

Öyle ki, gece gündüz, yemek de yemiyordu,
O kadının, ismini hep tekrar ediyordu

Birkaç gün geçmişti ki, hadise üzerinden,
O kadın bir gün gelip, kapıyı çaldı birden

Açmadan sordu o da; “Siz kimsiniz?” diyerek,
Kadın, kapı dışında, seslendi sevinerek

Dedi ki: “Ben falanca, kadınım beni dinle,
Bil ki ben, evlenmeye, râzı oldum seninle

O ânda o kimseye, erişti bir hidâyet,
Kadınla görüşmeyip, teklifini etti red

Dedi: “Şâyet bir kişi, severse birisini,
Madem ki kavuşuyor, çok söylerse ismini

Ben niçin insanlarla böyle meşgûl olurum
İsmini söyleyerek Rabbime kavuşurum

O günden îtibâren, o kişi gündüz gece,
Allah’ın zikri ile meşgûl oldu böylece,

Beş gün geçmiş idi ki, görüldü tesirleri,
Kalp gözü açılarak, oldu kâmil bir velî

1) Tabakât-ül-Kübrâ; c2, s103

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com