![]() |
Muhammed Şüveymî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muhammed ŞüveymîMUHAMMED ŞÜVEYMÎ Midyen Eşmûnî hazretlerinin yetiştirdiği evliyânın büyüklerinden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel hâller ve üstünlükler sâhibi olan Şüveymî, gâyet mütevâzî, velî bir zât idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hocasının vefâtından sonra talebelere ders okutmaya başlayan Muhammed Şüveymî’den çok kimseler istifâde etmişdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Şüveymî, nafakasını temin etmek için Eşmûn beldesinde devecilik yapardı ![]() ![]() ![]() ![]() HAKÎKÎ AŞK Bir defâsında, Muhammed Şüveymî’nin yanına biri gelerek, sıkıntıda olduğunu, bunun için kendisine yardımcı olmasını istedi ve çok yalvardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O kimse, o kapalı odada gece-gündüz sevdiği kadının ismini tekrar etmeye devâm ederken, bir müddet geçtikten sonra kapı vuruldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hâli görenler, Muhammed Şüveymî’nin o kimseyi, o ıssız odaya koymasının hikmetini böylece anlamış oldular ![]() SEVDİĞİNE KAVUŞMAK Dokuzuncu asırda, yetişen evliyâdan, Biri dahi Muhammed Şüveymî'dir o zaman ![]() Bu zât, talebesine, der idi ki her derste: “Hâtırlayın Allah'ı, her an ve her nefeste ![]() Eğer unutmazsanız ![]() Kurtarır O da sizi, cümle sıkıntınızdan ![]() Bir gün biri gelerek, bu velînin yanına, Dedi “Sıkıntıdayım, yardım et lütfen bana ![]() Bu kimse bir kadınla, evlenmek istiyordu, Kadın ise aksine, bunu istemiyordu ![]() Şüveymî hazretleri, gösterip bir odayı, Buyurdu ki: “Şuraya gir ve kapat kapıyı ![]() O kadının ismini, söyle devâm üzere, Murâdın tez zamanda, hâsıl olur bu kere ![]() O kimse “Peki” deyip odaya girdi nâçar, O kadının ismini söyledi tekrar tekrar ![]() Öyle ki, gece gündüz, yemek de yemiyordu, O kadının, ismini hep tekrar ediyordu ![]() Birkaç gün geçmişti ki, hadise üzerinden, O kadın bir gün gelip, kapıyı çaldı birden ![]() Açmadan sordu o da; “Siz kimsiniz?” diyerek, Kadın, kapı dışında, seslendi sevinerek ![]() Dedi ki: “Ben falanca, kadınım beni dinle, Bil ki ben, evlenmeye, râzı oldum seninle ![]() O ânda o kimseye, erişti bir hidâyet, Kadınla görüşmeyip, teklifini etti red ![]() Dedi: “Şâyet bir kişi, severse birisini, Madem ki kavuşuyor, çok söylerse ismini ![]() Ben niçin insanlarla böyle meşgûl olurum ![]() İsmini söyleyerek Rabbime kavuşurum ![]() O günden îtibâren, o kişi gündüz gece, Allah’ın zikri ile meşgûl oldu böylece, Beş gün geçmiş idi ki, görüldü tesirleri, Kalp gözü açılarak, oldu kâmil bir velî ![]() 1) Tabakât-ül-Kübrâ; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|