![]() |
Fahreddîn-İ Râzî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fahreddîn-İ RâzîFAHREDDÎN-İ RÂZÎ Meşhur tefsîr âlimi ve velî ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî önce, büyük bir âlim olan babası Ziyâüddîn Ömer'den ders aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tahsîlini bitirip, ilimde yüksek derecelere ulaştıktan sonra, bazı yolculuklar yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî, fakir ve yoksul bir kimseydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî bu servetin büyük bir kısmını, Sultan Şihâbüddîn'e ödünç verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî, yalnız Arabî ilimlerde değil, zamânının bütün ilimlerinde mütehassıstı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne zaman bir yere gitmek için atına binse, âlim ve talebelerden üç yüz kadarı da berâberinde giderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî kitap mütâlaa etmeyi çok severdi ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî'nin vâz ve nasîhattaki şöhreti, ilmî şöhretinin çok üstündeydi ![]() ![]() ![]() Allahü teâlânın emir ve yasaklarını insanlara anlatırken, çok defâ gözlerinden yaşlar akardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî'nin kitaplarını okuyanlar, hep onunla meşgûl oldular ![]() ![]() ![]() Edîb Şerefüddîn Muhammed Uneyn şöyle anlatır: "Gençliğimde bir defâsında Fahrüddîn-i Râzî hazretlerinin dersinde bulundum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Uneyn der ki, bu hâdise üzerine ben şu şiiri söyledim: Sür'atli kanadıyle ölüm saçan hayvandan, Vaktin Süleymân'ına şikâyete geliyor ![]() Korkanların melcei sensin, yok inanmayan, Güvercinin haberi, bunu teyîd ediyor inan ![]() Ondan sonra İbn-i Uneyn, Fahreddîn-i Râzî'nin yakınlarından oldu ![]() Mevlânâ Musannifek Tuhfe-i Muhammediyye isimli eserinde şöyle der: Fahreddîn-i Râzî, Sultan Muhammed Harzemşâh'a, mektup yazıp bâzı sâlih kimseler hakkında istirhâmda bulundu ![]() "Bu mektubumu zâhirde sebeb siz olduğunuz için size gönderdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Abdullah Hasan Vâsıtî de der ki: Hirat'ta bulunduğum sırada İmâmı dinledim ![]() ![]() "Diri iken insanı gerçi herkes tahkîr eder ![]() Zor olur ayrılığı, ol dem ki, dünyâdan gider ![]() Fahreddîn-i Râzî, Herat'a gittiği zaman, orada bulunan âlimler, sâlihler ve devlet ileri gelenleri, onun ziyâretine geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumu, o sâlih zâta ulaştırdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Niçin ziyâretime gelmediniz?" diye sorunca: "Ben fakîr bir kimseyim ![]() ![]() Bunun üzerine İmâm; "Bu söz edeb sâhiplerinin yâni ehl-i tasavvufun sözüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allahü teâlâyı nasıl tanıdın ve matlûbuna nasıl yol buldun?" dedi ![]() "Yüz bürhân ve delîl ile ilim ve yakîn elde ettim ![]() ![]() "Bürhân, şüpheyi gidermek içindir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu söz, İmâm'a çok tesir etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî, vefâtına yakın, talebelerinden İbrâhim bin Ebû Bekr İsfehânî'ye şu nasîhatta bulundu: "Her katı kalbi yumuşatan âhiret yolculuğu yaklaşmış ve dünyâ hayâtının sonunda bulunan, Rabbinin rahmetini uman, Mevlâsının keremine güvenen bu kul Muhammed bin Ömer bin Hasan Râzî der ki: Peygamberlerin, meleklerin en büyüklerinin yaptıkları, bildiğim ve bilmediğim, lâyık olduğu hamdler ile Allahü teâlâya hamd ederim ![]() ![]() İnsanlar derler ki: "İnsan vefât ettiği zaman, ameli kesilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biliniz ki ben, ilim âşığıydım, doğru olsun yanlış olsun, bir şeyin ne olup olmadığını öğrenmek için pekçok şey öğrendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey âlemlerin Rabbi! Mahlûkâtın, senin Ekrem-ül-ekremin, merhametlilerin en merhametlisi olduğunda ittifak etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kulum beni zannettiği gibi bulur ![]() ![]() Yâ Rabbî! Ben hiçbir şey getirmesem de, sen ganîsin, kerîmsin, ümîdimi boşa çıkarma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fahreddîn-İ Râzî |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fahreddîn-İ RâzîKitaplarıma gelince, onlarda çok şeyler yazdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha birçok şeyleri vasiyet eden İmâm-ı Râzî hazretleri, sonra şunları söyledi: "Talebelerime ve üzerinde hakkım olanlara şunu vasiyet ediyorum: Ben vefât edince, benim ölümümü her tarafa yaymasınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1209 (H ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî hazretleri orta boylu, iri cüsseli, omuzları ve göğsü geniş, güzel görünümlü, gür sesli, heybetli ve vakarlıydı ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Parlak ve işlek bir zihin, 2) Güçlü bir hâfıza, 3) Çok bilgi, 4) Sağlam bir muhâkeme, 5) Mükemmel bir ifâde gücü ![]() Fahreddîn-i Râzî hakkında müstakil eserler yazılmıştır ![]() ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî tefsir, fıkıh, kelâm ve usûl-i fıkıh gibi dîni ilimlerde pek derin bir âlim olduğu gibi, edebî ilimler, matematik, kimyâ, astronomi ve tıb gibi zamânının fen ilimlerinde de söz sâhibiydi ![]() ![]() İmâm-ı Fahreddîn-i Râzî hazretleri, Âl-i İmrân sûresinde, 61 ![]() Hârezm şehrindeydim ![]() ![]() ![]() ![]() Hıristiyan: "Muhammed aleyhisselâmın Peygamber olduğunu gösteren delîl nedir?" dedi ![]() "Mûsâ'nın, Îsâ'nın ve diğer peygamberlerin (aleyhimüsselâm) hârikalar, mûcizeler gösterdiği haber verildiği gibi, Muhammed aleyhisselâmın da mûcizelerini okuyor ve duyuyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Hıristiyan: "Îsâ aleyhisselâm peygamber değildir, ilâhdır, tanrıdır!" Fahreddîn-i Râzî: "İlâh, tanrı, her zaman var olması lâzımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hıristiyan: "Ölüleri dirilttiği, anadan doğma körlerin gözünü açtığı ve Baras denilen, derideki çok kaşınan beyaz lekeleri iyi ettiği için o tanrıdır ![]() Fahreddîn-i Râzî: "Bir şeyin, delîli, alâmeti bulunmazsa, o şey de bulunmaz denilir mi? Bulunmaz, o şey de var olmaz dersen, ezelde, hiçbir şey yok idi deyince, delîl, alâmet de yoktur demek olur ![]() ![]() Hıristiyan: "Onda mûcizeler bulunduğunu söylemiştim ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî: "Bir şeyin delîli, alâmeti bulunmazsa, o şeyin bulunmaması lâzım olmaz demiştik ![]() ![]() ![]() Âsâyı, bastonu ejder, yılan yapmak, ölüyü diriltmekten daha güçtür ![]() ![]() ![]() Hıristiyan, bu sözüme karşı diyecek bir şey bulamadı, susmaya mecbur oldu ![]() Fahreddîn-i Râzî hazretlerinin pekçok eseri olup şunlardır: 1) Mefâtih-ül-Gayb: Tefsîr-i Kebîr diye bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() HAYAT BOYU YAPILAN TECRÜBE İbn-i Sübkî şöyle der: İmâm tefsîrinde buyurur ki: Hayâtım boyunca tecrübe etmişim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Tabakât-üş-Şâfiiyye (Sübkî); c ![]() ![]() 2) Şezerât-üz-Zeheb; c ![]() ![]() 3) Miftâh-üs-Se'âde; c ![]() ![]() 4) Esmâ-ül-Müellifîn; c ![]() ![]() 5) Vefeyât-ül-A'yân; c ![]() ![]() 6) Mu'cem-ül-Müellifîn; c ![]() ![]() 7) Kâmûs-ül-A'lâm; c ![]() ![]() 8) Et-Tefsîr vel-Müfessirûn; c ![]() ![]() 9) Tabakât-ül-Müfessirîn; c ![]() ![]() 10) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c ![]() ![]() 11) İslâm Târihi Ansiklopedisi; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|