Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alimi, fıkıh, hamevî, şakir

Fıkıh Âlimi Şâkir Hamevî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fıkıh Âlimi Şâkir Hamevî

Evliyânın büyüklerinden olan Ahmed Şâkir Hamevî,

Hanefî mezhebi fıkıh âlimidir Aslen, Suriye’nin Hama şehrindendir 1709 (H1121) senesinde doğdu Şam’da yerleşti ve çok talebe yetiştirdi Kıymetli sözleri vardır Oğluna yaptığı nasîhatte şöyle buyuruyor: “İNSANLARA FAYDALI OL!

“Ey oğul! Devamlı cömert ol Allahü teâlânın sana rızık olarak verdiği şeylerde cömert ol Cimrilikten, hasedden, kin ve hîleden sakın Çünkü, cimri ve hasedci kimsenin yeri Cehennem’dir Hiçbir zaman hâlini insanlara açma Zâhirini süsleme Çünkü zâhirini süslemek, bâtının harâb olmasındandır Rızık konusunda Allahü teâlânın vaatlerine güven Çünkü Allahü teâlâ, her canlının rızkını vereceğine dâir kefil oldu İnsanlardan hiçbir şey bekleme Hakkı söyle Mahlûkâttan hiçbirisine meyletme Mâlâyânîyi (faydası olmayan şeyleri) terk et

Ey oğul! İnsanlara nasîhat edici ve faydalı ol Yemeyi, içmeyi, konuşmayı ve uykuyu azalt Namaz, oruç ve Allahü teâlânın zikri ile meşgûl ol Kalbin mahzûn, gözün yaşlar dökücü, amelin hâlis, duân hamd, arkadaşların fakîr, evin mescid, malın ilim, zînetin zühd olsun

Ey oğul! Bu fânî dünyânın zînetine aldanıp gurûrlanma Bir kimse dünyâya meylederse helâk olur Âhiret yolculuğuna hazır ol Fırsat elinde iken, Allahü teâlâdan başkasına gönül bağlama Bir gün gelir pişmanlığın fayda vermez

Ahmed Şâkir hazretleri 1779 (H1193) senesinde Şam’da vefât etti Selîmiye Câmiinde cenâze namazı kılınıp, Kasyûn Tepesindeki kabristana defnedildi Vefatından önce şöyle dua etti:

“GİDECEK BAŞKA KAPIM YOK!”

“İlâhî! Günahım çok Senin kapından başka gidecek kapım yok İlâhî! Ben günahkâr kulunum, ne ilmim var, ne amelim Senden başka yardımcım yok İlâhî! Hatâlarımı azaltmam için bana yardım eyle İlâhî! Ben hatâ ve kusurlarımdan dolayı senden çok hayâ ediyorum İlâhî! Günahlarım yedi deryâ gibi pekçoktur Fakat senin affın yanında onlar azıcık bir damla gibi kalır İlâhî! Eğer senin affının genişliğine ve kerîm olduğuna dâir ümîdim olmasaydı, benden meydana gelen hiçbir hatâya sabır ve tahammül edemezdim İlâhî, Habîbin Muhammed aleyhisselâmın hürmeti için, beni azâbından kurtar! Çünkü ben senin azâbından çok korkuyorum Lütfunla ve güzel affın ile bana muâmele eyle Son nefeste bana lütuf ve ihsân eyle

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com