![]() |
Sâlih Baba |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sâlih BabaSÂLİH BABA Erzincan'da yetişen bir velî ve tasavvuf şâiri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tasavvufta Hâlidiyye yolunun rehberlerinden Muhammed Sâmî Erzincânî hazretlerinden feyz alarak kemâle ermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Tekke edebiyâtında son devir şâirlerinden olan SâlihBaba, şiirlerinde hem halk edebiyâtı hem de dîvân edebiyâtı şekillerini kullanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiirlerinde tema olarak bu dünyânın geçici ve fânîliğini, asıl hayâtın âhiret hayâtı olduğunu, Allahü teâlânın emir ve yasaklarına uymak lâzım geldiğini işlemiştir ![]() ![]() Dîvân'ından başka biri hocasından bahsettiği tahmin edilen iki eseri daha olduğu söylenmiştir ![]() ![]() Bâzı şiirleri: Ömür cevherdir kadri bilinmez Sakın gafletle geçirme zamânı Cihanda şimdi kâl ehli çoğaldı Söz ile kandırır nice cüvânı *** *** *** Şeyhim benim sultan imiş Haktan bize ihsan imiş Can derdine derman imiş Görün beni aşk n'eyledi Âhiri derviş eyledi Bir sâlih-i mestâneyem Ne uslu ne dîvâneyem Bilmem beni ben ya neyem Görün beni aşk n'eyledi Âhiri derviş eyledi ![]() 1) Sâlih Baba, Hayâtı ve Eserleri |
![]() |
![]() |
|