![]() |
Hayırsever Sultan Gevher Nesibe |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayırsever Sultan Gevher NesibeHayırsever Sultan Gevher Nesibe Gevher Nesibe Sultan, Selçuklu Hükümdarlarından II ![]() ![]() ![]() Gevher Nesibe Hatun, bir sultan kızıydı ama, o, asıl sultanlığın, “gönül sultanlığı” olduğunu bilir, seven ve sevilen gönüllerde taht kurmanın gerçek sultanlık olduğuna inanırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O da sevmişti bir gün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gidişin dönüşü olmamış, sipahi sınır boylarında aşkla dolu yüreğini, bedeniyle birlikte kara toprağın kara bağrına gömmüş, “kara sevda”ya tutulan Gevher Nesibe’yi gözyaşları içinde bırakmıştı ![]() ![]() ![]() O günden sonra, sımsıkı pancurların gerisine çekilen Sultan kızı, sararıp solmağa başlamış, bu da yetmezmiş gibi, üzüntüsünden ince hastalığa (verem) yakalanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gevher Nesibe Hatun, artık son anlarını yaşamaktadır ![]() ![]() “ARTIK AHİRET YOLCUSUYUM! ![]() ![]() “Ben devasız bir derde düştüm, kurtulmama imkân yok, hiçbir hekim derdime çare bulamadı; ben artık ahiret yolcusuyum, eğer dilersen benim adıma bir şifahane (hastane) yaptır! Bu şifahanede bir yandan dertlilere şifa verilirken, bir yandan da çaresi olmayan dertlere çare aransın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, bu güzel ve ihlaslı Türk kızının acıklı hikâyesi, muhteşem bir binanın yapılmasına vesile olurken, Kayseri de; bugün Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılan büyük bir Selçuklu eserine kavuşmuş olur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|