![]() |
Tabiinin Büyükleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tabiinin Büyükleris ![]() ihvan bu konu başlığı altında tabiin efendilerimizden aşağıda adı zikredilenleri göreceğiz TABİİNİN BÜYÜKLERİ Ata İbn Rebah (R ![]() ![]() Amir İbn Abdullah et-Temîmî (R ![]() ![]() Urve İbnu´z-Zübeyr (R ![]() ![]() Er-Rabî İbn Hüseyin (R ![]() ![]() İyas İbn Muaviye el-Müzenî (R ![]() ![]() Ömer İbn Abdülaziz ve Oğlu Abdülmelik (R ![]() ![]() El-Hasenu´l-Basrî (R ![]() ![]() Kadı Şureyh (R ![]() ![]() Muhammed İbn Sirîn (R ![]() ![]() Rabiatu´r-Rey (R ![]() ![]() Raca İbn Have (R ![]() ![]() Amir İbn Şurahbîl El-Hımyerî (R ![]() ![]() Seleme İbn Dinar (R ![]() ![]() Saîd İbnu´l-Müseyyeb (R ![]() ![]() Saîd İbn Cübeyr (R ![]() ![]() Muhammed İbn Vasi el-Ezdî (R ![]() ![]() Muhammed İbn Vasî El-Ezdi (R ![]() ![]() Ömer İbn Abdilaziz (R ![]() ![]() Muhammed İbnu´l-Hanefiyye (R ![]() ![]() Tavus İbn Keysan (R ![]() ![]() Tavus İbn Keysan (R ![]() ![]() El-Kasım İbn Muhammed (R ![]() ![]() Sile İbn Eşyem (R ![]() ![]() Ali İbn El-Hüseyn (R ![]() ![]() Ebu Müslim El-Havlanî (R ![]() ![]() Selim İbn Abdillah İbn Ömer (R ![]() ![]() Abdurrahman İbn Abdillah El-Gafikî (R ![]() ![]() Abdurrahman El-Gafiki (R ![]() ![]() Necaşi (R ![]() ![]() Ebu´l-Aliye Rufey İbn Mihran (R ![]() ![]() El-Ahnef İbn Kays (R ![]() ![]() El-Ahnef İbn Kays (R ![]() ![]() Ebu Hanife En-Numan (R ![]() ![]() Ebu Hanife En-Numan (R ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tabiinin Büyükleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tabiinin BüyükleriAta İbn Rebah (R ![]() ![]() Şu üç kişinin dışında, itimle, Allah´ın rızasını arayan hiç kimse görmedim ![]() ![]() Şimdi hicretin 97 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onların hepsi insanların meliki (hükümranı) olan Allah´a huşu içinde, emrine boyun eğerek ve umut içinde gelmişlerdi ![]() İşte müslümanların halifesi yeryüzünün hükümdarlarının en bü*yüğü Süleyman İbn Abdulmelik[2] yalın ayak, başıaçık ihramli bir hal*de Beyt-i Atik´i tavaf etmektedir ![]() ![]() ![]() Onun hali, Allah rızası konusunda, kardeşleri sayılan halkının ha*line benzemekteydi ![]() ![]() ![]() Arkasında da iki oğlu vardı ![]() Oğulları ay parçası ve gonca gül gibiydiler ![]() Tavafını bitirince hemen maiyetindekilerden birine: «? Nerde arkadaşınız?» dedi ![]() «? İşte orda namaz kılıyor» deyip Mescid-i Haram´ın batı köşe*sini gösterdi ![]() Halife, arkasında duran iki oğluyla birlikte işaret edilen yere doğ*ru yöneldi ![]() ![]() ![]() Muhafızları halifeye yol açmak ve onu sıkışıklıktan kurtarmak için peşinden gitmeye niyetlendiler, ama halife: «Bu makam idarecilerle, idare edilenlerin eşit olduğu yerdir» ![]() Bu makamda birisinin diğerine üstünlüğü ancak kabul edilmek ve takva iledir ![]() Nice saçı başı dağınık ve toz toprak içinde olan kişiler Allah´ı huzuruna geldiler de Allah hükümdarları kabul etmediği halde onları kabul etti ![]() Daha sonra o adamın yanma gitti ve onun hâlâ namazda oldu ğrjnu gördü ![]() Halk onun arkasına, sağına ve soluna oturmuş vaziyetteydiler ![]() ![]() ![]() Onların en gerisine de o oturdu ![]() ![]() ![]() Kureyşli iki delikanlı müminlerin emirinin onun için geldiği ve namazını bitirmesini beklemek üzere halkla birlikte oturduğu bu ada*mı düşünmeye başladılar ![]() Gördüler ki o, siyah yüzlü, kıvırcık saçlı ve yassı burunlu, yaslı bir Habeşliydi ![]() ![]() Adam namazını biti ![]() ![]() Bu arada Halife ona yönelip tek tek hac ibadetinin yapılış şekil*lerini sormaya, o da her soruya cevap vermeye başladı ![]() Sözüne ilâve yapmayı gerektirmeyecek şekilde açık konuşuyor-du ![]() Söylediği her sözü Resûlüllah´a (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalkın, kalkın ![]() ![]() ![]() Safa ile Merve arasındaki sa´ylarına devam ederlerken iki delikanlı birisinin şöyle seslendiğini duydular «Ey müslümanlar! İnsanlara bu makamda ancak Ata İbn Rebah fetva verebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Halife´ye aldırjş etmeyen ve ona gerekli saygıyı göster*meyen bu adamdan fetva sormaya geldik! ![]() Süleyman oğluna: «Yavrum! Kendisini ve onun önünde bizim düşüklüğümüzü gör*düğün bu adam; Mescid-i Haram´da fetva sahibi olan- Ata İbn Ebî Re-bah´tır ![]() O, bu büyük makamda Abdullah İbn Abbas´ın varisidir» ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süleyman İbn Abdülmeiik, ilim hakkında oğluna söylediklerinde mübalâğa etmiyordu ![]() Ata İbn Ebî Rebah, küçüklüğünde Mekkeli bir kadının kölesiydi ![]() Ancak Aziz ve Celîl olan Allah habeşli köleye, çocukluğundan itibaren ayaklarını ilim yoluna koymayı lütfetmişti ![]() O vaktini üçe ayırmıştı: Bir kısmını sahibesine ayırmıştı ki en güzel şekilde ona hizmet ediyor, en mükemmel şekilde ona olan borcunu ödüyordu ![]() Bir kısmını Rabbine ayırmıştı ki en temiz ve en ihlasiı ibadeti yapıyordu ![]() Bir kısmını da ilim tahsiline ayırmıştı ki, Resûlüllah´ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Hureyre, Abdullah İbn Ömer, Abdullah İbn Abbas, Abdullah Îbnu´z-Zübeyr ve diğer sahabîlerden aldı, Öyle ki göğsü, ilim fıkıh ve Resûlüllah´tan (s ![]() ![]() ![]() ![]() Mekkeîi hanımefendi, kölesinin kendini Allah´a sattığını ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günden itibaren Ata İbn Ebî Rebah Beyt-i Haram´i kendine ma*kam yaptı ![]() ![]() ![]() Onu kendisine sığınak ![]() ![]() ![]() Hatta tarihçiler şöyle demişlerdir: «Mescid yirmi yıla yakm Ata İbn Ebî Rebah´ın yatağı olmuştur ![]() ![]() ![]() Yüce tabiî Ata İbn Rebah ilimdeki mertebesine ulaşınca bütün takdirlerin üstüne çıktı ![]() ![]() ![]() Çağdaşlarından pek az kişinin ulaştığı bir mertebeye yükseldi ![]() ![]() Rivayet edilmiştir ki; Abdullah İbn Ömer ![]() ![]() ![]() ![]() Halk soru sormak ve fetva istemek üzere ona geldi ![]() «Ey Mekkeliler! Ben size şaşıyorum ![]() ![]() Aranızda Ata îbn Ebî Rebah varken, bana sormak için soruları bi*riktiriyorsunuz?! ![]() Ata İbn Ebî Rebah, dinde ve ilimde ulaştığı dereceye şu iki özel*likle kavuşmuştu: Birincisi, nefsine karşı tam bir otorite kurmasıydı, faydasız şey-ferden zevk almaya hiçbir yol bırakmamıştı ![]() ![]() ![]() İkincisi, vaktine karşı tam bir otorite kurmasıydı ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed İbn Suka [3] bir grup ziyaretçisine şöyle anlattı: «Bana faydalı olduğu gibi, belki size de faydalı olacak bir sözü söyleyeyim mi?» Onlar: «Tabîî, söyle,» dediler ![]() O şöyle dedi: «Ata İbn Ebî Rebah, bir gün bana şu nasihati yaptı: Ey kardeşimin oğlu! Bizden öncekiler, lüzumsuz konuşmayı sev*mezlerdi» ![]() Ben de dedim ki: «Onlara göre lüzumsuz konuşmak neydi?» O şöyle dedi: «Onlar Allah´ın kitabının dışında her sözün okunmasını ve anlaşıl*masını ![]() ![]() ![]() Resûlüllah´ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra gözlerini bana dikip: «Oysa, yaptıklarınızı bilen de*ğerli yazıcılar sizi gözetlemekte ![]() ![]() ![]() «Herbirinizin sağında ve solunda iki meleğin oturmakta olduğu*nu, yanında hazır birer gözcü olarak söylediği her sözü zaptettiğini» [5]inkâr mı ediyorsunuz» dedi ![]() Arkasından da şunları söyledi: «Bizden birisi, günün başlangıcın*da yazdığı sayfası kendisine açılıp da içinde daha çok dinle ve dün*yayla ilgisi olmayan şeyleri bulursa utanmayacak mı?» Allah Ta´âlâ, Ata İbn Ebî Rebah´ın ilmiyle halktan birçok kimseyi faydalandırmıştır: Onlardan bir kısmı ilimde mütehassıs olanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Ebu Hanife en-Numan kendisi hakkında şunları anlatmış*tır: «Mekke´de hac ibadetinin yapılış usullerinden beş konuda yanıl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ? Başımı kaça traş edeceksin? Berber: ? Allah seni doğru yoldan ayırmasın ![]() İbadette şart koşulmaz [pazarlık yapılmaz), otur ve gönlünden na kopuyorsa onu ver, dedi ![]() Utana utana oturdum ![]() Ancak kıbleye karşı değil de yan olarak oturdum ![]() Berber, kıbleye karşı durmamı işaret etti ![]() ![]() Daha çok utandım ![]() Daha sonra, traş etmesi için başımı ona sol taraftan verdim ![]() Bana: ? Sağ tarafını çevir, dedi ![]() ![]() Şaşkın ve sessiz bir şekilde ona bakarken, o başımı traş etmeye başladı ve bana: ? Niçin sessiz duruyorsun? Tekbir getirsene ![]() ![]() ![]() ![]() Gitmek için ayağa kalkıncaya kadar tekbir getirdim ![]() ? Nereye gitmek istiyorsun? dedi ![]() ? Hayvanımın yanına gitmek istiyorum, dedim ![]() ? İki rekat namaz kıl, ondan sonra istediğin yere git, dedi ![]() İki rekat namaz kıldım ve şöyle düşündüm: İlim sahibi olan böyle birisine berberlik yakışmaz ![]() Bunun üzerine ona ? İbadet konusunda bana söylediklerini nereden öğrendin? de*dim ![]() ? Allah iyiliğini versin ![]() Ata İbn Ebî Rebah´ın böyle yaptığını gördüm ve ondan böylece al*dım ![]() ![]() Dünya Ata İbn Ebî Rebah´a güldü ama o dünyadan şiddetle yüz çevirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halifeler onu sohbetlerine çağırdılar ama o, dini için dünyasından korktuğu için onların davetlerine icabet etmedi ![]() ![]() Osman İbn Ata el-Horasanî´nin anlattığı bu konuda bir örnektir: «? Babamla birlikte Hişam İbn Abdulmelik´i aramaya çıktık ![]() ![]() ? Bu kim baba? dedim, O da: ? Sus, bu Hicaz fakihlerinin efendisi Ata İbn Ebî Rebah´tır, diye cevap verdi ![]() O bize yaklaşınca, babam katırından, o da eşeğinden İnip kucak*laştılar ve birbirlerine soru sormaya başladılar ![]() ![]() Kendilerine müsaade edilmeden oradakiler oturmadıîar ![]() ? Yaptıklarınızı ve onları bana anlatır mısın? dedim ![]() ? «Hişam, Ata İbn Ebî Rebah´m kapıda olduğunu öğrenince hemen içeri girmesine izin verdi ![]() girmiştim, Hişam onu görünce: Hoş geldin, hoş geldin ![]() ![]() ![]() Buraya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buraya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet onu, yanına, kendi minderinin üzerine oturttu ve dizini onun dizinin dibine koydu ![]() ![]() ![]() Oturanlar halkın eşrafındandı ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra Hişam ona: ? Ey Ebu Muhammed (Ata) ihtiyacın nedir? dedi ![]() O da şöyle cevap verdi: ? Ey Emirulmüminin, Haremeynin halkı (Mekke ile Medine´nin halkı], Allah´ın halkı ve onun elçisinin komşuları demektir ![]() ![]() ![]() ![]() Hişam: ? Evet ![]() ![]() ![]() Kâtip! Mekke ile Medine halkının maaşlarını ve bir yıllık yiye*ceklerini yaz, dedi ![]() Daha sonra da: Başka bir ihtiyacın var mı, Ebu Muhammed? dedi ![]() Cevabı şöyle oldu: « Evet, Emirülmüminin, Hicazlılar ve Necîdliier Arapların aslı v İslâm´ın liderleridirler ![]() ![]() ![]() ![]() Hişam emretti: Kâtip! Onlar için sadakalarının artıklarının kabul edilmiyeceği- Bundan başka bir ihtiyacın var mı Ebu Muhammed? dedi ![]() O da: Evet, var, ey müminlerin emiri! Sınırlardaki nöbetçi erler düşmanlarınıza karşı durup müslüman-lara kötülük yapmak isteyen kimseleri öldürüyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hişam: Evet, kâtip! Onlara yiyeceklerinin gönderilmesini yaz ![]() ? Başka bir ihtiyacın var mı? dedi ![]() Ata İbn Rebah: «Evet, ehl-i zimmetinize [6] güçlerinin yetmiyeceği şeyleri yük*lüyorsunuz ![]() ![]() Hişam: «Katip! Ehl-i zimmete güçlerinin yetmiyeceği şeylerin yüklen*memesini yaz» ![]() Ebu Muhammedi Başka bir ihtiyacın var mı?» dedi, Atâ: Evet ![]() ![]() ![]() ![]() Tek başına yaratıldığını ![]() ![]() ![]() Tek başına öleceğini ![]() ![]() ![]() Mahşerde tek başına diriltileceğim ![]() ![]() ![]() Tek basma hesaba çekileceğini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hişam ağlayarak kendini yere attı ![]() ![]() ![]() ![]() Kapıya vardığımızda, içinde ne olduğunu bilmediğim bir keseyle bir adanı onun peşinden geldi ve ona şöyle dedi: Müminlerin emîri sana şunu gönderdi ![]() ![]() ![]() Ata da şu cevabı verdi: ? Ne yazık ki bunu kabul edemem ![]() ![]() ![]() ![]() Vallahi o, Halife´nin yanma girdikten sonra, çıkıncaya kadar bir damla su bile içmemişti ![]() ![]() ![]() Ata İbn Ebi Rebah uzun bir ömür sürmüş, yüz yaşma kadar yaşa*mıştı ![]() ![]() ![]() O uzun ömrü ilim ve amelle^ Allah´a itaat ve takva ile doldur*muştu ![]() ![]() ![]() İnsanların sahip olduğu şeylerden uzak durmak, Allah´ın katında olanlara rağbet etmek suretiyle o uzun ömrü temiz bir şekilde ge*çirmişti ![]() ![]() ![]() Ölüm ona geldiğinde, onun dünyalık yüklerini hafif, ahiretle ilgili azıklarını fazia olarak bulmuştu ![]() ![]() ![]() Bunlardan başka onun yetmiş tane haccı vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- [1] Seleme İbn Kuheyl? [2] Süleyman İbn Abdulmelik, Emevî halifelerinin en büyüklerinden biri ![]() [3] Muhammed ibn Suka: Küfe alim ve abidierinden biri [4] İnfitar sûresi, 10-12 [5] Kaf sûresi, 17-18 [6] Ehl-i zimmet: Müslümanların, kendilerini korumak üzere anlaştığı Yahudi, Hris-îiyon ve benzeri kimseler [7] Şuara suresi, 109 ![]() [8] Ata İbn Rebah hakkında fazla bilgi edinmek için şu eserlere bakınız 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() ![]() Dr ![]() ![]() haznevi ![]() |
![]() |
![]() |
|