Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anha, binti, cahş, radıyallahü, zeyneb

Zeyneb Binti Cahş (Radıyallahü Anha)

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zeyneb Binti Cahş (Radıyallahü Anha)

Zeyneb binti Cahş (radıyallahü anha)

Hazreti Zeyneb, Peygamber Efendimizin halasının kızı olup, ilk iman edenlerdendi Mekke’den Medine’ye hicret etti Önceleri, Resulullahın azatlı kölesi olan Zeyd bin Hârise ile evli idi Zeyd bin Hârise, o mübarek kadının hakkını gözetemediğinden ayrıldılar Resul aleyhisselam, bu duruma üzülüp, onun şerefini iâde etmek için, kendisine nikâh etmek istedi Hazreti Zeyneb bunu işitince, sevincinden iki rekat namaz kılıp, şöyle duâ etti:

“Ya Rabbî! Senin Resulün beni istiyor Eğer onun zevceliği ile şereflenmemi takdîr buyurdun ise, beni ona sen ver!”

Duâsı kabul olup, Ahzâb suresinin otuzyedinci ayet-i kerimesi gelerek, buyuruldu ki: “ONU SANA ZEVCE EYLEDİK”

“Zeyd, onun hakkında istediğini yaptıktan sonra [yani Zeyneb’i boşadıktan sonra], biz, onu sana zevce eyledik

Hazreti Zeyneb’in nikâhını Allahü teâlâ yaptığı için, Resulullah ayrıca nikâh kıymadı Zeyneb validemiz bununla her zaman övünür ve derdi ki:

-Her kadını babası evlendirir Beni ise, Allahü teâlâ nikâhladı

Hazreti Zeyneb’in düğün gecesi, Peygamber efendimizin bir mucizesi daha görüldü Duâsının bereketiyle az yemek çoğaldı Bütün davetliler yediği hâlde, Enes bin Malik hazretlerinin annesi Ümm-i Süleym’in gönderdiği yemek, hiç azalmadı

Hazreti Zeyneb, ihsanı, sadakayı pek çok severdi El işlerinde de mahir idi İşlediği şeyleri ve eline geçen her şeyi, akrabasına ve fakirlere verirdi Resulullah efendimiz, Hazreti Zeyneb için buyurmuştur ki:

“Zevcelerim arasında, bana en önce kavuşacak olanı, eli açık, cömert olanıdır

HAZRETİ ÖMER DÖNEMİNDE

Resulullah efendimizin vefatından sonra, halife Hazreti Ömer, Peygamberimizin hanımlarının her birine on iki bin dirhem verirdi Hazreti Ömer’den hediye gelince;

-Buna benden daha fazla ihtiyacı olanlar vardır Onu şuraya koyun, üzerini örtün, derdi Sonra bunların hepsini sadaka olarak dağıtırdı

Bu durum böyle sürüp giderken, bir gün şöyle dua etti:

“Allahım, bundan sonra bana, Ömer’in hediyesini nasip etme!”

Hakikaten kısa bir zaman sonra vefat etti Resulullahtan sonra, Peygamberimizin zevceleri arasında, en önce vefat eden bu mübarek annemizdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com