Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyük, celaleddin, mutasavvıf, tebrizi

Büyük Mutasavvıf Celâleddîn Tebrîzî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Büyük Mutasavvıf Celâleddîn Tebrîzî

Celâleddîn Tebrîzî, Hindistan evliyâsının büyüklerindendir Tebriz taraflarında doğduğu için “Tebrîzî” nisbesiyle meşhur oldu “Celâleddîn” lakabı verildi 1345 (H746) yılında Bengal bölgesinde vefât etti
Ferîdüddîn-i Attâr hazretlerinin nazarlarından istifâde eden Celâleddîn Tebrîzî, Hâce Muînüddîn-i Çeştî hazretlerinin vefâtından önce Hindistan taraflarına gitti Onun sohbetleriyle de şereflendi Kutbüddîn Bahtiyâr Kâkî ve Behâüddîn Zekeriyyâ ile sohbet etti Kerâmetleri meşhûr oldu
Şihâbüddîn Sühreverdî hazretlerinin yanında kemâl mertebesine kavuşan Celâleddîn Tebrîzî hazretlerinin kerâmetleri meşhûr oldu Hülâgü’nün işgâl ettiği Bağdât’ta, halîfe olan Mu’tasım’ın katledileceğini, Allahü teâlânın izniyle, bir gün önceden işâretle haber verdi Ertesi sabah halîfe hunharca katledildi
Celâleddîn Tebrîzî, kırk sene gündüzleri hep oruç tuttu On günde bir kendi ineğinden sağdığı sütten bir mikdâr içer, başka hiçbir şey yemezdi Bütün gecelerini namazla geçirirdi Gecede bin rekat namaz kıldığı olurdu
Celâleddîn-i Tebrîzî hazretlerinin hikmetli sözleri çoktur Buyurdu ki:
“Allahü teâlâdan başka şeye gönül bağlamak, dünyâya tapmak demektir

Vefâtını haber verdi!
Bu mübarek zat, vefâtını haber verdi Vefâtından bir gün önce yanına gelen talebelerine; “Yarın öğle vakti, inşâallah ebedî sefere çıkacağım, onun için vedâlaşmak isterim Zîrâ, bu dünyâda bir daha birbirimizi görmeyeceğiz” buyurdu Hakîkaten, ertesi gün öğle namazını kılarken, son rekatın son secdesinde rûhunu teslim etti
Köylüler yanına geldiklerinde kaldığı mağaranın yanında kazılmış bir mezar, üzerinde de kefen ve cenâze için gerekli şeyler durduğunu gördüler Hemen cenâze işlerini tamamlayıp, namazını kıldıktan sonra kazılmış olan mezara defnettiler
Talebelerine vasiyetinde; “Benim size nasîhatim, Allahü teâlâdan korkarak, O’nun emir ve yasaklarına riâyet etmenizdir” buyurdu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com